AVRUPA BİRLİĞİ SU VE ÇEVRE POLİTİKALARINA TÜRKİYE'NİN UYUMU ÇALIŞTAYI’NA KATILDIK

AVRUPA BİRLİĞİ SU VE ÇEVRE POLİTİKALARINA TÜRKİYE'NİN UYUMU ÇALIŞTAYI’NA KATILDIK
BURSA
04.12.2008

Avrupa Birliği Su ve Çevre Politikalarına Türkiye’nin Uyumu Çalıştayı Bursa’da gerçekleştirildi.

 

Avrupa Birliği Su ve Çevre Politikalarına Türkiye‘nin Uyumu  Çalıştayı 20-21 Kasım 2008‘de Bursa‘da gerçekleşti. Çalıştaya TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesini temsilen Şube Yönetim Kurulu Üyelerimizden Lütfü AKBAŞ ve Ali Yavuz KAYA katıldı.         

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) tarafından Aralık 2007‘de başlatılan ve Avrupa Birliği tarafından desteklenmekte olan "Avrupa Biriliği Su Yönetimi konusunda AB STK‘ları ile deneyim paylaşımıyla Türkiye‘deki Çevre STK‘larının Kapasite Artırımı Projesi" kapsamında "Avrupa Birliği Su ve Çevre Politikalarına Türkiye‘nin Uyumu Çalıştayı" düzenlendi.Bursa‘da gerçekleşen çalıştay da Su Çerçeve Direktifi‘nin Türkiye‘de uyumlaştırılması ve uygulanması konularını değerlendirildi.

Kamu kuruluşları, sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler ve üniversitelerden katılımcıların yer aldığı çalıştayda Avrupa Birliği‘nin en önemli ve kapsamlı su yasası olan, AB sınırlarındaki tüm yüzey ve yeraltı sularının "iyi durum"a ulaşmasını hedefleyen, bu hedefe ulaşırken Entegre Havza Yönetimi prensibini merkeze koyan ve oldukça "hırslı" bir yasal metin olan Su Çerçeve Direktifi ele alındı. Avrupa Birliği çevre uzmanları tarafından "Su Çerçeve Direktifi nedir, temel amaçları, prensipleri, getirdiği yenilikler ve zorluklar nelerdir?", "AB üyesi ülkelerde direktifin uygulanmasına ilişkin durum nedir?" sivil toplumun bu direktifin uygulanmasında üstlenebileceği roller nelerdir?", "Direktif halkın katılımı konusunda neleri öngörmektedir?" gibi çeşitli konularda sunumlar yapıldı. Entegre havza yönetimi prensibi ve bunun uygulama örnekleri anlatıldı. Su Çerçeve Direktifi‘nin AB üyeliğine aday olan Türkiye‘de uygulanmasına ilişkin olarak yapılan çalışmalardan biri olan Büyük Menderes Havzası Eşleştirme Projesi konusunda bilgiler verildi.

Bir günlük eğitim toplantısının ardından katılımcılar ile Uluabat Gölü‘ne alan gezisi düzenlendi. Katılımcılara Uluabat Gölü‘nün en önemli kirlilik kaynaklarından biri olan Akçalar bölgesinde Uluabat Gölü‘nün kirlilik sorunu hakkında bilgi verildi. Ardından Gölyazı Beldesi ziyaret edildi, geçtiğimiz senelerde balıkçı barınağı yapılması planlanan alan görüldü. Eskikaraağaç Köyü ziyaretçi merkeziyle devam eden gezide, katılımcılara leyleklerin korunması kapsamında yapılan çalışmalar, leylek şenlikleri ve ziyaretçi merkezinin işleyişi anlatıldı.

Okunma Sayısı: 1490
Fotoğraf Galerisi