ANKARA ÇAYI TEHLİKELİ – SABAH

MERKEZ
03.06.2006

Ankara Çayı, evsel ve endüstriyel atıklarla kirletilerek sağlığı tehdit ediyor. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, Ankara Çayı ile sulanan bitkilerde ağır metallerin yoğun olduğunu söyledi.

 

Ankara Çayı zehir saçıyor

İç Anadolu’nun sebze ve meyve üretiminde önemli yeri olan Ankara Çayı zehir saçıyor. Evsel, endüstriyel ve tarımsal atıklarla kirletilen Ankara Çayı insan sağlığını tehdit ediyor. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, çayın bakır, mangan, nikel ve krom gibi insan sağlığı için de oldukça zararlı olan ağır metaller taşıdığını belirtti.

Günaydın, Ankara Çayı ile sulanan bitkilerin de bu metallerle yüklendiğinin altını çizerek, “Ağır metalin toprakta birikme özelliği olduğu gibi insan vücudunda birikme özelliği de var. Bu metaller insan vücudunda birikip uzun yıllar sonra kanserojen etki yapabilen maddeler” dedi.

MARULDA BAKIR VAR

Günaydın, 1995 yılında yapılan bir araştırmanın Ankara Çayı ile sulanan bölgelerde kıvırcık marulun bakır ve mangan açısından yüklü olduğunu gösterdiğini anlattı. Özellikle bakırın son derece tehlikeli olduğunun altını çizen Günaydın, şöyle konuştu:

“Bakır, en tehlikeli kanserojen maddeler arasında yer alıyor. Bu, marulu yedikten bir yıl sonra kanser olursunuz demek değil. Ama insan vücuduna birçok yerden kanserojen madde giriyor. Ve bu sebzeden alınan maddeler bu birikimi artırıyor. Dolayısıyla ilerleyen yaşlarda olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir.”

KOLERANIN DA KAYNAĞI

Ankara Çayı’na kanalizasyon da karıştığını vurgulayan Günaydın, çayın özellikle yaz aylarında kolera açısından son derece zengin bir kaynak olduğunu ifade etti. Günaydın, “Ankara’daki kolera kirliliğinin altında da, bu suyla sulanan meyve ve sebzeler var. Ankara’nın kanalizasyon atığının tarımsal sulamada kullanılan bir çaya karışması kabul edilebilir bir şey değil. Bununla ilgili yerel yönetimlerin derhal iş yapması gerekiyor” dedi.

Okunma Sayısı: 637