Üreticinin sorunları her geçen gün büyüyor. Bir yandan girdi maliyetleriyle mücadele veren üreticiler bir yandan da bakanlığın geç açıkladığı desteklerle baş etmeye çalışıyor. Çiftçi gübreden tarım ilacına ve mazota kadar artan tüm maliyetler karşısında üretime devam ederek gelecek senenin tarım ürünlerini ekerken; hükümet ise geçen yıl ekilen 2023 mahsulüne ilişkin destekleri geç açıklanmıştı. Yani bu yıl da hangi tarım ürününe ne tutarda destek verileceği; çiftçi ürününü ekip, hasadını yapıp, mahsulünü sattıktan sonra belli oldu. Bunun üzerine bir de, tarım ürünlerine verilecek destek tutarlarındaki artış girdi maliyetlerindeki artış oranlarının altında kaldı. Çiftçinin sürekli artan enflasyonuna rağmen bazı ürünlerde ise hiçbir destek artışına gidilmemesi dikkat çekti.
DESTEK YÜZDE 37
Çiftçiyi en çok zorlayan ancak buna rağmen destek tutarlarındaki artışın sınırlı kaldığı girdilerden biri mazot. Dün açıklanan destek tutarlarına göre, dekar başına buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için dekar başına 103 TL, çeltik için 250 TL, fındık, kuru soğan, yaş çay, zeytin, şeker pancarı için 86 TL ve kuru fasulye, mercimek, nohut, aspir için 103 TL mazot desteği sağlanacak. Ancak 14 Mayıs’taki seçim öncesinde 18,5 TL seviyesinde olan mazotun litresi seçim sonrasında geçen dört ayda yüzde 105 zamlanırken, çiftçiye verilecek mazot desteği ise yüzde 37 artabildi. Yem bitkilerine verilen mazot desteği ise hiç artmadı: Dekar başına verilen 94 liralık destek sabit kaldı. Motorine son zam dört gün önce gelmiş; bu zamla birlikte litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul’da 40 TL’ye, Ankara’da 40,54 TL’ye, İzmir’de 40,71 TL’ye yükselmişti. Böylece motorinin litresinde ilk kez 40 lira eşiği aşılmış olmuştu.
“İSTEMİYORUZ”
Konuya ilişkin konuşan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, girdi maliyetlerindeki artış oranları ortadayken, verilen desteklerin bu artışların altında kalmasını eleştirerek “Bu artışlar çiftçiye ekme, alandan çekil demek. Yem bitkilerinde geçen yılki mazot desteğini hiç artırmamak, ‘bu bitkilerin ekilmesini istemiyoruz, hayvancılığı geliştirmeyeceğiz’ demek. Geç destek, destek değildir. Yetersiz destek üretimi yönlendirmez” diyen Suiçmez, tarıma yönelik uygulanan bu ve benzeri kararların gelecek yıllarda tarımdan kopuşu hızlandıracağına işaret etti. "Bu durum çiftçiye alandan uzaklaştırır, kendimize yeterlilik sorununu da çözmez. Üretim sorunu çözülmeden tüketim sorunu çözülemez, gıda enflasyonu artarak devam eder” “dedi.
GÜNAY SARI / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER
Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ.