ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ: SEÇİM ÖNCESİ NEYDİ SEÇİM SONRASI NE OLDU?- 15 EKİM 2023

ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ: SEÇİM ÖNCESİ NEYDİ SEÇİM SONRASI NE OLDU?- 15 EKİM 2023
MERKEZ
16.10.2023

Artan girdi maliyetlerinin altında ezilen üreticinin zor durumda olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Baki Remzi Suiçmez, seçimden önceki girdi maliyetleriyle seçim sonrasını kıyasladı.

 

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Baki Remzi Suiçmez, Mayıs 2023’teki seçim öncesi litresi 19 lira olan mazotun litresinin bugün 40 lirayı, 9 lira olan gübrenin 13.5 TL’yi aştığını vurgulayarak “Bu fiyat artışlarıyla çiftçi nasıl üretimde olacak, hasat yapacak” diye sordu. Başkan Suiçmez, “2023 yılı tarım için çok zor geçiyor. Böyle olacağını öngörmüştük. Depremden önce tarımda çok ciddi sorunlar vardı, depremle sorunlar katlandı. Rusya-Ukrayna savaşının etkileri sürüyor. Kuraklık bu yıl da yaşandı, gelecek yıllarda da yaşanacak. Tarımda kendimize yeterliliğimiz düşüyor. Gıda enflasyonunda OECD’de birinciyiz G7’de ikinci. Dünyada dördüncüyüz. FAO verilerine göre gıda enflasyonu düşerken bizde yükselmesinin nedenlerini uygulanan ekonomi politikalarında aramak gerekiyor. TÜİK’e göre, buğdayda yüzde 87, mısırda yüzde 77, pirinçte yüzde 65, arpada 67, ay çiçeğinde yüzde 60, kırmızı mercimekte yüzde 57 kendimize yetiyoruz. Yapılması gereken, uzun vadeli politikalarla bu temel ürünlerin ülkemizde ekilişini artırmak. Bunun için somut önlemlerle çiftçinin önünü görebilmesini sağlamak gerekiyor” dedi.

ZAM ÜSTÜNE ZAM

Çiftçinin üretimde kalmasının temel koşulu gübre, mazot, ilaç, yem ve tohumu kullanabilmek’ diyen Başkan Suiçmez, “Ama bunlarda yurtdışına bağımlıyız. Seçim öncesi litresi 19 lira olan mazot bugün 40 lirayı aşıyor. Yüzde 100 fiyat artışı var. Çiftçinin traktörü özel tüketim aracı değil. KDV, ÖTV oranları indirilmeli. Desteklerin artırılması gerekiyor. Gübredeki fiyat artışları ortadayken, çiftçiye gübre atmayın üretmeyin demektir. Ürün gruplarına göre değişiyor fiyatlar. Seçimden bu yana bazı ürünlerde yüzde 100 fiyat artışı var. Seçimden önce 9 lira olan gübre 13.5 TL’ye çıkıyor. Bu fiyat artışlarıyla nasıl üretimde olacak hasat yapacak. Hasattan sonra nakliye süreciden tüketiciye gelene kadar fiyat zaten katlanıyor. Yapısal sorunlar giderilmedikçe, çiftçi desteklenmedikçe tüketici yüksek fiyata ürün tüketmeye devam edecek” diye konuştu.

Neler içeriyor bu torba yasa?

‘Zorunlu olarak tarımsal üretim planlaması gündemde’ diyen Başkan Suiçmez, sözlerine şöyle devam etti:

“Çiftçinin ne ekeceğine tarım il ilçe müdürlükleri ve bakanlık karar verecek. Bu ürünleri ekmeyenlere önce uyarı sonra destekten men, sonra da idari para cezası verilecek. Mesela çiftçiye zorla mısır ek dediğinizde mısıra bu yıl 6 bin TL verdiğinizde çiftçi zarar edeceğini bile bile niye eksin ki. Bu düzenleme yeni sorunları getirecek. Arazisini üst üste iki yıl ekmeyen çiftçinin tarlası elinden alınıp başkasına kiralanacak. Arazi öncelikli gruplardan birden fazla istekli çıkması halinde en yüksek teklifi verene kiralanacak. İlle de tarlaya şunu ekeceksin demeyle çiftçi bu alandan çekilir ve araziler çok uluslu şirketlerin eline geçer. Ayrıca kiralayanlar bu maliyetlerle, yetersiz desteklerle oradan kâr edebilecek mi o da şüpheli. Mal sahibine ne gidecek net değil. Bu yasa meclisten tartışılmadan çıkarıldı. Şimdi bakanlık da ne yapacağını bilmiyor.” 

 

Özel Haber: YAPRAK ÖZER 

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ.

Okunma Sayısı: 249
Fotoğraf Galerisi