ANKA HABER AJANSI: ZİRAAT MÜHENDİSLERİ MERA YÖNETMELİĞİNİN İPTALİNİ İSTİYOR: KALAN SON MERALAR KURTULSUN- 20 AĞUSTOS 2020

ANKA HABER AJANSI: ZİRAAT MÜHENDİSLERİ MERA YÖNETMELİĞİNİN İPTALİNİ İSTİYOR: KALAN SON MERALAR KURTULSUN- 20 AĞUSTOS 2020
MERKEZ
20.08.2020
 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), Mera Yönetmeliği’nde yapılan değişikliği, yürütmesinin durdurulması ve iptal talebiyle yargıya taşıdı. Mera yönetmeliğinde 30 Temmuz günü Resmi Gazete’de yayınlanan değişiklikle, jeotermal kaynak ruhsat sahası içinde kalan mera, yaylak ve kışlaklarda kurulacak jeotermal kaynaklı teknolojik seralar için tahsis amacı değişikliği yapılabilmesinin önü açıldı. Mera, yaylak ve kışlak alanları dışında bulunan jeotermal kaynağın teknolojik seralara taşınması veya iletilmesi için ihtiyaç duyulan yerlerde de değişiklik yapılabilmesi öngörülüyor. Başta Aydın olmak üzere meraların jeotermik santrallere (JES) tahsis edilerek yok edileceğini söyleyen çevreciler de yönetmelik değişikliğine tepki gösteriyor.

KALAN SON MERALAR KURTULSUN

Mera varlığının yüzde 70 oranında azaldığını savunan Ziraat Mühendisleri Odası adına konuyu yargıya taşıyan Avukat Zühal Sirkecioğlu Dönmez, ANKA’ya şu bilgileri verdi:

“Meralarla ilgili mera dışına çıkarma, tahsis değişikliği konusunda çok fazla düzenleme yapıldı. Biz buna karşıyız. Memlekette mera kalmadı. Mera kalmadığında sadece kimyasal yemlerle beslenen hayvancılığı teşvik ediyorsunuz. Yakında merada otlayan hayvan kalmayacak.”

ZMO: BU DEĞİŞİKLİKLE BİR MERAYI TÜMÜYLE YOK ETMEK MÜMKÜN

Yönetmelik değişikliğini değerlendiren ZMO Başkanı Baki Remzi Suiçmez de, Jeotermal kaynakların Türkiye’de, özellikle Aydın bölgesinde Jeotermal Enerji Santralleri (JES) üzerine yoğunlaştığını belirtti. Şehir ısıtmacılığı ya da jeotermal seraların genellikle gündeme gelmediğini belirten Suiçmez, şunları söyledi:

“Jeotermal seralar, (Balıkesir’in Erdek İlçesindeki) Büyükova’da tarım alanlarına, zeytinliklere, incir bahçelerine; yani toprak esası gereği korunması gereken alanlara ya da dikili arazilere kurulmuştu. Zaten meralarda da belli bir izin vardı ama bu değişiklikte sadece kuyu değil ‘ruhsatlı alanlardaki iletim hatları da dahil olmak üzere’ deniliyor. Yani ruhsat alanını sınır kabul ederseniz, bu değişiklikle kocaman bir merayı tümüyle yok etmek mümkün.”

‘İTİRİZIMIZ SERACILIĞA DEĞİL, FARKLI AMAÇLA KULLANIMA’

İtirazlarının jeotermal seracılığa değil meraların jeotermal şirketlere ruhsatlanmasına olduğunu ifade eden Suiçmez, itirazlarını şöyle anlattı: “Jeotermal sera arama ruhsatı ile arama yapıp farklı amaçla kullanımlar da gündeme gelecek. Halihazırda özellikle tarım ve dikili arazilere yönelik çok fazla dava var. Bunlara karşı çıkan köylü hareketleri de var. TMMOB olarak bizim yazdığımız görüş ve raporlar var. Jeotermal şirketlerin çevreye karşı bu girişimleri doğrultusunda bu alanın artırılmasını doğru bulmuyoruz. Yoksa bizim jeotermal seracılıkla ilgili hiçbir itirazımız yok. Ancak hem kurulacağı yer hem de bu amaçla izin alınıp farklı amaçla kullanılmasına yönelik taleplere itirazımız var.”

‘ENERJİ LOBİLERİNİN İSTEKLERİ BAKANLIĞI AŞIYOR’

Daha önce Eskşehir’in Alpu ilçesinde yapılmak istenen Termik Santralle ilgili idari süreci hatırlatan Suiçmez, Toprak Koruma Kurulu’ndan ret kararı çıkması üzerine yönetmelikle kurulun yapısı değiştirilerek santrale izin verecek çoğunluk oluşturulduğunu hatırlattı. Suiçmez, “Bakanlıkla görüşmemiz bu konuda bir değişikliğe yol açmayacak çünkü bize göre bu olay bakanlığı da aşıyor. Enerji lobilerinin isteklerine koşulsuz evet deniliyor” iddiasında bulundu.

 

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

Okunma Sayısı: 75
Fotoğraf Galerisi