ANIZ YAKMA İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI
Buğday - Arpa hasadı sonrası anız yakılması yıllardır devam etmektedir. Çiftçilerimiz anızı neden yakarlar bunu çözmekte zorlanıyoruz.
ÇİFTÇİLER ANIZI NEDEN YAKAR
Anızla Birlikte Geleceğimizde Yanmakta
Buğday - Arpa hasadı sonrası anız yakılması yıllardır devam etmektedir. Çiftçilerimiz anızı neden yakarlar bunu çözmekte zorlanıyoruz.
Anızın yakılması neyi çözmekte anızın yakılması iyimidir, kötü müdür, neleri kaybettirir, neler kazandırır... Yani gerekli midir ? Modern tarımda anız yakmaya yer yoktur.
Tarımda esas olan toprağın verimliliğini, dayanıklılığını sağlamaktır hedef gelecek asırlar olmalıdır.
Çiftçiler Anızı Neden Yakar
A-) Daha iyi bir tohum yatağı hazırlamak için
B-)Yabancı otları yok etmek için yakarlar, halbuki anız yakmanın sağlayacağı fayda vereceği zararın yanında çok küçük kalmaktadır.
Hasat sonrası anızın yakılması toprak ve su kaybını artırmakta verimi düşürmektedir.
Tarım tekniğinde anızı yakmak son derece yanlış bir yöntemdir.Yakma sonucu karşılaşılan zararların çoğunu telafi etmek mümkün değildir.
Anızı Yakma sonucu Karşılaşılan Zararlar Şunlardır
1- Anızı yakmakla topraktaki organik maddeyi yok ediyoruz, topraktaki organik madde miktarının azalması ve yok olması toprakları daha verimsiz ve erozyona daha hassas duruma getirmektedir.
2- Sap ve anızların yakılması ile bitki büyümesini teşvik eden karbon ve azotun kaybının da arttığı bilinmektedir.
3- Anız yakmanın diğer bir zararı toprak yüzeyinde bulunan mikroorganizmaları öldürmesidir.
4- Anızın yakılması ile kağıt sanayimizin ham maddesi olan selüloz yok olmaktadır.
5- Mikro organizmaların % 80 nin zarar görmesi sonucu verimde de azalmalar olduğu bilimsel olarak ortaya konulmuştur.
6- Anız yangınları ortamın kirlenmesine, atmosfere giden gazların havanın dengesini değiştirdiği bilinmektedir.
7- Anız yakımı doğal dengeyi de bozmaktadır yangınlar sırasında arazide yaşayan pek çok yabani hayvanı yuvalarını terk etmekte veya ölmektedirler
8- Anız yangınları komşu tarlalardaki hasat edilmemiş ürünlere, traktörlere meyve bahçelerine, bunların etrafındaki çitlere, telefon direklerine, civardaki yerleşim yerlerine, özellikte de ormanlarımıza telafisi mümkün olmayan zararlar vermektedir.
9- Anızların yakılmasıyla hayvan yemi olarak kullanılmasından başka bir çok yararı olan sap ve samanda yok edilmektedir.
Halbuki sap ve samandan ip, halat,paspas yapıldığı gibi inşaat materyali olarak kerpiç yapımında, sıva ve dam örtülerinde yaygın olarak köylerimizde kullanılmaktadır.
Çiftçilerimiz anızı elinde uygun tohum yatağı hazırlığı için gerekli tarımsal aletleri bulunmaması ve de yabancı ot ve haşerelerde ilaçlı mücadele yapma imkanı olmaması nedenlerinden dolayı çiftçinin anızı yaktığı bilinmektedir. Bu tezi aşmak durumundayız aşamadığımız takdirde erozyon sonucu doğanın dengesinin bozulmasına uzun bir süre seyirci kalamayacağımızı üzülerek konuyu kamuoyu ile paylaşırız.
Mehmet ATEŞ
TMMOB
Ziraat Mühendisleri Odası
Mersin Şube Başkanı