AVUSTRALYA BÜYÜKELÇİLİĞİNDEN KONYA ŞUBEMİZE ZİYARET

AVUSTRALYA BÜYÜKELÇİLİĞİNDEN KONYA ŞUBEMİZE ZİYARET
KONYA
10.12.2010

Avustralya Büyükelçiliği Görevlisi Sarah KELLY ve Elçilik Danışmanı Oytun DELİKTAŞ, Türkiye ve Konya Tarımı hakkında Ziraat Mühendisleri gözüyle bilgi sahibi olmak ve görüş alışverişinde bulunmak üzere Konya Şubemizi ziyaret ettiler.

 

Konya Tarımı ve iki ülke arasındaki tarım politikaları hakkında görüş alışverişinde bulunmak üzere Konya‘ya gelen Avustralya Büyükelçiliği II. Kâtibi Sarah KELLY ve Elçilik Danışmanı Oytun DELİKTAŞ, ZMO Konya Şubemize ziyarette bulundular.

ZMO Konya Şubesi II. Başkanımız Celil ÇALIŞ ve Yönetim Kurulu üyelerimizin de bulunduğu ziyarette; Avustralya Büyükelçiliği II. Kâtibi Sarah KELLY, "İlk önce bu randevumuzu kabul ettiğiniz ve nazik karşılamanızdan dolayı çok teşekkür ediyorum. Bizler iki ülke arasında tarım politikaları hakkında Ziraat Mühendisleri gözüyle bilgi sahibi olmak ve görüş alışverişinde bulunmak üzere bu ziyaretimizi gerçekleştiriyoruz" dedi.

ZMO Konya Şubesi II. Başkanımız Celil ÇALIŞ ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek,

"Konya Ülkemizin ekilebilir alanlarının yüzde 18‘ini kapsamaktadır. Bu da gösteriyor ki; ekilebilir yaklaşık 5 birim alandan biri Konya‘dadır. Türkiye‘de üretilen buğdayın yüzde 11‘i arpanın yüzde 18‘i ve Şeker pancarının yüzde 25‘i Konya‘da üretilmektedir. Konya‘da hayvancılık yem kaynaklı olmaktadır. Meralar alan ve kalite olarak yetersizdir. Yem bitkileri ekilişi yeterli sulama suyu bulunmaması ve ekilişin yeterince desteklenmemesinden dolayı istenen seviyede değildir. Konya‘da şu an 2 milyon 200 bin hektar arazi ekilip dikilebilmektedir.  Bu arazilerin ancak dörtte biri sulanabilmektedir. Konya kapalı bir havza olduğu için sadece kendi aldığı yağıştan faydalanabilmektedir. Kop Projesi Konya için can simidi değildir. Konya Tarımı için cansuyu vazifesini görecektir. Şimdi Konya‘da 510 bin hektar arazi sulanabilmektedir. KOP Projesi ile gelecek olan su ile 50 bin hektar arazi sulanabilecektir. KOP projesinin suyun getirilmesinden çok diğer merhaleleri önemlidir. Arazi toplulaştırmasının yapılması, Mevcut su kaynaklarının modern sulama tekniklerine uygun şekilde rehabilite edilmesi gibi etmenler bir an önce hayata geçirilmelidir" dedi.

Ziraat Mühendisleri olarak Tarım politikalarının, hükümet veya seçim politikası olmaktan çıkartılıp, devlet politikası yapılması gerektiğini savunduklarını belirten ÇALIŞ, "Tarım ürünlerini ve tarımsal sanayiyi geliştirmek için çalışmalıyız. Çiftçiler anadan, babadan gördükleriyle değilde, Ziraat Mühendislerinin gözüyle ve uygulamalarıyla tarımlarını yaparlarsa daha da başarılı olurlar. Bölgemizde en önemli sorunlardan biriside özellikle hububatta verim yetersizliği yanında kalite sorunudur. Bu sorunu tarım danışmanlarının çiftçilerimizi yönlendirmesiyle aşma azmindeyiz. Girdi masraflarının çok yüksek olması, Üretim alanlarının büyük kısmının doğa şartlarına bağlı olması ve üretilen ürünlerin değerinde satılamaması tarım kesiminin belini bükmektedir.   Avrupa Birliği çiftçi sayısını yüzde‘de 11‘lere düşüreceksiniz deselerse de bu mümkün değildir. Türkiye‘de 35 milyon kişi tarım ve tarım sanayisiyle geçinmektedir. Konya‘da sanayinin yüzde 70‘i tarımsal sanayidir. Türkiye‘de Toprak ve Su kaynaklarının yönetimi 5 ayrı kurum tarafından yönetilmektedir. Toprak ve Su kaynakları tek elden yönetilirse daha verimli, rantabıl kullanılabilir ve gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılır" diye konuştu.

Okunma Sayısı: 1072
Fotoğraf Galerisi