AOÇ İÇİN BİRLEŞTİLER - MİLLİYET

MERKEZ
07.06.2006

Atatürk Orman Çiftliği’nin (AOÇ) Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesini öngören kanun teklifi, dün Kızılay’dan TBMM’ye düzenlenen yürüyüşle protesto edildi.

 

Devire karşı protesto yürüyüşünde CHP ve MHP bir araya geldi

ANKARA Milliyet

Çok sayıda sivil toplum örgütünün üye olduğu Ankaram Platformu’nun düzenlediği devir protestosuna katılanlar dün öğle saatlerinde Yüksel Caddesi’nde İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldiler. Buradaki topluluğa CHP Ankara İl Örgütü ve MHP Çankaya İlçe Örgütü üyeleri de slogan ve pankartlarıyla destek verdi. Sol ve sağ partileri bir araya getiren protestolarda, “AOÇ beton olmayacak”, “AKP AOÇ’den elini çek” ve “Atatürk’ün mirasına saygılı ol” yazılı dövizler taşıyan Başkentliler, “AOÇ halkındır, halkın kalacak” sloganıyla Atatürk’ün mirası AOÇ’nin belediyeye devrini öneren yasa teklifini protesto ettiler.

Daha sonra “AOÇ halkındır; bu ülke bu toprak satılık değil” yazılı pankartın arkasında toplanan grup, TBMM’ye doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş esnasında “Ankara’nın taşına bak” türküsünü söyleyen ve sloganlar eşliğinde trafiğe kapalı caddelerden geçen grubu vatandaşlar da ilgiyle izledi.

Talan mekanizması

Konur Sokak, Meşrutiyet Caddesi ve Akay Caddesi’ni takip eden grup, Atatürk Bulvarı üzerinden TBMM’nin Dikmen kapısı önüne geldi. Burada grup adına açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı ve AOÇ Girişimi Sözcüsü Gökhan Günaydın, sivil toplum örgütlerinin fikri alınmadan ve katılım yaratılmadan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçirilen yasa teklifiyle AOÇ’nin “gasp edilmek istendiğini” söyledi. Yasa teklifinin imar uygulamalarında bütünlük sağlamak gerekçesine dayandırılmasını eleştiren Günaydın, “Burada bir talan mekanizması oluşturulmaktadır” dedi. Cumhuriyet kazanımlarının rant hırsı için “peşkeş çekilmemesi” gerektiğini belirten Günaydın, şunları kaydetti:

‘Çiftlik alanı betonlaşacak’

“AOÇ’nin belediyeye 10 yıllığına devri belirtiliyor ise de aslında çiftlik bütünüyle kısa vadede belediyenin, uzun dönemde ise yandaşlarının mülkü haline getirilmek istenmektedir. Kanun teklifinde yapılacak kapalı tesislerin taban alanının, kullanım hakkı alanının yüzde 5’ini geçmeyeceği belirtilmesine karşın, imar kuralları nedeniyle aslında tüm çiftlik alanının en az üçte biri betonlaşacaktır. Geçirilen yarım yüzyıllık süreçte özel yasalar çıkarılarak 22 bin dekarı yağmalanan çiftliğin esasen çok daralmış bulunan alanları da yok edilmek istenmektedir.”

Günaydın’ın konuşmasının ardından bir süre slogan atan grup, TBMM önünden ayrıldı.

Okunma Sayısı: 459