ANKA HABER AJANSI: SUİÇMEZ: "SADECE ÜRÜNLERDE KDV İNDİRİMİ DEĞİL; MAZOTTA ELEKTRİKTE DE YÜZDE 1 KDV İNDİRİMİ UYGULANSIN"- 13 ŞUBAT 2022
Temel gıda maddelerinde KDV oranlarının yüzde 8`den yüzde 1`e düşürülmesi olumlu karşılanırken, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, "Sadece tüketilen ürünlerdeki KDV indirimi değil, üretim devamlılığının sağlanması için gübrede, yemde, mazotta, ilaçta; sulama suyunda kullanılan elektrikte de KDV indiriminin yapılması, mazotta Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) kaldırılması. Girdilerde de KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi gerekir" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temel gıda maddelerinde KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirildiğini açıklamasının ardından buna ilişkin mevzuat düzenlemesi de Resmi Gazete’de yayımlandı. İndirimli KDV oranları 14 Şubat’tan (yarından) itibaren geçerli olacak.
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez yapılan indirimi olumlu bulduklarını ancak üretimde devamlılığın sağlanması için mazotta, elektrikte özel tüketim vergisinin kaldırılması gerektiğini söyledi.
"UYGULAMA OLUMLU ANCAK YETERLİ DEĞİL"
Enflasyonun düşmesi için üretimin arttırılması gerektiğini söyleyen Suiçmez ANKA Haber Ajansı’nın sorularına şu yanıtı verdi:
“Bazı temel gıda ürünlerindeki KDV indirimi pirinç, makarna, et, kahve, su, süt ve süt ürünleri, şeker ve şekerli ürünler meyve ve sebzelerdeki indirimini olumlu karşılıyoruz. Biz oda olarak da uzun zamandır odamız olarak da treme ürünlerdeki tüketicinin yeterli, gıdaya erişmesi için önermişti.
Bu uygulama olumlu ancak, yeterli değil. Sadece tüketilen ürünlerdeki KDV indirimi değil, asıl üretim koşullarının iyileştirilmesi üretimde devamlılığın sağlanması için gübrede yemde mazotta ilaçta sulama suyunda kullanılan elektrikte de KDV indiriminin yapılması, mazotta ÖTV’nin kaldırılması. Girdilerde de KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi gerekir.
"DENETİM SEFERBERLİĞİ DEĞİL, TARIMDA ÜRETİM SEFERBERLİĞİ İSTİYORUZ"
Sayın Cumhurbaşkanı aynı zamanda denetim seferberliği başlatılacağını söyledi. Şekilsel denetimlerle, talimatlarla gıda denetimi sürmez, düşmez. Enflasyonun düşmesinin yolu üretimi arttırmaktan geçer. O nedenle denetim seferberliği değil, tarımda üretim seferberliğinin üretilmesini istiyoruz."
GIDA MÜHENDİSLERİ: "MERDİVEN ALTI ÜRETİMLERDE DENETİM ARTTIRILSIN"
Gıda mühendisleri Yönetim Kurulu Başkanı, Yaşar Üzümcü ise, temel gıda maddelerinin KDV oranlarının yüzde 8’den 1’e düşürülmesini olumlu bir gelişme olarak gördüklerini belirtti. Üzümcü, “merdiven altı üretimlerde” gıda güvenliğini sağlayıcı şekilde denetimlerin arttırılması gerektiğini bu nedenle Tarım ve Orman Bakanlığı’nda çalışan gıda mühendislerinin sayısının da arttırılması önemli olduğunu vurguladı.
Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ.