ANAYURT GAZETESİ: DEPREMLE OLDUĞU GİBİ KURAKLIKLA DA YAŞAMAYA ALIŞMALIYIZ- 22 KASIM 2022

ANAYURT GAZETESİ: DEPREMLE OLDUĞU GİBİ KURAKLIKLA DA YAŞAMAYA ALIŞMALIYIZ- 22 KASIM 2022
MERKEZ
22.11.2022

Ülkemizde kuraklığın artarak devam ettiğini ve tarımsal üretimi olumsuz yönde etkilediğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, "Depremle yaşamaya alışma gibi kuraklıkla yaşamaya da alışmalıyız" dedi.

 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “Ülkemizde geçen yıl yaşanan kuraklık artarak devam ediyor.Gelecek yıllarda da yaşamaya devam edeceğiz. Onun için biz depremle yaşamaya alışma gibi kuraklıkla yaşamaya da alışmalıyız sloganıyla anlatmaya çalışıyoruz” dedi.

Kuraklık tarımsal üretimi olumsuz yönde etkilediğini belirten Suiçmez, “Bu olumsuz etkilerini azaltmak için birkaç önlem var. Bunlardan birisi yetersiz suyu toprakla buluşturmak için sulama yatırımlarının hızlı bir biçimde tamamlanması gerekiyor. Güneydoğu Anadolu Projesinde (GAP) sulama yatırımları yüzde 34 oranında. Bu yatırımların çok hızlı şekilde tamamlanması gerekiyor. Ayrıca geçmişte yapılan açık kanal sulamanın yerine; devletin yatırım bütçesiyle kapalı kanal, damlama ve yağmurlama yöntemlerine teşvik ve yatırımlar artırılarak suyun daha tasarruflu kullanılması sağlanmalı” ifadelerini kullandı.

KURU TARIM ÜRETİCİSİNE DESTEK VERİLMELİ

Kuraklığa dayanıklı türlerin ıslahı ve teşviki artmalı diyen Suiçmez, “Kuraklığa dayanaklı türlerin araştırma geliştirme çalışmaları yapılmalı. Özellikle ekim aşamasında bu türlere devlet desteğinin arttırılarak çiftçinin bu ürünlere yönlendirilmesi gerekir. Kuru tarım gerçeğini kabul ederek, kuru tarım ile sulu tarım arasındaki verim farkından kaynaklı gelir farkının teşviklerle kapatılarak özellikle hububata yönelik kuru tarım üreticisine destek verilmeli” dedi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ SEL VE DON OLAYLARINI DA ARTIRIYOR

İklim değişikliğinin bir başka yönünün de yağışlardaki düzensizlik, sel ve don olayları olarak karşımıza çıktığını belirten Suiçmez, “İklim değişikliğinin kuraklık dışında da sel, don olayı gibi zararlarına karşı da çiftçinin Tarım Sigortalı Havuzunun geliştirilerek zararlarını minimize edilmeli. Zararlarının devlet tarafından karşılanarak üreticinin üretime devam etmesi sağlanmalı” ifadelerinde bulundu.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI TARIMDA MÜHENDİSLİK ÇALIŞMALARI ÖNEM KAZANIYOR

İklim değişikliğine karşı mühendislik çalışmalarının çok ciddi önem kazandığına da değinen Suiçmez, “İklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarını tüm dünya olarak yaşıyoruz. Doğaya bağlı bir sektör olan tarım sektöründe doğadan kaynaklı zararını en aza indirgenmesi sağlanmalı. Bu yönde politikaların bir an evvel hayata geçirilmesi çok daha önem kazanıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı yıllardır ‘Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Eylem Planı’ hazırlıyor. Geçen sene de yayınlandı. Fakat bu eylem planları kağıt üzerinde kalıyor. Biz kağıt üzerinde kalan planlar değil tarımın genel anlamda desteklenmesi; tarıma verilen desteğin arttırılması, gübre ve mazot dahil desteklerin artması gerekiyor. Tarıma toplam destek bu yıl binde 3 düzeyinde kaldı. Girdilerdeki mazot ve gübre de dahil olmak üzere somut indirim yapılmadığı bir ortamda kurakla eylem mücadele planlarının da hayata geçirilmesi gerekiyor" dedi.

Haber: Halil YATAR

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

Okunma Sayısı: 162
Fotoğraf Galerisi