ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ: "KOLAYCILIKTAN VEZGEÇMELİYİZ"- 28 TEMMUZ 2021
Girdi maliyetlerinin her geçen gün arttığını ve üreticinin girdilerle baş edemediğini söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Baki Remzi Suziçmez, “Ekonomik kriz giderek daha da derinleşiyor. Yaşanan krizden kurtulabilmek için ithalat kolaycılığından vazgeçmeliyiz” dedi
Girdi maliyetlerinin her geçen gün arttığını ve üreticinin girdilerle baş edemediğini söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Baki Remzi Suziçmez, “Yıllardır uygulanan yanlış ve özelleştirmeci tarım politikaları nedeniyle yapısal sorunlar çözülememiştir. Dünya ile birlikte ülkemizi de yoğun olarak etkileyen korona virüs salgın sürecinde ülkemizde radikal önlemler alınmaması nedeni ile sağlıktan eğitime, üretimden ekonomiye birçok alan etkilenmiş, her kamusal alanda olduğu gibi çiftçilere/üreticilere ve kırsal bölgelere yönelik herhangi bir somut tedbirin alınmaması tarım sektöründe de hayati sorunların yaşanmasına neden olmuştur” dedi. Yaşanan sorunlar ile birlikte enflasyondan işsizliğe, ekonomik krize değinen Suiçmez, “Bu hayati sorunlar ile birlikte enflasyondan işsizliğe, yoksullaşmadan ekonomik durgunluğa kadar hayatlarımızı her alanda olumsuz etkileyen ekonomik kriz giderek daha da derinleşmeye devam etmektedir” ifadelerine yer verdi.
“TARIM ELE ALINMALI”
“Yaşanan krizden kurtulabilmek için ithalat kolaycılığına dayalı neoliberal ekonomi politikaları yerine üretim ekonomisini, sermayenin öncelikleri yerine kamusal çıkarları, kamu harcamalarında lüks ve savurganlığa dayalı yönetim anlayışı yerine tasarrufları, gündelik politikalar yerine planlı kalkınmayı hedefleyen anlayış bir an önce benimsenmeli, tarım sektörüne yönelik kısa, orta ve uzun vadeli yapısal sorunlarını gideren tarımsal planlamalar acil olarak gündeme alınmalıdır. Covid-19 salgını süreci bir kez daha göstermiştir ki giderek derinleşen iklim krizi karşısında tüm yurttaşlarımızın içme suyu ve çiftçilerimiz tarafından tarımsal sulamada kullanılan su varlıkları korunmalı, su hizmetleri ücretsiz verilmeli, çiftçi su borçları silinmeli ya da faizsiz ertelenmelidir. Sulamada kullanılan enerji, destekleme kapsamına alınmalı ve borçlu çiftçilere uygulanan haciz ve takipler durdurulmalı, kamu idaresi tarafından karşılanmalıdır.”
“ÜRETİM ARTTIRILMALI”