BAHRİ DAĞDAŞ ULUSLARARASI TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ ARAZİSİ BETONLAŞMASIN - KONYA POSTASI

BAHRİ DAĞDAŞ ULUSLARARASI TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ ARAZİSİ BETONLAŞMASIN - KONYA POSTASI
KONYA
02.06.2014

Konya Şube Başkanımız Celil ÇALIŞ; Sağlık Bakanlığı'nın, Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün kullanımında olan bir araziyi hastane yapmak için talep etmesi üzerine Bugün Konya'ya gelecek olan GTH Bakanı Mehdi EKER' den duyarlılık beklediği konular olduğunu söyledi.

 

BİZLERİ ÜMİTLENDİRDİ

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil ÇALIŞ, Konya‘da düzenlenecek Tarım Fuarına katılacak olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi EKER‘den duyarlık bekledikleri bazı konular olduğunu söyledi. ÇALIŞ, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi EKER‘i bazı konuları açıklamaya ve bazı konulara duyarlı olmaya davet ediyoruz. "30 Nisan 2014 tarihine 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu‘nda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanunla tarım topraklarının parçalanmasının engellenmesi için düzenleme yapıldı. 2005 yılına çıkartılmış olan 5403, 2007 yılında çıkartılmış olan 5578 nolu kanunların biraz daha kapsamı genişletilerek netleştirilmiş ve tarım arazilerinin gelecek nesillere kullanılabilir şekilde aktarılması, yani parçalanmaması için ciddi kararlar alınmıştır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız gazeteye vermiş olduğu röportajda da söz konusu düzenlemeyi ‘100 yılın reformu olarak` nitelemiştir. Biz de bu konuda son derece mutlu olmuştuk. Daha sonra televizyonlarda tarım topraklarının korunması, parçalanmasının engellenmesi ve üzerine inşaat yapılmaması konusunda TARIM Bakanlığının tüm kamuoyunu duyarlılığa davet etmesi bizleri daha da ümitlendirdi." şeklinde konuştu.

HASTANE BU ALANA YAPILMAMALI

ÇALIŞ, "Bilindiği üzere 2005 yılından beri 3-4 defadır, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü arazisi üzerine hal yapılması, daha sonra uluslararası unvanın kaldırılması son olarak da 8-10 aydır yoğun bir şekilde bu bölgeye hastane yapılması konusunda kamuoyu oluşturulmakta. Bizde Ziraat Mühendisleri Odası olarak tüm tarım gönüllülerini konuya duyarlılıkla davranmaya davet ediyoruz. Tarım gönüllüleri olarak ifade ettiğimiz şudur. Konya hem üretim anlamında hem de sanayi anlamında gelişmiş bir şehir olmasına rağmen yüzde 70`i tarımsal sanayidir. Yani toplumun büyük bir kesimi tarımla iştigal etmektedir. Bu sebeple Konya kamuoyunu tarım gönüllüsü olarak değerlendirdiğimizde herkesi yanımızda olmaya, herkesi birlik ve beraberlik içersinde bu araştırma enstitüsünün inşaata açılmaması konusunda duyarlı davranmaya davet ediyoruz." dedi

1 METRE VERİLİRSE TAMAMI GİDER

ÇALIŞ endişelerini şöyle dile getirdi: "1 metrekarelik bir arazinin bakanlığa tahsis edilmesi durumunda 11 bin dekarlık alanda 1 metrekare kalmayacağını net bir şekilde bilmekteyiz. Bunu isteyenler de bilmekte. Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve civarındaki bölgenin tamamı hem zeminsel, hem de diğer özellikler olarak inşaat yapılmasına uygun değildir. Enstitü arazisi Konya`nın havası en kirli yeri olup kışları is ve sisin eksik olmadığı bilinmektedir. Enstitü arazisinin zeminin daha öncesi bataklık olduğundan çok katlı bina yapımına uygun değildir. Ayrıca herhangi bir deprem sarsıntısında ayakta kalması gereken en önemli yerlerden birisi hastanelerdir. Oysa bölge tarihi Aslım Bataklığı ve daha 50 yıl önce Beyşehir Gölü son sularının biriktiği bir göl yatağıdır. Bu şartlarda burada devasa bir hastanenin kompleksinin yapılması akıl ve mantığa uzaktır." 

100 YILLIK EMEKVAR

Enstitünün bulunduğu topraklarda 100 yıllık bir emek olduğunu ve uzun ıslah çalışmaları sonucunda kazanılmış değerli bir tarım arazisi olduğunu söyleyen ÇALIŞ, "1 santimlik verimli bir toprağın oluşabilmesi için minimum 200 ila 1000 yıl lazımdır. Biz bu toprağa hak etiği saygıyı göstermeliyiz. Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü`nün 100 yıllık geçmişiyle tarımsal işletme, araştırma ve faaliyetlerine devam etmesi gerektiği kanaatindeyiz. Tarım Bakanına sormak istiyoruz: Yeni kanun değişikliğindeki 100 yılın reformu diye belirttiği Toprak Koruma Arazi Kullanım Kanundaki değişikliği biz de aynı şekilde görüyoruz. Toprak Kanununda yapılan değişiklik 100 yılı değil, 100 yılları içermesi gerekmektedir. Tarım Bakanlığının kamu spotunda yayınlanan "Tarım arazilerinde inşaat yapılmasını beraber engelleyelim" şeklindeki yaklaşımını da destekliyoruz. Toplumu tarım alanına inşaat yapılmaması için duyarlı olmaya davet ettiğinden dolayı Tarım Bakanına teşekkür ediyoruz. Ancak bu duyarlılığın 100 yıllık geçmişi olan Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü`nün arazisine hastane yapılmaması konusunda da gösterilmesini istiyoruz" dedi. 

 HASTANE MUTLAKA YAPILMALI AMA BURAYA DEĞİL

Konya`nın geniş alanları olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil ÇALIŞ, "Alternatif alan mutlaka bulunacaktır. Hastane Konya`ya mutlaka yapılmalı ancak alternatif alanda yapılmalıdır. Bu konuda tüm kurum ve kuruluşlar kendi görevlerini yaparsa Konya`da hastane yapılacak bir alan oluşturabiliriz. Biz Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü faaliyetlerinin eksikliğini tartışabiliriz, kapsamının genişletilmesini tartışabiliriz, yeterliliğini tartışabiliriz, Ancak burada ne yapılıyor sözünü kabul etmiyoruz. Burada 100 yıllık bir araştırma çalışması yapılmış.100 yılın sonunda hem hayvancılık hem de bitkisel üretim anlamında birçok faaliyet gerçekleştirilmiş. Bu ıslah çalışmaları sonucunda Türkiye ile sınırlı kalmayıp Türkiye`nin ticari kültürel ilişkilerinin olduğu birçok ülkeyle milyon hektarla ifade edilen arazilerde, bu bölgede üretilen tohumlar yetiştirilmiş" dedi. 

ISLAHÇILIĞIN BEDELİ BİR ÖMÜRDÜR  

ÇALIŞ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada ne yapılıyor? sözüne en büyük itirazımız da şudur; Islahçılığın bedeli bir ömürdür. Hatta birçok ıslahçı başlatmış olduğu proje tamamlanmadan ölür. Her başlatılan ıslah çalışması olumlu sonuç verecek diye bir olay yoktur. Bazı denemeler cevap vermez ama deneme sonucunda cevap alındığı zaman bu toplumun 10 yıllarına 100 yıllarına fayda sağlayacak bir olaydır.1907`li yıllarda ülke nüfusumuz 40 milyon, dünya nüfusu 2,5 milyar idi. Bugün geldiğimiz noktada ülke nüfusumuz 75 milyon, dünya nüfusu 7,5 milyardır. 2030 yılında Türkiye nüfusunun 100 milyon, dünya nüfusunun 9 milyar olması öngörülmektedir ve bu katlanarak devam edecektir. Bunu ülkemiz ve dünya acısından değerlendirecek olursak ekilip dikilebilen tarım arazileri sınırlıdır ve bu alanı geliştirme imkanı yoktur. Bizim artan nüfusu doyurabilmek için birim alandan elde ettiğimiz ürünü artırmamız gerekiyor. Bunu nasıl artıracağız? Bu tür enstitülerin geliştirmiş olduğu çeşitlerle artıracağız. O yüzden buranın faaliyetleri genişletilerek devam etmeli. Burası sadece hububat anlamında değil fasulye, nohut, aspir, vb. ürünlerle araştırmalarına devam etmekte" 

KURAKLIK İZLEME MERKEZİ KURULSUN  

ÇALIŞ , "Son 10 yıldır yaşadığımız küresel ısınma gibi iklim değişiklikleri göz önüne alınarak 2010 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Mehdi EKER`in bizzat kurdelesini keserek açtığı Kuraklık Test Merkezi sadece Kuraklık Test Merkezi sıfatıyla kalmamalı. Bu kurumun kapsamı genişletilerek tüm Türkiye`ye, hatta devlet büyüklerimizin tabiriyle abisi olduğumuz Balkanlar ve Türk Cumhuriyetlerine, Hamisi olduğumuz Afrika`ya, Umudu olduğumuz Arap yarım adasındaki bölgelere de hitap edebilecek bir izleme merkezine dönüştürülmeli. Nasıl Türkiye`nin depremi Kandilli rasathanesinden izleniyorsa Türkiye`nin kuraklığı da Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü`nden izlenmeli, buna göre iklim değişiklikleri, yıllık olumsuz iklim koşullarına alternatif çare projeler üretme anlamında burası daha da kapsamlı, daha çalışılabilir bir üs haline getirilmeli.

Konya tarımın merkezidir diyoruz. Konya gerçekten hem ekonomik anlamda, hem üretim anlamında, hem de sanayi anlamında tarımsal yönden öndedir ve yeniliklere de açıktır. Çiftçi olarak da, esnaf olarak da Konya`da yapılan tarımsal hamleler her zaman karşılığını ve cevabını bulmuştur. Bu manada Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü çalışmalarının daha da yoğunlaştırılması, arazisine dokunulmaması ve burada ciddi bir kuraklık test merkezinin oluşturulması konusunda Sayın Bakanımızdan yardım talep ediyoruz. Bu konuda verilmiş bir karar yoktur. Sadece bu bir niyettir. Bu yanlıştan dönülmesi ve buranın tarımsal faaliyet çalışmalarına devam etmesine katkı sağlamasını beklemekteyiz" dedi.

 

Okunma Sayısı: 934
Fotoğraf Galerisi