AOÇ BİLİRKİŞİ KEŞFİ İÇİN 25 BİN LİRA İSTENMESİNE TEPKİ!
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası ve Peyzaj Mimarları Odası birlikte basın toplantısı düzenledi.
TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi‘nde 22 Mayıs 2013 Çarşamba günü basın toplantısı yapılarak, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) için açılan davada Danıştay tarafından 25 bin liralık bilirkişi ücreti istenmesine tepki gösterildi.
Basın toplantısına ODA Başkanımız Dr. Turhan Tuncer, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan, Ankara Şube Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan ve Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak katıldı.
Meslek Odaları yöneticileri bilirkişi keşfini anlatırken, "yedi kocalı Hürmüz"e benzetilen planlama sürecini eleştirerek, bilirkişi ücretlerine itiraz ettiler.
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan, mahkemenin karar verdiği bilirkişilik rakamlarının yüksek olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:
"Uzunca bir zamandır planlama süreçleri ile ilgili müdahalelerle bulunuyoruz. Meslek örgütleri olarak planlama süreçlerini yakından izliyoruz. Atatürk Orman Çiftliği`nde ikinci kez bilirkişi keşfi yapıldı. AOÇ`de keşif sırasında gezerken bir anda kaybolduk, yapılanlar Çiftlikten hiçbir eser kalmadığını gösteriyor. Yakında kuşlar bile kalmayacak. Bir kısım arazisi de ABD`ye devrediliyor. AOÇ tamamen devreden çıkmış durumda ipler Büyükşehir Belediyesi`nin elinde. Odaların gelirleri AKP`nin uygulamalarıyla % 50`lilere varan oranlarda kısılırken, bilirkişi ücretleri çok sıkıntılı. Ücretler çok yüksek meslek odaları içinde ödenemeyecek bir hal alıyor."
Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan, 25 bin liralık rakamı reddettiklerini belirterek, "Bize AOÇ`ye dava açmayın demek istiyorlar. 25 bin lira ödeyecek gücümüz yok ama bu mücadeleyi yürütecek yüreğimiz var. AOÇ için verdiğimiz mücadelenin parasal karşılığı yoktur. Mücadelemiz devam edecektir" dedi.
Ziraat Mühendisleri Genel Başkanı Dr. Turhan Tuncer, Atatürk Orman Çiftliği`nin isminin yok edilmek istediğini söyledi. AOÇ`de kesilen ağaçlara tepki gösteren Tuncer, şöyle konuştu:
"AOÇ`de ağaçlar kesiliyor yerine ağaç dikileceği söyleniyor. Daha önce de Ankara`da dikilmek üzere satın alınan ağaçlardan örnekler aldık, köklerinde hastalık çıktı. Dikilen ağaçların %1`i tuttu diğerlerinin hepsi kurudu. Türkiye`de bir üretim mekanizması var, kendi üreticimizi bırakarak İtalya`dan ağaç getirmenin hiçbir anlamı yok. Son on yılda, Türkiye`de Konya`nın yüzölçümü kadar tarım toprağı katledildi. AOÇ Çiftlik olmaktan çıkmış ve hukuk çok geç ilerliyor, her şey yok oluyor. Bir yıl sonra davayı kazansak bile yapılanlar bitmiş oluyor. Geriye dönüş mümkün olmuyor. Odalar olarak hukukla ilgili endişelerimiz var. Bilirkişi ücretleri de bazı davalarda anormal rakamlara çekildi. Sonuçta bizler ticari kurumlar değiliz. İlk kez bu kadar yüksek bir rakam karşımızda. Bizi dava açmamaya yönlendiriyorlar."