AYDINLIK GAZETESİ: 3 ÜRÜNDE GÜMRÜK SIFIRLANDI- 22 EKİM 2020

AYDINLIK GAZETESİ: 3 ÜRÜNDE GÜMRÜK SIFIRLANDI- 22 EKİM 2020
MERKEZ
22.10.2020

"Buğday ithalatında yüzde 45, arpa ithalatında yüzde 35 ve mısır ithalatında yüzde 25 oranındaki gümrük vergileri 2021`e kadar yüzde sıfır olacak."

 

Konuya ilişkin İthalat Rejimi Kararına Ek Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete`de yayımlandı. Dünyada ve Türkiye`de etkili yeni tip koronavirüs salgını devam ederken, Rusya ve Ukrayna gibi başlıca hububat ihracatçısı ülkelerin de ihracatı kısıtlamaya yönelik tedbirler alması öngörülüyor. Ayrıca, Çin gibi ithalatçı ülkelerin gerçekleştirdiği yoğun ithalat ve kuraklık nedeniyle de gelecek yıla ait ekilişlerin olumsuz etkilenmesi gibi sebeplerle dünya hububat fiyatlarında artış yaşanıyor. Bu arada, gerek iç gerek dış piyasa fiyatlarında devam eden yükselişlerin yem ve gıda piyasaları ile tüketici fiyatlarına yukarı yönlü baskı yapmasının önüne geçmek için Türkiye`nin de ithalatta gümrük vergisi düzenlemesine gittiği belirtiliyor.

GÜRER: İTHALATIN ÖNÜNÜ AÇAR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hububatta gümrük vergisinin sıfırlanmasıyla piyasayı dengelemek, enflasyonu baskılamak adı altında ithalatın önünün açıldığını söyledi. Gürer, Meclis`te düzenlediği basın toplantısında, mayıs ayında yerli üretim ekmeklik buğday için 650, makarnalık buğday için de 1800 liralık taban fiyat verildiğini hatırlattı. Bu süreçte aile tipi işletmeli tarım yapan kesimlerin, borçlarından dolayı ürünlerini hemen satmak zorunda kaldıklarını, durumu el veren büyük tüccarların ise buğdayı depoladığını ifade eden Gürer, “Ağustos ayında hasat sonunda yurt dışından makarnalık buğday 2 bin 450 liradan getirildi. Kendi çiftçimizden 1800 liradan aldığımız buğday için yurt dışına 2 bin 450 lira ödedik. Ekmeklik buğday için de 1800 liradan yurt dışından buğday getirmek durumunda kaldık. Kendi çiftçimizden esirgediğimizi yabancı çiftçilere verdik” diye konuştu.

Türkiye`de şu anda makarnalık buğdayın 2 bin 500 lira civarında, ekmeklik buğdayın 2 bin liranın üzerinde satıldığını dile getiren Gürer, piyasayı dengelemek, enflasyonu baskılamak adı altında ithalatın önünün açıldığını söyledi.

NE KADAR ÜRÜN İTHAL EDİLECEĞİ AÇIKLANMALI

TMMOB Yürütme Kurulu Üyesi, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Suiçmez, gümrük vergisi düzenlemesini değerlendirdi. Suiçmez, “Bu aşamada ne kadar ürün ithal edileceği, doğrudan ürün alımı mı, dahili işleme rejimi kapsamında mı alınacağının şimdiden açıklanması önemlidir” dedi.

İthalatın etkilerine değinen Suiçmez, şöyle sürdürdü:

“Son olarak Resmi Gazete’de yayımlanan İthalat Rejimi Kararı’nda vergi düzenlemesi yıl sonunu hedeflemiş gibi görünse de mevcut koşulların devam etmesi halinde hububat stoklarının kış aylarında azalacağı da dikkate alındığında gümrük vergisi düzenlemelerinde süre uzatımı kaçınılmaz görünüyor. Alınan ithalat kararıyla hammadde fiyatlarının kısmen baskılanması ve gıda enflasyonu üzerinde risk yaratmaması hedeflense de her sıkışık dönemde ithalat hamlesinin ilk tercih olarak kullanılması ekonomimize de geri dönüşümsüz ve onarılmaz darbeler vuruyor.”

DIŞ ALIM POLİTİKASINDAN VAZGEÇİN!

TMO`nun görevini yapmadığını söyleyen Suiçmez, şöyle devam etti:

“Ülkemizde asıl görevi çiftçiyi korumak olan TMO uzun yıllardır görevini yapamıyor, piyasayı regüle edemiyor, borsa fiyatlarını kontrol altına alamıyor. Türk lirasında yaşanan değer kaybı ve girdilerde dışa bağımlılık nedeniyle artan girdi fiyatlarıyla yeni sezonda üretimin daha da sorunlu olacağı görülmektedir. Sorunun çözümü için dışalıma dayalı yanlış politika seçeneğinden derhal vazgeçilmelidir. Arz eksiği ve dışalım yoluyla eksiğin kapatılması kısır döngüsünden kurtulabilmemiz için önceliğimiz; kamu yönetiminin piyasada etkin olması, ek ekonomik paketlerle girdi maliyetlerini düşürmesi, kredi ortamının iyileştirilmesi, desteklerin artırılarak zamanında ödenmesi, uzun vadeli destek yönlendirmesiyle üretim planlamasına geçilmesi, üretimden vazgeçilen alanlarda hububat üretiminin teşviki, alım taban fiyatlarının maliyetin üstünde belirlenmesi ve üreticiden yeterli alımın zamanında yapılması olmalıdır.”

 

Haber kaynağına ulaşmak için lütfn TIKLAYINIZ. 

Okunma Sayısı: 73
Fotoğraf Galerisi