BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNE SEMİNER
ZMO Konya Şubesi olarak S.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğrencilerine seminer düzenledik
ZMO Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, ODA‘mız üyelerinden Biotek Tohumculuktan Ziraat Mühendisi Ali ÖZEN ve Asya Laleden Ziraat Mühendisi Beyhan GÜRSES, S.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 3. ve 4. sınıf öğrencilerine okulu bitirdikten sonra iş hayatında karşılaşacakları problemler, bahçe bitkileri bölümünde okuyan öğrenciler olarak kendilerini sektöre hazırlamak amacıyla ne gibi çalışmalar yapmaları gerektiği, ZMO‘nun amaç ve görevleri, Ziraat Mühendisinin çalışma alanları, görevleri, çalışma ortamı ve koşulları, iyi bir Ziraat Mühendisi nasıl olunur konularını içeren seminer verdiler.
Başkanımız Özkan TAŞPINAR, Ziraat Mühendislerinin Görev ve Yetkilerine ilişkin tüzük hakkında öğrencileri bilgilendirdi. Öğrencilere çalışmak istedikleri sektöre yönelik kendilerini geliştirmelerini ve kısa sürelide olsa bu doğrultuda özel sektörde çalışmaları gerektiğini söyledi. Küresel ısınmanın yaşandığı bir dünyada bugün 6.5 milyar olan dünya nüfusunun 40 yıl sonra 9.5 milyar olacağı tahmin edildiği göz önüne alındığında gelecekte dünyanın en stratejik konusunun "Tarım ve Tarımsal Ürünler İhtiyacı" olacağına dikkat çeken Başkanımız Özkan TAŞPINAR şunları kaydetti;
"Gelecekte dünyanın en stratejik konusunun ‘Tarım ve Tarımsal Ürünler İhtiyacı‘ olacaktır. Bu nedenle Ziraat Mühendisliği geleceğin yükselen mesleği olacağı bir gerçektir. Çiftçilerimiz bizden üstün verimli tohumluk, yetiştiricilerimiz modern ve ileri teknolojiyle desteklenmiş yetiştirme teknikleri, kısacası üretken bir ülke olmamız için bizden yol göstermemizi bekliyor. Bu da ancak insan, hayvan ve bitki beslenmesinde çok önemli bir sorumluluk taşıdığının, işini iyi yapmasının dünyadaki açlık sorununu çözmeye yönelik olduğunun farkında, tarım ve hayvancılık alanlarında bilgi ve teknoloji doğru kullanma ve geliştirme azmi taşıyan Genç Ziraat Mühendisleri sayesinde olacaktır. Teorik ve uygulamalı bilgilerle donanmış, yabancı dili iyi olan, bilişim teknolojisi konusunda yeterli bilgiye sahip Ziraat Mühendisleri ile tarım ve hayvancılıkta ülke olarak yaşadığımız tüm sorunları çözümleyebilir, dünyada söz sahibi olabilir hatta mısırı, yağlı tohumları ve besi hayvanlarını dışarıdan ithal eden değil, dışarıya ihraç eden bir tarım ülkesi olabiliriz."
Biotek Tohumculuktan Ziraat Mühendisi Ali ÖZEN şunları kaydetti;
Türkiye‘de tohumculuk 1850‘den Cumhuriyetin ilan tarihi olan 1923‘e kadar valilikler ve yerel yönetimler tarafından yapılmıştır. 1923 - 1950 yılları arasında, tohum ıslah istasyonları kanalıyla 1952 - 1982 yılları arasında araştırma enstitüleri ve ziraat fakülteleri tarafından yapılmıştır.
Türkiye‘de tohumculukta özel sektör 1982 yılından sonra devreye girmiş ve çok hızlı bir gelişme göstermiştir. Bugün, 2006 yılında yürürlüğe giren 5553 sayılı tohumculuk kanunu ile kurulmuş olan Tohum Sanayi ve Üreticileri Alt Birliği‘ne (TSÜAB) üye 465 adet tohum firması vardır. Türkiye‘de hububat ve yem bitkileri dışında, mısır, ayçiçeği, pamuk ve sebze tohumlarının tamamının tedariki bu firmalar tarafından yapılmaktadır. Türkiye‘nin Dünya tohum ticaretindeki hacmi her geçen gün artmaktadır. 2010 yılı verilerine göre, 42 milyar dolar olan dünya tohum ticareti içinde Türkiye yaklaşık bir milyar dolarla ABD, Çin, Japonya, Fransa ve Almanya gibi ülkelerin ardından 10. sırada yer almaktadır.
Türkiye, son verilere 150 milyon dolarlık ithalat, 80 milyon dolarlıkta ihracat yapmaktadır. Türkiye‘de tohum ithalatından söz açıldığında halkımız arasında ilk akla gelen ülke İsrail‘dir. İsrail Türkiye‘nin 150 milyon dolarlık tohum ithalatından %6‘lık bir payla Hollanda, Fransa ve ABD‘nin ardından 5. sırada yer almaktadır. Türkiye‘nin Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023 yılındaki hedefi, 5 milyar dolarlık tohumluk ihracatı ile dünyada ilk üç ülke arasında yer almaktır.
Ziraat Mühendisi Beyhan GÜRSES Bahçe Bitkileri Bölümü öğrencilerine, kendisi ile beraber dört Ziraat Mühendisinin çalıştığı Asya Lale hakkında şunları dile getirdi;
Konya -İçeri Çumra kasabasında 40 dekarlık üretim sahasında ticari olarak yetiştiricilik 1998 yılında başladı. İlk yıl dört farklı çeşit ve renkte üretim yapan Asya Lale şimdi İsmil ve Küçük Köy Tesisleri dahil toplam 350 dönüm üretim sahasında farklı tür ve çeşitlerde çiçek soğanı üretimi yapmaktadır. Üretim ve üretim sonrası kullanılan; Hollanda‘dan özel olarak getirtilen dikim makinesi, söküm makinesi, söküm sonrası kurutma makinesi, numaralandırma makinesi, otomatik sayım ve paketleme makinesi ve yıllık 50 milyon/adet lale soğanı üretim kapasitesi ile şimdi Türkiye‘nin tek ve en büyük soğanlı ve yumrulu süs bitkisi üretim merkezidir."
Seminer öğrencilerle karşılıklı soru cevap şeklinde devam etti.