ANKA HABER AJANSI: "BORÇLU ÇİFTÇİ, KORKTUĞU İÇİN ÜRÜNÜNÜ TARIM KREDİ KOOPERATİFİNE VERMİYOR"- 8 EKİM 2021

ANKA HABER AJANSI: "BORÇLU ÇİFTÇİ, KORKTUĞU İÇİN ÜRÜNÜNÜ TARIM KREDİ KOOPERATİFİNE VERMİYOR"- 8 EKİM 2021
MERKEZ
08.10.2021
 

Tarım Kredi Kooperetifleri’ne borcu olan çiftçi, ürünü kooperatife vermekten uzak duruyor. Çiftçi Ömer Sarı, “Ürünümü verdiğimde biliyorum ki borcumu kesecek. Çiftçilerimiz bundan korktuğundan dolayı ürünlerini vermiyor” dedi. Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Remzi Baki Suiçmez ise “Tarım Kredi Kooperatifleri’nin en önemli sorunlarından biri marketlerde kar elde etse dahi, ortaklara dağıtmıyor. 45 yıl önce bir çiftçi kooperatife üye olmuşsa, bugün yönetiminden memnun olmayıp ayrılırsa o zamanki giriş ücreti 50 lirayı bugün de 50 lira olarak alıyor” diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir Tarım Kredi Kooperatifi marketinde alışveriş yapmış ve fiyatların “çok uygun” olduğunu söylemişti. Erdoğan burada yaptığı alışverişin ardından Tarım Kredi marketlerinin çoğaltılacağını söylemişti.

Çiftçi ise Tarım Kredi Kooperatifleri’nden uzak duruyor. Kooperatife borcu olan çiftçi, ürününü vermek için kooperatifi tercih etmiyor. Kooperatife üye çiftçiler, ortaklık adı altında bir pay elde edemediklerinden de şikayet ediyor.

“ORTAKLIK PAYI VERMİYORLAR”

ANKA Haber Ajansı’na konuşan Amasyalı çiftçi Ömer Sarı, “Biz çifti olarak 45 yıl önce Tarım Kredi Kooperatifi’nden 500 lira almış olsaydık, bu 500 lira 45 yıl sonra ne kadar olarak önümüze gelecekti? Ortaklık adı altında bizi oraya üye edip bize ortaklık payı vermiyorlar anlamına geliyor. En azından şunu biliyorum ben. Amasya Kızılcaköyü’ndeki Tarım Kredi Kooperatifi’nin 10 trilyon öz sermayesinin olduğunu. Oradaki üyelerimize 500 lira para mı düşüyor bu sermayeden?” dedi.

"TARIM KREDİ KOOPERATİFİ`NE 1 MİLYONUN ÜZERİNDE BORCUMUZ VAR" 

Kooperatiflerin, çiftçilerin ürünlerini onların borcuna karşılık aldığını, çiftçilerin bu yüzden korktuğunu ve ürünlerini vermek istemediğini anlatan Amasyalı çiftçi Ömer Sarı, Tarım Kredi Kooperatifi’ne 1 milyon TL borcu olduğunu söyledi. Sarı, 20 dönümlük tarlasını satsa da borcunu kapatamayacağını dile getirdi. Sarı, şunları söyledi:

“Tarım Kredi Kooperatifleri’nden hiç kimse para alamaz. Sadece ürün alır. Para asla almayız. Hasat döneminde kazanamadığımız zaman Tarım Kredi Kooperatifi’ne borçlarımızı ödeyemez hale geliyoruz. İki tane oğlum var. Onlar da üye onlar da ortak. 1 milyonun üzerinde borcumuz var. 20 dönüm tarlam var. Başka bir tarlam yok. Çiftçinin sermayesi tarlalarını geçmiş. Tarlamızı satsak bile o fiyat yapmıyor. Hacizler başladı. Ben Amasya’da kendi bağlı olduğum Tarım Kredi Kooperatifi’nde 50 kişinin icralık olduğunu 50 kişiyi hacze verdiklerini söylemişlerdi. Kimse duymadan yavaş yavaş yapacaklar. Çünkü neden? Bir yıl önce kendi köyümde haciz olmuştu. Dokuz tane traktör.

Tarım Kredi Kooperatifleri’ne borcumuz olduğu için, ürünümü hasat başladığı zaman Tarım Kredi Kooperatifi’ne verdiğim zaman biliyorum ki, benim borcuma kesecek. ‘Ben size 5 bin liralık ürün verdiysem bin lirasını bana tekrar iade edin evimi geçindireyim’ desem orası bir kurum olduğu için öyle bir şansımız yok. Çiftçilerimiz, bundan korktuğundan dolayı ürünlerini veremiyor. Çünkü hesabından kesip, borcuna sayıyor. Çiftçilerin, Tarım Kredi Kooperatifi’nden çiftçilere ucuz ürün sağlaması gibi beklentileri var. Fakat gördüğümüzde her ürün Tarım Kredi Kooperatifi’nde daha pahalıya satılmakta.”

“ALIN TERİM 1,5 TL MARKET REYONUNDA 10 TL, ÇİFTÇİ OLARAK KENDİMİ EZİK HİSSEDİYORUM”

Sarı, marketlerdeki yüksek fiyatları gördüğünde, “Kendimi ezik bir çiftçi olarak hissediyorum” diyor. Çiftçi Sarı, “Bir tane elmayı yetiştirirken bunun gübresini suyunu ilacını, tüm emeğini alın terini ben akıtıyorum. Bugün Amasya’da elma 1 buçuk lira. Bakıyorum Ankara’da 8-10 TL. Şimdi parayı kim kazanıyor burada?” dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Remzi Baki Suiçmez ise, Tarım Kredi Kooperatifleri’nin en önemli sorunlarından birinin marketlerde kar elde etse dahi bu karı ortaklara dağıtmadığını belirtti.

Suiçmez, “Eğer 45 yıl önce bir çiftçi kooperatife üye olmuşsa, bugün yönetiminden memnun olmayıp ayrılırsa o zamanki giriş ücreti 50 lirayı bugün de 50 lira olarak alıyor. Market sayısının artması bu sorunlar giderilemezse çözüm olmayacak” dedi. Kooperatiflerin gelecekte zincir marketlere transfer olabileceğini söyleyen Suiçmez, ANKA Haber Ajansı’na şöyle konuştu:

“TARIM KREDİ MARKETLERİNDE İTHAL PİRİNÇ SATILIYOR”

“Tarım kredi sözleşmeli üreticilikle aynı zamanda da borcuna karşılık çiftçiden ürün almakta. Tarım Kredi kendi ortaklarının dışında ortaklaşa ürün temini yollarına da gidiyor. Ülkemize yurt dışından gelen pirinç dahil ithal ürünleri de satıyor. Tarım Kredi aynı zamanda zincir marketler gibi, mahalle bakkalları gibi küçük esnafla da bayilik anlaşması yaparak, Koop market kurma diye bir zincir yoluna gidiyor. Büyük marketler KoopGross`lar kurma yoluna da gidiyor. PttAVM’nin devamında Koopgel, Koopsanal gibi de ürün pazarlama çeşitlendirmesine gidiyor.  

“KOOPERATİFLER ÜZERİNDEN MARKETLER ZİNCİRİNE YENİ SERMAYE TRANSFERİ OLABİLİR”

Yönetimsel sorunların yanında ülkedeki tarım politikalarının TKK’ya ve ortaklarına yansıması gıda enflasyonunda marketlerin çok büyük bir payının olmayacağı, aksine kooperatif üstünden marketler zincirinde yeni sermaye transferlerinin gündeme gelebileceğini gösteriyor.”

“İCRA TAKİBİNDE OLAN ÇİFTÇİ SAYISI 4 BİN 145”

En önemli diğer sorunun ortakların borçluluk durumu olduğunu belirten Suiçmez, “Tarımsal üretimde, girdilerde sorunlar olmasa Tarım Kredi’nin borçlu üretici sayısı artmaz. 2019’da icra takibi yapılan ortak sayısı 1543 iken 2020’de bu sayı 4145 çıktı. Ülkemizde tarımsal üretimin sorunları, tarım kredinin sorunları bunların hepsi icra takibindeki çiftçi sayısının üç katına çıktığını göstermekte” dedi.

 

Haber: DİLAN KUTLU

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

Okunma Sayısı: 219
Fotoğraf Galerisi