ANTALYA`NIN GÜNDEMİ: SIFIR GÜMRÜK ZAM GETİRECEK- 18 EYLÜL 2021
Hükümet artan gıda enflasyonuna karşı ithalat silahını bir kez daha çıkardı. Sıfır gümrük vergisinin çözüm olmadığını söyleyen ZMO Genel Başkanı Remzi Baki Suiçmez, sofrada zam furyası yaşanacağının söyledi. Başkan Suiçmez, “Bu uygulama buğday, makarna ve ekmek zammı olarak bize dönecek. Arkasından zamlar devam edecek” dedi
Hükümet artan gıda enflasyonuna karşı ithalat silahını bir kez daha çıkardı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre bazı hububat ve bakliyat ürünlerinde gümrük vergisi oranları yılbaşına kadar yüzde sıfır olarak uygulanacak. Ticaret Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre, karar, dünya genelinde görülen Covid-19 salgını nedeniyle hububat ve bakliyat fiyatlarında yaşanan artışın önüne geçilebilmesi, iç piyasa fiyatlarının makul seviyelerde tutulabilmesi ve spekülatif fiyat hareketlerine meydan verilmemesi amacıyla alındı. İktidarın ithalat politikalarını değerlendiren TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Remzi Suiçmez, hasat dönemi yapılan ithalatın geçen yıl da yapıldığını hatırlattı. Suiçmez, “Geçen yıl 9 milyon 750 bin ton buğday ithal ettik. 2 milyar 365 milyon dolar ödedik. Daha kuraklık bu kadar etkisi olmadan böyle bir ithalat yaptık. Geçen yıl da biz hububatta ithalatta sıfır gümrük vergisine geçtik. Gümrük vergisini sıfırlamak bugünün uygulaması değil” ifadelerini kullandı.
SIFIRLAMAK ÇÖZÜM DEĞİL
SORUNLAR ÇÖZÜLMEZ
ABD Tarım Bakanlığı bu sezon Türkiye için rekolte tahmini 16,5 milyon ton oldu. Nisan ayındaki tahmin ise 17,6 milyon tondu. Bakanlığın Türkiye’deki buğday tüketim tahmini geçen yıla göre 1,4 milyon ton artışla 22 milyon ton oldu. Buğday için ihracat tahmini 6 milyon ton, ithalat tahmini ise 11,5 milyon ton oldu. Bu ithalat seviyesi Türkiye için yeni bir ithalat rekoru anlamına geliyor. Çözümün gelecek yılın hesaplanarak yapılması gerektiğini vurgulayan Suiçmez, çiftçilerin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti. Suiçmez, çözüm önerilerini şöyle sıraladı: “2022 yılını düşünerek çiftçimize destekler arttırılmalı ve zamanında destek verilmeli. Gübre dahil girdilerin KDV’leri azaltılması gerekiyor. Aynı zamanda kredi faizlerini azaltması lazım. Bu koşulların şimdiden sağlanması, yerli üretimde devamlılığın sağlanması gerekiyor. Dışa bağımlı bir şekilde tarımda sorunları çözemeyiz.”
Haber: Müjgan IŞIK
Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ.