"ARTIK TARLA BÖLME YOK"-ANADOLU TELGRAF (ÖZEL HABER)

"ARTIK TARLA BÖLME YOK"-ANADOLU TELGRAF (ÖZEL HABER)
KONYA
06.05.2014

ZMO Konya Şube Başkanımız Celil ÇALIŞ, "Bu yasa tam ve tavizsiz bir şekilde uygulanmalıdır" dedi.

 

Tarım arazilerinin mirasla bölünmesini önleyen yasa Türkiye Büyük Millet Meclisinden(TBMM) geçti. Böylece bölünme yoluyla 17 Milyar Liralık kayıp önlenmiş olacak. Tarım arazileri 20 dönümün, meyve bahçeleri de 5 dönümün altına düşmeyecek. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil ÇALIŞ da bu yasayı yıllardır beklediklerini ancak endişelerinin bu yasanın tam olarak uygulanmaması olduğuna dikkati çekti.

ZMO Konya Şube Başkanı Celil ÇALIŞ, TBMM‘den geçerek yasalaşan arazilerin bölünmesini engelleyecek olan yasayla ilgili olarak: " Bu yasa bizim yıllardır her platformda dile getirdiğimiz ve çıkmasını beklediğimiz bir yasa. Beklentimizin, umudumuzun yüksek olduğu bir yasa. Ancak bu yasada daha önce arazi toplulaştırma yasaları gibi çıkarıldıktan sonra çeşitle sebeplerle delinecekse bir anlamı kalmayacaktır. Bu yasanın arkasında durulmalıdır. Çünkü daha öncede aynı düzenlemeleri içeren yasalar çıkarıldı düzenlemeler yapıldı ancak etrafından dolaşmak suretiyle bunlar bir fayda getirmedi. Yeni çıkan bu yasanın tam anlamıyla uygulanması için bir defaya mahsus tüm araziler toplulaştırılmalı ve bu süreçten sonra bir daha asla taviz verilmemeli orman kanunları uygulanarak bu yasa korunacaksa öyle korunmalı " diye konuştu

ÇALIŞ, pilot uygulama bölgesi olarak Konya‘nın belirlenmesi önerisinde bulunarak: "Tarihimize baktığımız zaman tarımsal alandaki ilk yenilikler Konya‘dan başlayarak ülke sathına yayılmış örneğin tarihteki ilk sulama kanalı çalışması gibi. Konya‘nın arazi yapısı buna müsaittir ve bu uygulama Konya‘da uygulanıp başarı sağlandıktan sonra tüm Türkiye‘de uygulanmalı" dedi.

ZMO Konya Şube Başkanı Celil ÇALIŞ, yasanın çiftçi üzerindeki psikolojik etkisi ile ilgili olarak : " Bu yasa gelirinin büyük bir kısmını tarımdan sağlayan ülkemizde çiftçinin tarımla uğraşmasını daha cazip hale getirecektir. Toplulaştırılan ve bölünmesine izin verilmeyen araziler çiftçimizi daha çok kazandıracak ve psikolojik olarak çiftçimiz yaptığı işe dört elle sarılacaktır. Ayrıca bu yasa ulaşım kolaylığı da sağlayacağı için çiftçi bir tarlasından başka yerdeki tarlasına gitmek için zaman ve yakıt harcamayacak. Mesela toplulaştırma uygulanan bir arazinin işlenmesi ile uygulanmayan arazi arasındaki tasarruf miktarı % 35 seviyelerindedir. Bir dekarda bu düzenle çalışan bir çiftçimiz 5 litre yakıt harcarken toplulaştırma uygulanmadan yapılan tarımda dekar başına yakıt tüketimi 9-10 litre kadar artarak kayıplara neden olmaktadır. " diye konuştu.

Okunma Sayısı: 1108
Fotoğraf Galerisi