AS TV "GÖZLEM KULESİ" PROGRAMINA KATILDIK

AS TV "GÖZLEM KULESİ" PROGRAMINA KATILDIK
BURSA
28.12.2020
 

Şube Başkanımız Prof. Dr. Erkan YASLIOĞLU, 23 Aralık 2020 tarihinde kuraklık ve bundan dolayı yaşanacak sıkıntılar ile ilgili AS TV`de yayınlanan Namık GÖZ`ün hazırlayıp sunduğu "Gözlem Kulesi" programına konuk oldu.

Programda yaşadığımız kuraklıkla ilgili barajların durumunu, görüşlerini ve öngörülerini paylaştı. Başkanımızın paylaştıklarından ana başlıklar aşağıdaki gibidir.

Ayrıca, programın tamamı   https://www.pscp.tv/w/1DXxyRQpLgdKM  linkinden izlenebilir.

"ANADOLU`NUN KURAKLIKLA SINAVI: BURSA İÇİN DE TEHLİKE KAPIDA"

Türkiye`nin 30 yıllık sonbahar yağış ortalaması 67,8 milimetre. Bu yıl gerçekleşen ise 34,7. Yani yüzde 49`luk azalma var. Bursa`nın da içinde yer aldığı Marmara bölgesi yağış ortalaması ise 190 mililitre, gerçekleşen ise 97 milimetre yani yüzde 50 azalma söz konusu.

Bursa`ya içme suyu sağlayan Doğancı barajında ise su seviyesi yüzde 32`ye düşmüş durumda. Bursa`nın bir sıkıntı yaşanması halinde alternatif su kaynağı olarak görülen İznik Gölü, susuzluk nedeniyle 100 metreye yakın çekildi.

Bu göstergeler kuraklığın işareti. Kuraklık da üçe ayrılıyor. Birincisi yağış miktarlarıyla ilgili olan meteorolojik kuraklık, ikincisi tarımsal, üçüncüsü de hidrolojik kuraklık. Üçünü birden yaşıyoruz.

Anadolu toprakları geçmişte kuraklıktan çok çekmiş. En kötüsü ise 1876`da hem salgın hastalık hem de kuraklığın bir arada görülünce 200 bine yakın insan yaşamı yitirmiş.

1928, 1973, 1989, 1999 ve 2008 yıllarında da kuraklık yaşamışız.

Kuraklığı ortadan kaldırmak mümkün değil. Ancak, hızlandıran süreçleri önlemek mümkün. Tarımsal açıdan kuraklık daha büyük önem taşıyor. Türkiye`nin hububat ambarı olan bölgelerinde tohum ekildi ama yeşermesi için su bekliyor. Eğer böyle devam ederse rekoltelerde önemli ölçüde düşüş yaşanacak.

Bir senaryoya göre, yağış miktarlarında yıllık 100-115 milimetrelik azalma görülecek. En çok etkilenecek bölgeler ise Dicle ve Fırat havzası ile Akdeniz bölgesi.

Bir damla suyun bile ziyan edilmeden kullanılması gerekiyor, tasarrufun yanı sıra tarımda basınçlı sulama sistemlerine geçilmesi gerekiyor.

Vicdani kuraklık en az yağış kadar önemli. Çevreye karşı duyarsızlık, yeşil alanların ortadan kaldırılması vicdani kuraklığın en büyük göstergesi.

"TARIMDA YENİ STRATEJİLER GEREKİYOR"

Koronavirüs salgını tarım ve gıda üretiminin ne kadar stratejik olduğunu bize bir kez daha gösterdi. Bir de buna kuraklık eklenince yurt dışından temel ürünleri ithal etmek de zorlaşacak. Rusya`nın buğdaya getirdiği sınırlama ve ek vergi bunun göstergesi. Ülkeler kendilerini güvence altına almak istiyor.

Türkiye`de çiftçinin ektiği ürünün karşılığını alamaması yüzünden tarımdan kaçmaya başladı. Ekim alanları azaldı. Üreten çiftçi ise perişan. Geçtiğimiz gün patates üreticileri Kayseri`de gösteri yaptı. Bin liraya mal ettikleri patatesi 600 liraya satacak müşteri bulamıyorlar. Yaz aylarında soğan aynı durumdaydı. Üretene hak ettiği getiriyi sağlamazsak üretim devam etmez. Bakanlığın destekleri arttırması, üretim planlaması yapması gerekiyor.

 

Okunma Sayısı: 99
Fotoğraf Galerisi