ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ: İHRACAT YASAĞINA TEPKİ- 11 AĞUSTOS 2023
Enflasyonun artışı gıda da büyük sorun yaratmaya devam ediyor. Üretici batağa doğru sürüklenirken, Ticaret Bakanlığı, 1 Kasım 2023'e kadar dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına yönelik olarak ilave tedbirleri yürürlüğe koyması tepkilere neden oldu.
Konuya ilişkin açıklamada bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, yasaklama ya da ithalat politikasının çözüm olmayacağını vurgulayarak, “Bu durum ihracatçın yanı sıra üreticiyi zorlayacak” dedi.
Ekonomik kriz derinleşirken, enflasyonunda ateşi sönmüyor. Enflasyonun yükselmesi gıdadaki sorunu da büyütüyor. Bu durum hem üreticiyi hem de tüketiciyi zorluyor. Özellikle zeytinyağı fiyatlarındaki yükseliş dikkat çekiyor. Üretici üretemezken, tüketicide tüketemiyor. Ticaret Bakanlığı ise konuya ilişkin ihracat yasağına başvurdu. 1 Kasım 2023’e kadar dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına yönelik olarak ilave tedbirleri yürürlüğe konuldu. İhracat yasağına tepki yağdı. Konuya yönelik konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez ise bu durumun ihracatçının yanı sıra üreticiyi zorlayacağını söyledi. Başkan Suiçmez, yasaklama ya da ithalat politikasının çözüm olmayacağını vurguladı. Kararın kısa vadede fiyatı düşüreceğini ama uzun vadede çözüm olmayacağını vurgulayan Suiçmez, bunun üreticinin gelirini, ihracatçının pazarını kaybettireceğini söyledi. Suiçmez, bu ürününün planlamasının sadece üretimi kontrol etmekle olmayacağını belirtti. Tüketim miktarı ve ürün fazlasının ihracatı da dahil olmak üzere bütün bakanlıkların hepsinin bir arada bu planlamayı yapması gerektiğini bildirdi.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) 4. Meslek Komitesi Üyesi, zeytin ve zeytinyağı üreticisi ve ithalatçısı Zafer Tan, “İç piyasada sızma yağı yükselmeye başladı. Son bir ayda toptancı 175 TL’den satın alıyor. Herkes ihracata yöneldi çünkü dünya piyasasında zeytinyağı yükselişe geçti. İhracatçı tarafından bakıldığında 75 TL olan dökme zeytinyağı sezonda 175 TL’den alınarak 210 TL’ye satılıyor. Bunun sebebi ise İspanya ve İtalya’daki kuraklıktan kaynaklı rekoltenin düşmesidir” şeklinde konuştu. Zafer Tan, “Şimdi zeytin üreticisine 60 cent değil, bir lira bile destek yok. Bir an önce zeytin üreten çiftçiye zeytin veya zeytinyağı karşılığında bir destekleme olursa zeytin üreticisi daha mutlu olur. Ayrıca zeytin ve zeytinyağında da taban fiyat belirlenmesi yapılmalı” diyerek üretilen yağın birim fiyatının olması gerektiğini sözlerine ekledi.
Özel Haber: Günay SARI
Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ.