ANIZ ARTIKLARI YENİDEN TOPRAĞA KAZANDIRILMALI – YENİ ADANA
ZMO Adana Şubesi‘nce düzenlenen panelde konuşan Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail ÇELİK, hasat artıklarının toprağın organik madde kaynağı olduğuna dikkat çekti. Çelik, "Hasat artıkları toprağın birçok fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliğini iyileştirici etkiye sahiptir. Su ve rüzgar erozyonuna engel olduğu gibi toprak neminin kaybını da önler. Topraktaki hacim ağırlığını ve sıkışıklığını azaltır. Su tutma kapasitesini arttırır. Anız artıkları tekrar toprağa kazandırılmalıdır. Anızları yakmak iyi bir tohum yatağı hazırlamak ve 2. ürün hazırlığı yapmak için bahane değildir" diye konuştu. ** ZMO Adana Şubesi‘nce düzenlenen "Kuraklık ve Toprak İşleme" konulu seminerin açılışında konuşan Adana Şube Başkanı Prof. Dr. Haydar ŞENGÜL‘de "Kuraklık tarımsal üretimin birinci sırasında yeralıyor. Kuraklık nedeniyle suyumuzu verimli kullanmak zorundayız" dedi. ‘Anızlı Toprak İşleme ve Ekim Yöntemleri‘ne ilişkin bilgi veren ÇÜ Tarım Makinaları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeliha BEREKET BARUT ise geleneksel toprak işleme sistemlerinde yoğun bir makina trafiği yaşandığını dolayısıyla yoğun enerji kullanımının sözkonusu olduğunu belirtti.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Prof. Dr. Haydar ŞENGÜL, dünya genelinde oluşan kuraklık nedeniyle Türkiye tarımının en ciddi probleminin su kullanımı olduğunu kaydetti. ZMO Adana Şubesi‘nce düzenlenen "Kuraklık ve Toprak İşleme" konulu seminerin açılışında konuşan ŞENGÜL, tarımla ilgili gerçekleri kamuoyuna açıklamaya devam edeceklerini belirtti. Kuraklığın güncel bir konu olduğuna dikkat çeken ŞENGÜL, "Kuraklık tarımsal üretimin birincisi sırasında yeralıyor. Kuraklık nedeniyle suyumuzu verimli kullanmak zorundayız" dedi. Seminere konuşmacı olarak katılan Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail ÇELİK ise ‘Kuraklık Tehdidi Altında Toprak ve Toprak İşleme‘ konulu sunumunda iyi bir tohum yatağı hazırlamanın önemini vurguladı. Toprak içerisinde suyun girişini arttırmak, topraktaki suyu muhafaza etmek ve toprağı havalandırmak için toprağın işlendiğine işaret eden ÇELİK, toprağın uygun nem içerisinde işlenmemesi durumunda toprağın yapısının değişeceğini söyledi. Son günlerde tartışma konusu olan anız yakımına vurgu yapan ÇELİK, "Anız yakmak yüksek sıcaklık nedeniyle toprak canlılarına önemli zararlar veriyor. Toprak yüzeyine yakın kısımlarda gaz nedeniyle geçirimsiz bir katman oluşumuna neden oluyor. Bu katman toprakların su ve hava girişine engel oluyor. Aynı zamanda topraktaki nem kayboluyor, çevre ve atmosfer kirliliği de beraberinde geliyor" dedi. Hasat artıklarının toprağın organik madde kaynağı olduğuna dikkat çeken ÇELİK, şunları söyledi: "Hasat artıkları toprağın birçok fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliğini iyileştirici etkiye sahiptir. Su ve rüzgar erozyonuna engel olduğu gibi toprak neminin kaybını da önler. Topraktaki hacim ağırlığını ve sıkışıklığını azaltır. Su tutma kapasitesini arttırır. Anız artıkları tekrar toprağa kazandırılmalıdır. Hasat sonrası oluşan fazlalıklar çeşitli amaçlar için toplanmalıdır. Örneğin hayvan yemi, hayvan altlığı, endüstriyel hammaddesi, toprak ıslah hammaddesi (kompost) yapmak için kullanılabilir. Toplamadan geriye kalan diğer artıklar da uygun alet ve ekipmanlarla parçalanmalıdır. Parçalanan artıklar toprak işleme ve tohum yatağı için engel teşkil etmez. Anızları yakmak iyi bir tohum yatağı hazırlamak ve 2. ürün hazırlığı yapmak için bahane değildir."
"DOĞRUDAN EKİME GEÇİLMELİ"
‘Anızlı Toprak İşleme ve Ekim Yöntemleri‘ne ilişkin bilgi veren ÇÜ Tarım Makinaları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeliha BEREKET BARUT da geleneksel toprak işleme sistemlerinde yoğun bir makina trafiği yaşandığını dolayısıyla yoğun enerji kullanımının sözkonusu olduğunu belirtti. En fazla enerjinin toprak işlemede harcandığına dikkat çeken BARUT, şeritvari toprak işlemenin erozyonu önlediğine, buharlaşmayı azalttığına ve yabancı ot gelişimini azalattığına vurgu yaptı. Başta ABD olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde doğrudan (toprak işlemesiz) ekimin kabul gördüğünü savlayan BARUT, "Ülkemizde de doğrudan ekime geçilmesi için çalışmalar yapılmalıdır" dedi. BARUT, korumalı toprak işlemenin ise zaman ve yakıt tasarrufu sağladığını, erozyonu azalttığını sözlerine ekledi. Seminere ZMO Şube Yönetim Kurulu üyeleri, ZMO Adana Şube Eski Başkanı Ayhan BARUT, öğretim üyeleri, öğretim görevlileri, ziraat mühendisleri ve çok sayıda dav