ATATÜRK’ÜN ÇİFTLİĞİNE YARGI FRENİ - CUMHURİYET

MERKEZ
16.10.2010

Özelleştirmeye iptal

 

MURAT KIŞLALI

ANKARA - Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk‘ün Yalova‘da arazi satın alarak kurduğu ve 1937 yılına kadar bizzat kendisi işlettikten sonra "tarım yapılması ve hilesiz meyve yetiştirilmesi" için halka bağışladığı Yalova Atatürk Çiftliği‘nin özelleştirme kararı Danıştay tarafından iptal edildi. Hükümet, çiftliği önce toptan tasfiye etmek istemiş, bu kararı Danıştay‘dan dönünce de çiftliğin 2.8 milyon metrekarelik arazisinin satılması hedeflenmişti. Her iki işlemi de Danıştay‘a götürüp iptal edilmesini sağlayan Ziraat Mühendisleri Odası‘nın (ZMO) yeni Başkanı Turhan Tuncer "Maalesef bu karar ile duracaklarını sanmıyorum. Arap sermayesine verilen sözler var" diye konuştu. Hükümetin Yalova Çiftliği‘ni özelleştirme girişiminde süreç şöyle gelişti:

Atatürk‘ün çiftliği Araplara: Başbakan Tayyip Erdoğan‘ın başında olduğu Yüksek Planlama Kurulu (YPK) sonradan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü‘ne (TİGEM) bağlanan çiftlik hakkında 14.3.2005 tarihinde tasfiye kararı aldı. Bu dönemde işletme arazilerinin, turistik tesise dönüştürülmesi için Dubai İslam Bankası‘na tahsis edileceği ileri sürülmüştü.Tarım-İş Sendikası ve ZMO tarafından açılan dava sonucu karar iptal edildi.

Özelleştirme ısrarı geri döndü: Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK), 12.8.2008 tarihinde "işletme TİGEM‘de kalacak şekilde, arazilerinin bir yıl içinde özelleştirilmesi" kararı aldı. ZMO‘nun başvurusu üzerine Danıştay kararı iptal etti.

Atatürk Müzesi‘nin arazisi özelleştirilemez: Kararda "Üzerinde ‘Atatürk Müzesi‘nin‘ de yer aldığı; taşınmazların satış suretiyle özelleştirme programına alınması, kanunda yer alan özelleştirme ilkeleriyle bağdaşmadığı" belirtilerek "Dolayısıyla dava konusu kurul kararı hukuka uygun bulunmamaktadır" denildi.

Okunma Sayısı: 458