AŞAĞI SEYHAN 4. MERHALE SULAMASINDA BASINÇLI SULAMA SİSTEMİNİN UYGULANMASI İÇİN SULAMA BİRLİKLERİYLE BERABER ÇEVRE VE ORMAN BAKANI VEYSEL EROĞLUNA RAPOR SUNDUK

ADANA
14.11.2007
 

Ülkemiz toplam su rezervleri 112 milyar m3‘tür. Kişi başına düşen su miktarı 1500m3 olup su fakiri olma yolunda ilerlemekteyiz. Mevcut su rezervlerimizin %74‘ünü tarım sektöründe kullanıyoruz. Ülkemizde 8,5 milyon hektar sulanabilmesi gereken alanın ancak 4,5 milyon hektar sulanmakta, geriye kalan alan sulanmayı beklemektedir.

Ülkemizde su kaynakları ve rezervi bakımından kendi kendine yeten bölgeler içerisinde Çukurova bölgesi başta gelmektedir. Ancak, bu su kaynaklarımızı bilinçsiz bir şekilde kullanabiliriz anlamına gelmemelidir. Bu sebepten dolayı modern tarım tekniklerine geçilmesi gerekmektedir. Modem tarım tekniklerini yakından izleyen Çukurovalı üreticilerin, damla sulama ve yağmurlama sulama olarak bilinen Basınçlı Sulama Sistemlerine geçmesi gerekmektedir. Bu sisteme geçmek için üreticilere gerekli teşvik ve destek sağlanmalıdır. Ancak bu yöntemle su tasarrufu sağlanır, su kaynakları korunmuş olur.

Bu nedenle Çukurova bölgesinde bulunan, halen çalışmaları devam eden Aşağı Seyhan 4.merhale sulama sahasında bulunan 38.000 hektar alanın mutlak suretle basınçlı sulama sistemine uygun hale getirilmesi gerekmektedir.

Basınçlı sulama sisteminin hayata geçirilmesi ile birlikte;

•-         Topraklarda erozyon önlenir,

•-         Çoraklaşma ve tuzluluk önlenir,

•-         Buharlaşma ile meydana gelen su kaybı azalır

•-         Drenaj kanalları daha temiz kalır

•-         Toprak yapısı bozulmaz

•-         Yüksek miktarda su tasarrufu sağlanır

•-         Homojen sulamadan dolayı birim alandaki verimlilik artar.

  

                                                                                                 AYHAN BARUT

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI

                                                                                               ADANA ŞUBE BAŞKANI

Okunma Sayısı: 1107