ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ: TARIMDA SEFERBERLİĞİ BEKLENTİSİ- 5 HAZİRAN 2022

ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ: TARIMDA SEFERBERLİĞİ BEKLENTİSİ- 5 HAZİRAN 2022
MERKEZ
05.06.2022
 

ZMO Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, ülkenin gıda krizi yaşamaması adına `Tarımsal Üretim Seferberliği’ ilan edilmesi gerektiğini vurgulayarak “Girdi maliyetleri düşürülmeli, ucuz kredi olanakları oluşturulmalı, artırılacak ürün ve girdi destekleri üretime ve üretene zamanında verilmelidir” dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, ülkenin gıda krizi yaşamamsı için seferberlik çağrısında bulundu. Başkan Suiçmez, “Ülkemizde 1980`li yıllardan beri uygulanmakta olan neoliberal tarım politikaları sonucunda tarım sektörümüz ve çiftçilerimiz çok ciddi sorunlarla karşı karşıyadır. Küresel salgın, ciddi kuraklık, derinleşerek artan ekonomik kriz, savaş koşulları gibi olağanüstü süreçlerde yerli üretim ve üreticiye yönelik ciddi somut önlemlerin alınmaması yaşanan ciddi sorunları daha da artırmıştır. Ülkemizin tarımsal üretiminde yaşanan sorunlara somut çözümler bulunmadan bunlara her geçen gün yenilerinin eklenmesi, girdilerde ve ürünlerde sorunları ithalatçı politikalarla çözmeye yönelik kolaycı yaklaşımların hız kesmeden devam etmesi, tarımsal girdi maliyetlerinin yüksekliği karşısında zamanında ve yeterince destek verilmemesi nedenleriyle çiftçinin kâr elde edemediği için üretimden çekilmesi, artmaya devam eden gıda enflasyonu karşısında tüketicinin pahalı gıda ürünlerine erişmeye çalışması son yıllarda gündemin değişmeyen konuları haline gelmiştir” dedi

“GÜVENİ TAZELENMELİ”

Başkan Suiçmez, “Hayvansal üretim bitkisel üretimden ayrı düşünülmemeli, yem maliyetleri düşürülmeli, süt-yem paritesi 1/1,5 olarak uygulanmalıdır. Kamu sulama yatırımları ve arazi toplulaştırma hizmetleri gecikmeden bitirilmelidir. Ar-Ge çalışmalarına ciddi yatırım yapılarak yerli girdi ve teknoloji üretimine yönelik çalışmalar hızlandırılmalıdır. Tarımsal hammadde ve ürün dışalımı kısıtlanmalı, dışsatım olanakları artırılmalıdır. Demokratik, özerk, güçlü kooperatifçilik üretici ve tüketici boyutunda desteklenmeli, gıda tedarik zincirinin tüm aşamaları halkın yararına yeniden düzenlenmelidir. Kırsal alanları geliştirecek, ülkemiz gerçeği olan küçük aile işletmeciliğini destekleyecek, çiftçilerimizin refah düzeyini artırma kadar sosyal hayatın daha fazla içinde yer almasını sağlayacak önlemler alınmalıdır. Belki de en önemlisi tüm tüketicileri fedakârca doyurmasına karşın önünü görmekte zorlanan üreticilerimize hak ettiği değer verilmeli, çiftçilerimizin morali yükseltilmeli ve kamu yönetimine olan güveni tazelenmelidir” şeklinde konuştu.
 
 
Haber: SERCAN AYTIŞ / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL
 
Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

Okunma Sayısı: 141
Fotoğraf Galerisi