ANTALYA MESLEK ODALARI EŞGÜDÜM KURULU BASIN AÇIKLAMASI
Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu Kaş`a Yapılması düşünülen Havaalanın Kaş Turizmine, Doğaya, Çevreye, Kaş ve Demre` de ki Tarım Alanlarına Etkileri ile İlgili Basın Açıklaması Yaptı.
BASIN AÇIKLAMASI / 07 HAZİRAN 2016
Son zamanlarda Batı Antalya Havaalanı Projesi basında ve yerelde tartışılmaktadır. Henüz hiçbir fizibilite çalışması ile ilgili veriye ulaşılamamıştır. Projenin kesinleşmiş yeri de kamuoyu ile paylaşılmamıştır. Anladığımız kadarıyla yer seçimi için teknik ve bilimsel bir araştırma yapılmamış, otel sahiplerinin istekleri doğrultusunda belirlenmiştir. Hiçbir izin aşamasından geçmemiş havaalanının yapım yönteminin "yap-işlet-devret" modeli olarak belirlenmesi "yaptık oldu" modeli ve rant projesi olduğunu göstermektedir.
Çevrede bulunan havaalanının bu bölgeye yakınlığı, doluluğu araştırılmalıdır. Havaalanı bir ihtiyaç için yapılır.Rant yaratma ve bölgenin özelliklerini yok etme, kitlesel turizme açmak için havaalanı yapılmaz. Kamu yararı için yapılır.
Bilindiği üzere Kaş`ın kendine has özelliği vardır. Kaş`a yapılması düşünülen havaalanı sadece, projenin gerçekleştirileceği 6.500 dekarlık alanda tahribata yol açmayacaktır. Bölgedeki Çukurbağ-Pınarbaşı... Köylerinde yer alan tarım alanlarının yanı sıra Demre ve Kaş-Kınık`ta yer alan sera alanları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır. Kaş ilçemizde 6.105 dekarı cam,13.736 dekarı plastik olmak üzere toplam 19.841 dekar sera alanı bulunmaktadır. Komşu ilçe Demre`de ise 6.005 dekar cam,12.629 dekar plastik olmak üzere toplam 18.624 dekar sera alanı mevcuttur. Yapılması düşünülen havaalanı yaklaşık 40 km mesafede yer alan toplam 38.465 dekarlık sera varlığı, yaratılacak kitle turizmi baskısı ile süreç içinde yok olacaktır. Geçmişte Alanya, Manavgat, Serik ve Kemer`de olumsuz örneklerini gördüğümüz bu tür yanlış turizm politikalarına Kaş ve Demre`de izin verilmemesi gerekir. Havaalanının bir ihtiyaçtan doğmadığı açıktır. Aksine o bölgede yapılması düşünülen yeni otel zincirlerine altyapı hazırlamak için projelendirilmektedir. Şuanda Kaş, Demre, Finike ve Kumluca dışındaki otellerin büyük kısmı boş, açık olanlarda yaklaşık %50 kapasite ile ancak çalışmaktadır. Unutulmamalıdır ki Antalya`yı turizmde marka yapan doğal güzellikleri, tarihi ve tarımsal potansiyelidir. Yıllık 3,5 milyon tonluk sebze üretimi, 8 Milyar TL`lik bitkisel üretim değeri ve 1 Milyar Dolara yakın ihracat miktarı ile tarım sektörü en az turizm sektörü kadar önemlidir. Turizm adına 500.000 dekar tarım arazisini kaybeden Antalya`nın daha fazla tarım alanı kaybına tahammülü yoktur. Antalya`nın toplam sera varlığının %17`sini bulunduran bu iki ilçenin sera ürünleri Avrupa Birliği`nin yanı sıra Rusya ve Balkan ülkelerine gönderilmekte ve ülkemize ciddi oranda döviz kazandırmaktadır. Daha çok spesifik ve katma değeri yüksek bu seraların ülke ekonomisine ve istihdama katkısı turizm sektörüne göre çok daha fazla olduğu gibi kalıcıdır da. Türkiye gibi kargaşaların eksik olmadığı bu coğrafyada yaşanacak çatışma ortamları ve terör saldırıları bugün yaşadığımız gibi turizmi her an bitirebilecekken tarım sektörü bu durumdan etkilenmeyecektir. Unutulmamalıdır ki endüstride üretilemeyen toprak ve doğal güzellikleri yok ettikten sonra geriye getirmek mümkün değildir.
Batı Antalya Hava Limanı Projesinin yapılacağı alanda, antik kentlere, Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesine, bitki ve hayvan çeşitliliğine vereceği zarar ortadadır. Kaş`ın turizm profili sürdürülebilir kültür ve doğa turizmine dayalıdır. Bunun kitle turizmine dönüştürülmesine, sadece bir iki kişinin rant elde etmesine izin verilmemelidir.
Bilime inanan Antalya Meslek Odaları Eş Güdüm Kurulu olarak kamu yararı önceliğimizdir. Bu anlamda, Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği, Kaş Kalkan Patara Otelciler Birliği, Kaş Su Altı Derneği, Çekül Vakfı Kaş Temsilciliği, Kaş Çevre Platformu, Kaş Koruma Platformunun bu konuyla ilgili tüm çalışmalarını desteklediğimizi,Kaş ve çevresinin doğasına ve tarihine zarar verecek, sadece rant yaratan her türlü projeye karşı olduğumuzu, Kaş`ın sürdürülebilir turizmi, sürdürülebilir yaşamının devamı için her türlü katkıyı koyacağımızı bir kez daha duyurur, herkesi bu insani mücadeleye katkı koymaya davet ediyoruz.
Saygılarımızla.
MESLEK ODALARI EŞGÜDÜM KURULU
Antalya Barosu, Antalya Tabipler Odası, Antalya Diş Hekimleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Harita Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Makina Mühendisleri Odası, Eczacılar Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Jeofizik Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları odası, Maden Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Veteriner Hekimleri Odası, Orman Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Gıda Mühendisleri Odası İl temsilciliği, Çevre Mühendisleri Odası