ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ: TARIMDA BORÇ BATAĞI BÜYÜYOR- 25 ŞUBAT 2021

ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ: TARIMDA BORÇ BATAĞI BÜYÜYOR- 25 ŞUBAT 2021
MERKEZ
26.02.2021
 

Bankalara 128.7 milyar liralık borcu olan çiftçinin, batık kredi miktarı ise 5 milyar liraya dayandı. Sayıları milyonları bulan koronavirüsün gölgesinde borç ve zamlarla mücadele eden çiftçiler, topraklarını kaybetmemek için çözüm bulmaya çalışıyorlar. Borç batağına saplanan çiftçilerin son çaresi ise tefecilere başvurmak oldu. Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “Kredi alamayan çiftçi, tarım krediden de benzer ipotek koşullarına kaynak sağlayamayınca üçüncü bir yola başvuruyor. Ya tefeciden ya bayiden borç almak zorunda kalıyor” dedi

Son süreçlerde tefecilere başvuran çiftçilerin sayısında artış olduğu iddia ediliyor. Borçlarını ödeyemeyen, bankalardan yeni kredi de çekemeyen çiftçiler yüksek faizler karşılığında tefeciye başvuruyor. Elindeki tarlayı ya traktörü de kaptırıyor. Bankalara olan 128.7 milyar liralık borcu olan çiftçinin, batık kredi miktarı ise 5 milyar liraya dayandı. Son 10 yılda mazottaki fiyat artışın yüzde 216, gübrelerden ürede yüzde 292, DAP`ta yüzde 262 olurken, ürün fiyatlarındaki artışların çok daha düşük düzeyde kaldığına vurgu yapan Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, üreticinin yoksullaştığına dikkat çekti. Zaten yetersiz olan tarımsal destekler de zamanında ödenmiyor. 2006`da Ak Parti`nin kendi çıkardığı Tarım Kanunu`na göre, çiftçiye verilmesi gereken destek 2019 ve 2020`de en az 43 milyar lira olmalıyken, 2019`da 16.1 milyar lira, 2020`de 22 milyar lira ödendi. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, çiftçilerin kredi talep ettiklerinde ya devlet memuru gibi bir kefil ya da arsa, tarla, traktör gibi bir teminat göstermesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

“O koşulları sağlayamıyorsa kredi alamıyor. Kredi alamayan çiftçi, tarım krediden de benzer ipotek koşullarına kaynak sağlayamayınca üçüncü bir yola başvuruyor. Ya tefeciden ya bayiden borç almak. Bayi ile iş ilişkisi olduğundan şartlar bir derece daha iyi olsa da sonuçta tefeci de şartlar ortada.”

 “TEFECİYE BORÇLANMA YİNE ARTTI”

Bir dönem CHP’de tarım politikalarından sorumlu genel başkan yardımcılığı görevinde bulunan ve siyaset dışında da mesleği çiftçilik olan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’da geçtiğimiz günlerde aynı soruna dikkat geçmişti. Sarıbal, tefeciye borçlanma sorununun her dönem tarımda olan bir konu olduğunu ancak son yedi sekiz yıldır azalmış olmasına karşın son bir iki yıldır yeniden arttığını öne sürerek bunun nedenlerini şöyle anlattı:

“Kredi alma imkanları çok kolaylaştırıldığından çiftçiler, hesapsız kitapsız o kredileri aldı. Artık onları da çeviremez hale geldi. Şimdi dışarıdan para almak zorunda kaldı. Teminat bitince bankalar yeni kredi vermiyor. Vermeyince Tarım Kredi’de vermiyor. Çiftçi, bu işi kontrol edemedi. Sistem de bu işi borçlandırma üzerinde kurdu. Günün sonunda yeniden çiftçinin bir kısmı elden senetle sepetle mallarının üzerinden borç alıyor. Bu oran kaç kişidir bilemem ama bu devam ediyor.”

 

Özel Haber: Yaprak ÖZER 

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ.

Okunma Sayısı: 158
Fotoğraf Galerisi