ANIZLARI YAKMAYIN!

ANIZLARI YAKMAYIN!
KONYA
28.07.2017
 

Tarım alanında anız yakılmasını, insan derisinin yanmasına benzeten Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış, "Anız yangını bir tarla için insanların derisinin yakılması kadar etkilidir. O kadar tehlikeli ve acımasız bir olaydır." dedi.

Yaz aylarında tarım alanlarında artan anız yangınlarının sonuçları ve etkileri hakkında bilgi veren Celil Çalış, Türkiye topraklarının organik madde noksanlığının hat safhada olduğunu kaydetti. Topraktaki organik madde miktarının dünya ortalamasında yüzde 3, tarım için istenilenin ise yüzde 5 olduğunu ifade eden Çalış,  Türkiye‘deki topraklardaki organik madde miktarının  yüzde 1 olduğuna dikkat çekti. Çalış, "Organik madde miktarının beslenmesindeki en önemli etkenlerden hayvan gübresi ve ya diğer yeşil gübreleme imkanı yok. Zaten yağış konusunda da ülkemizde önemli sorunlar var. Bu organik madde miktarını arttırmak konusunda en önemli katkı maddesi anız atıklarıdır. Topraklardaki organik madde miktarını korumak ve geliştirmek için topraktaki bitki atıklarının kesinlikle ve kesinlikle yakılmaması ve toprağa karıştırılması konusunda önemle dikkat edilmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

ANIZ YANGINI GELECEĞİ VE CANLILARI YAKMAKTIR

Canlılık özelliği taşıyan toprağın ilk 5 santiminin olduğunu vurgulayan Çalış,  bir yıl önce atılan gübrelerin ve daha önceki yıllardan da biriken gübrelerin ilk 5 santimlik kısımda muhafaza edildiğini ve bitkinin besin deposunu oluşturduğunu dile getirdi.  Anızların yakılmasıyla bu 5 santimlik kısmın tamamen yakılıp kavrulduğunun altını çizen Çalış, "Anız yangınlarını herkesin net bir şekilde anlayabilmesi için şu şekilde tarif edebiliriz. Anız yangını bir tarla için insanların derisinin yakılması kadar etkilidir toprak için. O kadar tehlikeli ve acımasız bir olaydır. Bu manada değerlendirdiğimiz zaman toprakta bulunan binlerce on binlerce canlı, milyarlarca organizmayı bu anız yangınlarıyla yakmış oluyoruz. Ertesi sene de bu tarladan ürün beklemek gibi bir gaflet içerisine düşüyoruz. Anız yangınları geleceği yakmaktır, anız yangınları bir anlamda canlıları yakmaktır. Bu gerçekten katliam derecesindedir." ifadelerini kullandı.

40 SANTİM TOPRAK 30 BİN YILDA OLUŞUR

Celil Çalış, anız yangınlarının toprak oluşumuna da etki ettiğinden bahsederek 1 santim verim veren olgun toprağın oluşabilmesi için 80 ile bin yıl arasında bir zamanın geçmesi gerektiğini söyledi. Ortalama 300 yılda 1 santim toprak oluştuğunu ve tarım yapabilmek için e minimum 40 santim toprağa ihtiyaç olduğunu kaydeden Çalış, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Bu toprakları düşündüğümüz zaman içinde bulunduğumuz 2017 senesi içinde, 40 santim toprağın oluşması için 20-30 bin yıl gibi bir zamana ihtiyacımız var. Yani bu toprakların ne kadar değerli olduğuna bu açıdan da bakmak gerekiyor."

PETROLDEN DAHA YANICILAR                                                                   

Konya‘da anız yakılmasının eskisi kadar olmadığını ama muhtelif şekilde yangınların meydana geldiğini belirten Çalış,  tarlaların hepsinin birbirine ulalı olduğu için küçük bir yangının binlerce hektar arazinin yanması anlamında geldiğini dile getirdi. Çalış, "Şu anda hasat yapılmış durumdaki tarlalardaki bitki artıkları petrolden daha yanıcı vaziyette. En ufak bir kıvılcım onlarca yüzlerce tarladan, binlerce on binlerce hektar arazinin yanmasına sebep oluyor ve engelleme şansı da tutuştuktan sonra hemen hemen yok denecek kadar az. Çünkü bu saplar çok yanıcı." dedi.

Okunma Sayısı: 120
Fotoğraf Galerisi