ANAYURT GAZETESİ: `TARIM SEKTÖRÜ DERHAL DESTEKLENMELİ`- 25 MART 2020
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Suiçmez, salgın karşında tarım sektörünün korunması gerektiğini ifade ederek, "Ülkemiz tarım sektörü derhal desteklenmeli" dedi.
Ziraat Mühendisleri Başkanı Baki Remzi Suiçmez, "Koronavirüs salgını, tarım sektörünün dünyadaki stratejik önemini bir kez daha göstermiştir. Ülkemiz tarım sektörü derhal desteklenmeli, tarımsal üretimimiz planlı bir şekilde artırılmalıdır" dedi.
"Zaman dışlama zamanı değil ülkemiz için birlikte hareket etme zamanıdır" diyen TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, yeni tip koronavirüsün tarım üretimini sekteye uğratmaması ve Türkiye`nin yakın bir gelecek içinde gıda sıkıntısı yaşamaması için yerli üretime ağırlık vermesi gerektiğini söyledi. Suiçmez şöyle konuştu:
"Yeni tip koronavirüs salgınından ders çıkararak ülkemizde bir an önce tarım politikası değişikliğine gidilmelidir. Söylemler dışında somut olarak, tarım arazilerimizi koruyacak şekilde ülke düzeyinde arazi kullanım planlaması yapılmalı; korunan tarım arazilerimizde üretim miktarı artışı, ürün çeşitliliği ve üretim sürekliliğini sağlayan tarımsal üretim planlamasına geçilmeli; tarımsal ürün dışalımı kısıtlanmalı; girdi maliyetleri düşürülerek ürün desteklerinin artırılmasına yönelik çalışmalara derhal başlanmalıdır"
ÇİFTÇİ RİSK GRUBUNDA
Suiçmez, Ziraat Mühendisleri Odası`nın; yeni tip koronavirüsün pandemisinin Türkiye`nin kamu sağlığı, insan yaşamı ve tarım sektörüne etkisini en aza indirgemek için 9 öneride bulunduklarını ifade ederek, "Koronavirüs salgını, tarım sektörünün dünyadaki stratejik önemini bir kez daha göstermiştir. Ülkemiz tarım sektörü derhal desteklenmeli, tarımsal üretimimiz planlı bir şekilde artırılmalıdır" dedi.
Suiçmez, tarım sektöründe çalışan nüfusun çoğunluğunun yaşı itibariyle risk grubunda olduğunu belirten Suiçmez, tarım sektöründe çalışan kişilerin korunması için gerekli tedbirlerin alınmasının elzem olduğunu söyledi.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası`nın 9 önerisi ise şöyle:
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan üretici destekleme başvuru tarihleri, salgının etkilerinin şu an belirsizliği nedeniyle üreticilerin önünü görebilmesi açısından destekleme kapsamındaki diğer ürünler için de uygulanmalıdır. Bitkisel ve hayvansal ürünler destekleme kapsamı da genişletilmelidir.
"Ekonomik İstikrar Kalkanı" ile esnaf ve sanatkârlara sağlanan kredi borcu ödeme kolaylığı, çiftçilerimizin bankalara ve Tarım Kredi Kooperatifine olan borçlarını da kapsayacak şekilde genişletilmelidir. İcralık çiftçiye, serbest çalışan icralık ziraat mühendisine borç yapılandırması getirilmeli; üretimde bulunan çiftçiye ve serbest çalışan ziraat mühendisine düşük faizli kredi tahsis edilmelidir.
Dövizdeki artışa paralel artan girdi fiyatlarındaki kaçınılmaz yükselişi önlemek için girdilerde KDV indirimi dahil üreticiyi ve üretimi rahatlatıcı önlemler ivedilikle alınmalı, ek destekler açıklanmalıdır. Tarımsal girdilerin üretilmesi ve üreticiye ulaştırılması konusunda ülkemiz için farklı seçenekler aranmalı, öncelikle tarımsal ilaç ve gübre olmak üzere yerli girdi üretimine yönelik gerekli ar-ge çalışmaları hızlandırılmalı ve süreç koşulsuz desteklenmelidir.
Gıda güvenliği ve gıda güvencesi ülke gündemindeki yerini almalı, olumlu resmi açıklamalara karşın, merdiven altı üretim, stokçuluk ve fahiş fiyatlar boyutu dahil uygulamaların doğru, etkin ve hızlı olmasına daha çok özen gösterilmelidir. Üreticiden tüketiciye kadar güven ortamına dayalı sağlıklı besin zinciri kurulmalıdır.
Olabildiğince doğrudan temastan kaçınmak için tüm yurttaşlarımız ile birlikte, kamuda ve özel sektörde çalışan meslektaşlarımızın mesai saatleri, idari izin, uzaktan çalışma ve benzeri önlemlerle en temel hakları olan sağlıklı yaşama hakkına özel önem gösterilmelidir.
Covid-19 salgınından ders çıkararak ülkemizde bir an önce tarım politikası değişikliğine gidilmelidir. Söylemler dışında somut olarak, tarım arazilerimizi koruyacak şekilde ülke düzeyinde arazi kullanım planlaması yapılmalı; korunan tarım arazilerimizde üretim miktarı artışı, ürün çeşitliliği ve üretim sürekliliğini sağlayan tarımsal üretim planlamasına geçilmeli; tarımsal ürün dışalımı kısıtlanmalı; girdi maliyetleri düşürülerek ürün desteklerinin artırılmasına yönelik çalışmalara derhal başlanmalıdır.
Tarımsal ürünlerin dışalımında uygulanan koruyucu önlemler, özellikle salgının yaygın olarak görüldüğü ülkelerden (Çin, Amerika Birleşik Devletleri, İran, Avrupa Birliği, ve diğer…) gelen ürünler için yeniden gözden geçirilmeli, salgını sınırlarımızda engelleyecek şekilde gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
Tarımsal üretimde önemli ve gerekli bir işgücü konumunda bulunan geçici, gezici ve mevsimlik tarım işçilerin karşılaşacağı sorunlara yönelik kalıcı çözüm önerileri geliştirilmeli, salgın döneminde üretim sezonu öncesi gerekli önlemler ivedilikle yürürlüğe konulmalıdır.
Ülkemizin her yerinde gerekli duyuruların ve uyarıların yapılmasının yanında, dezavantajlı kesim olan kırsal alanlarda yaşayan insanlarımıza yönelik olarak ek uyarıların yapılması ve yaygınlaştırılması, yaşanabilecek salgının önlenmesi açısından son derece önemlidir.
Haber: Uğur DUYAN- ANKARA (Anayurt)
Haber kaynağına ulaşmak için ltfen tıklayınız.