ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI VE MİRAS HUKUKU

ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI VE MİRAS HUKUKU
ADANA
23.11.2014

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubemizce, TÜYAP Adana Tarım Fuarı etkinlikleri kapsamında “Arazi Toplulaştırması ve Miras Hukuku” konferansı yapıldı.

 

Arazi İşletme Büyüklükleri 50 Dekarın Altına Düştü

Şubemizin Adana Tarım Fuarı etkinlikleri kapsamında düzenlediği "Arazi Toplulaştırması ve Miras Hukuku" konferansının açılış konuşmasını yapan Şube Başkanımız Semih Karademir; "2001 yılı verilerine göre Türkiye`deki arazi işletme büyüklüklerinin ortalama 59 dekar olduğunu ve bu alanın 5 ila 7 parçadan oluştuğunu, 2013 yılı verilerine baktığımızda ise bu alanın 50 dekarın da altına düştüğünü" söyledi.

Tüm Türkiye`de ve bölgemizde hızla gerçekleştirilen arazi toplulaştırması ve buna bağlı olarak miras hukuku konusunu irdeleyerek Adana Tarım Fuarı`na katkıda bulunmak istediklerini belirten Karademir, "tarımsal işletmelerin daha verimli – daha uygun değer ile çalışması için arazi toplulaştırması çalışmalarının yapılması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

3 Milyon Çiftçi 40 Milyon Parselde Tarım Yapıyor

Ziraat Mühendisleri Odası`nca düzenlenen konferansta konuşan Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Gürsel Küsek, tarım topraklarının miras yoluyla bölünerek kullanılamaz hale geldiğini, "3 milyon çiftçinin 40 milyon parselde tarım yaptığını" söyledi.

Kadastro kayıtlarına göre ülkemizde 23 milyon civarında parsel olduğunu belirten Dr. Küsek; "fiili kullanımlara baktığımızda hissedarlar parselleri kendi aralarında bölmüşler ve her birisi büyük parselin bir parçasını kullanıyor ama kadastro kayıtlarına işlenmemiş. Biz buna filli parsel ya da tarım parseli diyoruz.

Türkiye`deki tarım parseli sayısına baktığımız zaman 32,5 milyon. Yani 23 milyona karşı 32,5 milyon. Kabaca 9,5 milyon tane kadastro kayıtlarında olmayan bölünmeler var. Türkiye`deki hisse sayısına baktığımızda kabaca 40 milyon. Türkiye`deki çiftçi sayısına baktığımızda 3 milyon. Yani şu an 3 milyon çiftçimiz 40 milyon kişiye ait olan parselleri 32,5 milyon parça olarak kullanıyor. Her çiftçimiz ortalama 10 parselde tarım yapıyor" dedi.

Bölünmüş hisseli parsellerde tarım yapamayan ve rekabet koşullarına direnemeyen çiftçinin tarımsal faaliyetlerin dışına çıkmak zorunda kaldığını sözlerine ekleyen Dr. Küsek, Dünya koşullarında tarımsal üretim yapabilmek için bölünmenin durdurulması ve bölünmüş bu arazileri bir şekilde biraraya toplanması gerektiğine vurgu yaptı. 

Okunma Sayısı: 335
Fotoğraf Galerisi