ARTI GERÇEK GAZETESİ: CENGİZ HOLDİNG'İN SİYANÜRLÜ ALTIN MADENİ PROJESİNE TEPKİ: 'ESKİŞEHİR'DE TARIM BİTER'- 13 AĞUSTOS 2024

ARTI GERÇEK GAZETESİ: CENGİZ HOLDİNG'İN SİYANÜRLÜ ALTIN MADENİ PROJESİNE TEPKİ: 'ESKİŞEHİR'DE TARIM BİTER'- 13 AĞUSTOS 2024
ESKİŞEHİR
13.08.2024

Cengiz Holding'in Eskişehir'de planladığı siyanürlü altın madeni projesine karşı mücadele sürüyor. Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Selma Güder ve Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet Çiçek, projenin tarımı yok edeceğini vurguladı.

 
Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş., Eskişehir’in Tepebaşı ilçesine bağlı Atalan Mahallesi ile Mihalgazi ilçesine bağlı Alpagut Mahallesinde siyanürle altın aramak istiyor. Halkı bilgilendirme toplantısı 15 Ağustos'ta yapılacak. Çevre dernekleri ve sivil toplum kuruluşları 'Alpagut- Atalan'da Madene Hayır Platfomu'nu oluşturarak mücadelelerini sürdürüyor.

FAY HATTINDA SİYANÜRLÜ ALTIN MADENİ

Çevre örgütleri projenin 28 endemik bitki türü, 61 omurgalı türü ve 128 kuş türünü tehdit ettiğini, proje sahasının birinci derece arkeolojik sit alanına 220 metre mesafede olduğunu ve bölgeden diri fay hattı geçtiğini vurguluyor. İliç'te 9 madencinin öldüğü faciayı hatırlatan çevre örgütleri, projenin insan sağlığına ve çevreye vereceği zararlara dikkat çekiyor.

'TARIM ALANLARININ ETKİLENMESİ KAÇINILMAZ'

Siyanürle altın arama projesi Eskişehir'de tarımı da tehdit ediyor. Artı Gerçek'e konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Selma Güder, "Proje alanı içinden diri fay geçtiği açıkça görülmektedir. Olası bir depremde, yığın liçi uygulanması planlanan projede Eskişehir, Sakarya, Bilecik, Ankara, Bolu, Kütahya, Afyonkarahisar, Konya, Bursa ve Kocaeli illerini kapsayan Sakarya Nehri'nin geçtiği tüm havzanın etkilenebileceği bilinmelidir. Böyle bir tehlikede de tüm tarım alanlarının zarar görmesi kaçınılmaz" dedi.

'ESKİŞEHİR, İSTANBUL VE ANKARA'NIN SEBZE İHTİYACINI KARŞILIYOR'

Eskişehir'den günde 10-15 TIR yeşillik ve sebzenin İstanbul ve Ankara'ya gönderildiğini belirten Güder, "Gıda güvenliğinin gittikçe önem arz ettiği dünyamızda bunu nereden tedarik etmeyi düşünüyorsunuz? ÇED raporunda belirtilen 509.27 hektarla sınırlı çalışmalar yapılacak sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. Sadece o kadar alandaki ağacıyla, suyuyla, havasıyla, toprağıyla, insanıyla etkilenecek diye duyduysanız, inanmayın. Yaşayan bir organizma gibidir dünyamız, doğamız" diye konuştu.

'HALKIN SAĞLIĞIYLA OYNAMAYIN'

Artı Gerçek'e konuşan Eskişehir Yaş Sebze, Meyve ve Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet Çiçek de "Mihalgazi, Sarıcakaya ve Alpagut Eskişehir’in Akdeniz’idir. Ürünlerimizin yüzde 70’i ıspanak, marul, domates, salatalık, meyve orada yetişiyor. Eskişehir’e hem ucuz hem de kaliteli geliyor. Seracılık da yaygın. Altın madenciliği yaygınlaşırsa bizim ürünlerimize yüzde 90 zarar verir. Zehirle halkın gıdasıyla oynamış oluruz. Hastalık zaten daha fazla yaygınlaşır. Kimse halkın sağlığıyla oynamasın" dedi.

'ÜRETEMEZSEK ÜLKE BİTER'

Siyanürlü altın madeni projesine karşı olduklarını dile getiren Çiçek, "Tarım bizim için daha önemli. Üretmezsek ülke biter. Buradaki ürünler sadece Eskişehir’e değil, İstanbul’a, Ankara’ya gidiyor. Romanya’ya gidiyor. Tarım bölgesi Eskişehir’de biterse biz ne yapacağız? Antalya’dan başka şehirlerden ürün getireceğiz. O zaman vatandaş 5 TL'ye liraya aldığı malı, 20 TL'ye alacak. Tarıma çok zarar verecek. Fiyatlar da çok artacak" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

Haber kaynağına ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Okunma Sayısı: 25
Fotoğraf Galerisi