BAKANA ANINDA CEVAP - MİLLİYET

MERKEZ
25.05.2007

TÜİK: Milli geliri yanlış hesaplamadık. İlave bilgileri eklemek için revizyon yapıyoruz. Revize edince milli gelir ne kadar artar bilmiyoruz, Maliye de bilmiyor. Ziraat mühendisleri: Bakan'ın 'Kalem efendisi' sözü, talihsiz bir açıklama. Tarım politikalarına katkı yapan bir Maliye Bakanı'na kavuşmayı umut ediyoruz.

 

GÜLÇİN ÜSTÜN Ankara

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, TÜİK‘in milli geliri eksik hesapladığını, ziraat mühendislerinin de "kalem efendisi" olduğunu söyledi. Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği‘nin genel kuruluna katılan Unakıtan, dikkat çekici açıklamalar yaptı.

Türkiye‘nin tarımda çok radikal reformlara ihtiyaç bulunduğunu vurgulayan Unakıtan, "Bizde kaç ziraat mühendisi var? Kaçı köylerde Allah aşkına? Hepsi kalem efendisi, oturuyor. ABD‘de bir profesörün bıyığında bile çamur var. Gidiyor, orada çalışıyor. Bizde kaç profesör var öyle? Ders veriyor. Git o tarlayı gör bakalım ya. Biz köye ziraatçı bulabilmek için kampanya yapıyoruz" dedi.

‘Ayaküstü talihsiz açıklamalar‘

Tarımda verimlilik sorunu bulunduğunu belirten Unakıtan şunları söyledi:

"Yağlı tohum üretimini artırmalıyız. Tutturmuşuz buğday, arpa... Bunlar fakir ürünleri. Biz hayvancılıkta önemli ırkların ithalini yasaklamışız. Oraya gidip etleri yiyoruz. Getirelim dendiğinde ‘deli dana var‘. Böyle hayvancılık gelişmez, kimse bana anlatmasın."

Bakan Unakıtan‘ın ‘kalem efendisi‘ sözüne birkaç saat içinde ziraat mühendislerinden yanıt geldi. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, Unakıtan‘ın açıklamalarını eleştirerek, "Ülkenin ayaküstü talihsiz açıklamalar yapan değil, tarım politikalarına katkı koyan bir Maliye Bakanı‘na kavuşması, tüm tarım camiasının içten dileğidir" dedi. Unakıtan‘ın, üslup ve içerik açısından talihsiz bir konuşma yaptığını savunan Günaydın şöyle devam etti:

"Maliye Bakanı‘nın konuşması, Başbakan‘ın ‘Askerlik yan gelip yatma yeri değildir‘, ‘TİGEM‘lerde çalışan ziraat mühendisleri yatıyorlar‘ sözlerini anımsatmaktadır."

‘Milli gelir hesabı eksik‘

Unakıtan, toplantıda ayrıca Türkiye‘de ilk defa kişi başına milli gelirin 5 bin doları aştığını, hükümetin 2013 hedefinin 10 bin dolar olduğunu anlattı. TÜİK‘in milli geliri eksik hesapladığını belirten Unakıtan, "Bunun üzerinde çalışılıyor. Yakında açıklayacaklar. Milli gelirimiz daha fazla" diye konuştu.
Unakıtan‘ın bu sözlerini Milliyet‘e değerlendiren TÜİK Başkanı Ömer Demir, milli gelirin revize edilmesine yönelik kapsamlı bir çalışma yürütüldüğünü, ancak henüz bir rakam açıklayacak aşamaya gelmediklerini söyledi. Demir, "Maliye Bakanlığı da dahil olmak üzere herhangi bir kurumla böyle bir paylaşımımız yok, böyle bir bilgi yok. Tahminler tamamen dışarıdan yapılıyor" dedi. Geçmişteki revizeyle milli gelirin yüzde 37 arttığını anımsatan Demir, şöyle konuştu:
"En iyi revizyon yapılmayan revizyondur. Revize ettiğinizde karşınızdaki kişi ‘Bu muydu doğrusu, önceki mi?‘ diye düşünür. Ancak ilave bilgileri eklemek için revizyon gerekiyor. Bunu da bir açıklamayla desteklemek, nedenlerini anlatmak şart. Yeni veriler doğrultusunda milli gelirde bir artış beklentisi var. Ama TÜİK‘in yanlış bir hesaplama yapması söz konusu değil. Verilerini revize eden kuruma güvenin."

Seçim öncesi KDV müjdesi

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2008‘den itibaren turizmde KDV‘nin yüzde 8‘e düşürülmesi konusundaki çalışmaların tamamlandığını söyledi. Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği‘nin genel kurulunda, soruları yanıtlayan Unakıtan, turizmde KDV indiriminin genel olmasının ve çalışmaların bugün hükümete sunulmasının planlandığını söyledi. Vergide AB‘ye uyumun sağlanması gerektiğini belirten Unakıtan şöyle dedi:

"Aksi halde haksız rekabet gündeme geliyor. Birçok Avrupa ülkesinde özellikle de Akdeniz ülkelerinde turizm vergileri bizden çok düşük. Hiçbirinde yüzde 18 KDV yok. Gıdada da aynı durum söz konusu."

Gıdada kademeli KDV indirimi

İndirimlerin seçimden önce açıklanacağını ifade eden Unakıtan, bütçeye beklenmedik yükler getirecek olanları 2008‘den itibaren uygulayacaklarını belirtti. Unakıtan gıdadaki KDV indiriminin kapsamıyla ilgili bir soru üzerine de şöyle konuştu:

"Bence dar kapsamlı değil. Gıdalar içinde 2008‘de yürürlüğe girecek olanlar da var, hemen düzenleme çıkar çıkmaz, takip eden aydan itibaren uygulanacak olanlar da var."

Unakıtan, memura yılın ilk 6 ayı için enflasyon farkı verilip verilmeyeceği yönündeki soru üzerine ise haziran enflasyonundan sonra hesaplama yapılacağını, bu konuda taahhütlerinin bulunduğunu kaydetti.

Unakıtan, Ankara Ulus‘ta meydana gelen patlamadan sonra Anafartalar Çarşısı esnafının vergileriyle ilgili bir çalışmaları olup olmadığının sorulması üzerine, şu anda o konuyla ilgili bir çalışma bulunmadığını açıkladı. Öte yandan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Anafartalar Çarşısı‘ndaki esnafın Bağ-Kur ve SSK primlerinin ertelenmesi konusunda talimat verdiğini bildirdi.

Okunma Sayısı: 649