AYDINLIK GAZETESİ: BİR MİLYON İŞÇİ GÖÇ HAZIRLIĞINDA- 27 NİSAN 2020

AYDINLIK GAZETESİ: BİR MİLYON İŞÇİ GÖÇ HAZIRLIĞINDA- 27 NİSAN 2020
MERKEZ
27.04.2020

Suiçmez, "Eğer mevsimlik işçilerin sorunları bir an önce çözülemezse tarımsal üretimde ciddi sıkıntılar yaşanır. Onca masraf edilerek ekim yapıldı. Mevsimlik tarım işçilerinin sorunu çözülmezse ürünün tarlada kalma riski var. Şu anda çayda üretim başladı. Daha önce Gürcistan'dan mevsimlik işçiler geliyordu. Bu yıl Gürcistan'la giriş çıkışlar kapalı. çay üreticileri zorda" uyarısı yaptı.

 
Koronavirüs nedeniyle tarımsal üretim depolarının da bulunduğu illere giriş çıkış yasağının olması mevsimlik tarım işçileri açısından da çiftçiler açısından da soruna neden oluyor. Hasat zamanı gelen ürünlerin dalda ve tarlada kalma riski var

Türkiye’nin Akdeniz ve Ege bölgesinde birçok üründe hasat dönemi başladı. Ancak ürünleri dalından toplayacak ve tarladan çıkaracak işçi sıkıntısı yaşanıyor. Koronavirüs nedeniyle büyükşehir statüsündeki 30 il ve Zonguldak’a giriş çıkış yasak. Aralarında, Adana, Mersin, Antalya, Konya, İzmir, Manisa, Bursa gibi Türkiye’nin tarımsal üretim depolarının da bulunduğu bu illere giriş çıkış yasağının olması mevsimlik tarım işçileri açısından da çiftçiler açısından da soruna neden oluyor. Daha çok Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğusundaki illerde yaşayan mevsimlik tarım işçileri üretim bölgelerine gidebilmek için bulundukları il ve ilçelerin mülki amirliklerinden izin almak zorunda. Bu da zaman kaybına yol açıyor.

Araştırmacılara göre Türkiye’de 600 ile 800 bin arasında mevsimlik işçi var. Çalışmayan eşler ve küçük çocuklar da hesaba katılırsa bir milyonu aşkın kişi mevsimlik için göç yolunda. Mevsimlik işçilerin en çok olduğu iller arasında Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Adıyaman, Bitlis, Van öne çıkıyor. Bunları Adana, Hatay, Konya gibi illerin topraksız ve yoksul köyleri izliyor.

Bunların dışında çay için Gürcistan’dan, ot için Nahçıvan’dan, diğer işler için de Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinden gelenler var.

SAYI ARTIYOR

Koronavirüs nedeniyle zor durumda kalan işletmeler nedeniyle işsiz kalanlar da mevsimlik tarım işçiliğine yönelmiş durumda. Şanlıurfa’dan Muhammed Yanmaz, Şanlıurfa’nın mevsimlik işçi açısından en kalabalık il olduğunu söyledi. Yanmaz, “Yoksul ve topraksız köylüler mevsimlik tarım işçiliği ile geçimlerini sağlamaya çalışırdı. Havalar ısınır ısınmaz Batı illerine göçe başlarlardı. Bu yıl koronavirüs nedeniyle sorunlar yaşanıyor. Ama sayı da artıyor. Artık işsiz kalan seyyar satıcılar, garsonlar, taksiciler, çıraklar, inşaat işçileri de mevsimlik tarım işçisi olarak göçe hazırlanıyor” dedi.

‘ÜRÜNÜN TARLADA KALMA RİSKİ VAR’

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez de mevsimlik tarım işçilerinin tarımsal üretimdeki önemine dikkat çekti. Akdeniz, Ege ve diğer bölgelerde ekimlerin yapıldığını, bazı ürünlerde hasadın başladığını belirten Suiçmez, şöyle konuştu: “Bazı ürünlerin çapası geldi, bazı ürünlerin hasadı. Artık bundan sonra hasat zamanı. Güneyden başlayarak devam edecek. Mevsimlik tarım işçileri üretim için çok kritik görevler yapıyorlar. Şu anda sorunlar yaşanıyor. Getirilen önlemler var. Ancak bu kararları alanlar tarlalardaki durumu tam bilmiyorlar. Yetki valiliklere bırakılmış. Oysa ki bu konuda merkezi karar alınmalıdır.”

Önümüzdeki dönemde karpuz, pamuk, buğday, pancar, fındık üretiminin başlayacağını hatırlatan Suiçmez, “Eğer mevsimlik işçilerin sorunları bir an önce çözülemezse tarımsal üretimde ciddi sıkıntılar yaşanır. Onca masraf edilerek ekim yapıldı. Mevsimlik tarım işçilerinin sorunu çözülmezse ürünün tarlada kalma riski var. Şu anda çayda üretim başladı. Daha önce Gürcistan’dan mevsimlik işçiler geliyordu. Bu yıl Gürcistan’la giriş çıkışlar kapalı. çay üreticileri zorda” uyarısı yaptı.

 

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen tıklayınız. 

Okunma Sayısı: 171
Fotoğraf Galerisi