AYDINLIK GAZETESİ: GIDA GÜVENLİĞİNE SANSÜR TEKLİFİ GERİ ÇEKİLDİ, DİĞER MADDELER MASADA- 16 EKİM 2020

AYDINLIK GAZETESİ: GIDA GÜVENLİĞİNE SANSÜR TEKLİFİ GERİ ÇEKİLDİ, DİĞER MADDELER MASADA- 16 EKİM 2020
MERKEZ
16.10.2020

"Ak Parti`nin torba yasa teklifi tartışılmaya devam ediyor. Yanıltıcı yayınlarla ilgili maddeler tepkiler üzerine tekliften çıkarıldı. ZMO Yönetim Kurulu Başkanı Baki Suiçmez, tartışma yaratan diğer maddeleri, nedenleri ile birlikte Aydınlık`a anlattı."

 

Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi içerisinde yer alan yanıltıcı yayınlarla ilgili maddeler, gelen tepkiler üzerine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan`ın talimatı ile çıkarıldı. Ak Parti`nin torba teklifine göre, gıdalarla ilgili bilimsel dayanağı olmadan ‘yanıltıcı yayın’ yapan veya ‘korku ve güvensizlik’ oluşturanlara 20 bin ila 50 bin lira arasında para cezası verilecekti. Ancak tanımın çok geniş olması tartışma yarattı. Torba yasanın haftaya görüşmeleri sürecek.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Yönetim Kurulu Başkanı Baki Suiçmez, Aydınlık`a teklifin maddelerini değerlendirdi.

SORUN SADECE HOBİ BAHÇELERİ DEĞİL

Toprak Koruma Kanunu ile getirilen düzenlemelerde sıkıntılar olduğunu söyleyen Suiçmez,

“Hobi bahçelerine getirilen cezalar gündemdeydi. Konu sadece hobi bahçeleriyle sınırlı değil. Maden, kentleşme ve sanayi boyutunda yönetmeliklerle getirilen istisnalar da gündeme gelmeli. Toprakları koruyacaksak madencilik tesisleri, yanlış kentleşme alanları, ovalara kurulacak enerji santrallerinin de bu kapsamda değerlendirilmesi gerekiyor” dedi.

KARADENİZ`İN YÜZDE 80`İ İMARA AÇILACAK

Suiçmez, tarım arazilerini yok eden tesislere verilen ceza 10 TL cezanın metrekareye 165 TL olarak değişebileceğini söyledi. Caydırıcı bir şekilde cezanın artırılması gerektiğini belirtti. Suiçmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Köy yerleşik alını ve civarı kavramı kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı ve Toprak Koruma Kurulunun görüşü istenmez olacak. Bunun anlamı şöyle; özellikle çaylık, fındıklık ve dağınık yerleşim yerlerinin olduğu yerler yerleşime açılıyor. Karadeniz`in yüzde 80`ini imara açmak demek. Sınırdaş arazilerin satışı konusunda da çiftçinin ön alım hakkının kaldırılması öngörülüyor. Sorunlara önlem alınarak bu hak korunmalı. Parsel bazında getirilmek istenen satış izni de ekonomik bütünlük için kaldırılmalı.”

TÜTÜN YASASI DEĞİŞİYOR

Tütün yasasında yapılan değişiklikle sigara fabrikalarına yüzde 30 yerli tütün zorunluluğu getirilmesinin planlandığını söyleyen Suiçmez, “Önemli bir adım. Cumhurbaşkanlığına bu oranları yüzde 45`e kadar artırma yetkisi veriliyor ama yüzde 15`de eksiltme yetkisi... Eksiltme yetkisi kaldırılmalı” diye konuştu.

TARLA İÇİ SULAMA DESTEĞİ KALKIYOR

“Bozuk orman” kavramı ile tıbbi aromatik bitkiler ve mantar alanlarının özel kişilere devrinin yapılabileceğini söyleyen Suiçmez, “Biz Anayasa`nın 169`uncu maddesine aykırı olarak özelleştirmeyi doğru bulmuyoruz. Özel ormanların ağaçlandırılması teklifi de var. Ama verimli alanlarda özel orman kurulmasını doğru değil” ifadelerini kullandı. Yağmurlama ve damla sulamanın kırsal kalkınma kapsamına girmesinin olumlu olduğunu söyleyen Suiçmez, tarla içi sulama desteğinin kaldırılması teklifinin kritik olduğunu kaydederek, şu görüşleri dile getirdi: “Bu destek önemli. Sulamaya yönelik kamu yönetimi yeniden değerlendirilmeli. DSİ güçlendirilmeli. TOKİ ve DSİ protokol imzaladı. TOKİ sulama kanallarını yapıp bırakacak ama sulama bir kültürdür. Mühendislik çalışması ve eğitim gerekir.”

 

Haber: Sıla KEMAHLI

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

Okunma Sayısı: 55
Fotoğraf Galerisi