AŞILI KARPUZ KABAK TADI VERMİYOR

AŞILI KARPUZ KABAK TADI VERMİYOR
ADANA
25.05.2009

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak gelenekselleştirdiğimiz seminer programları kapsamında 23 Mayıs 2009 Cumartesi günü Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebahat SARI tarafından Oda’mız üyelerine “Aşılı Karpuz Yetiştiriciliği” konusunda seminer verildi.

 

Dünyada Çin‘den sonra ikinci üretici ülke olduğumuzu belirten Prof. Dr. Nebahat SARI; "Türkiye‘de 1 030 204 ha‘lık alanda 23 671 517 ton sebze üretimi yapılmaktadır. Bu üretimin yaklaşık %33‘ünü Cucurbitaceae familyasına ait sebze türleri oluşturmakta ve karpuz bu familya içerisinde 160 000 ha üretim alanı ve 4 300 000 tonluk üretimi ile 1. sırada yer almaktadır" dedi.

Karpuzun gen merkezinin G.Afrika olduğunu belirten SARI; "dünyanın her yerinde tüketilen bu meyvenin protein ve likopen yönünden zengin ve anti kanserojen olduğunu sözlerine ekledi. SARI; aşılı karpuzun erkenci karpuz üretimi için önemli olduğunu belirterek, karpuzun kabak tadı verdiğine dair her hangi bir bulgunun olmadığını, kamuoyunda yanlış bir kanı oluştuğunu belirterek "nasıl ki turunç anacına portakal aşıladığımızda turunç tadı almıyorsak, aşılı karpuzda da bu tadı almayız" dedi.

SARI; "aşılı fide kullanımının dünyada 100 yıldır yapıldığını belirterek, Türkiye‘de ise 5-10 yıllık bir sürece tekabül ettiğini, burada dikkat edilmesi gerekenin doğru anaç seçimi, gübreleme, sulama ve zamanında hasattır" dedi.

Okunma Sayısı: 1744
Fotoğraf Galerisi