BAKANLIK ÇEVRE KATLİAMINA EL KOYDU - ZAMAN

MERKEZ
31.05.2007
 

HABER ANALİZ

GÜRHAN SAVGI / ANKARA

Çevre ve Orman Bakanlığı, Ankara-Konya Hızlı Tren inşaatında çıkan hafriyatın güzergahtaki arazilere dökülmesini önlemeleri için Ankara ve Konya valiliklerini uyardı. Zaman‘da 16 Mayıs‘ta yayınlanan ‘Hızlı tren inşaatından çıkan tonlarca hafriyat tarım arazisine gönderiliyor‘ başlıklı haberi ihbar kabul eden Bakanlık, dökümün, ÇED raporuna aykırı olduğunu bildirdi. Hafriyatın bertarafının raporda yer aldığı gibi, servis yollarına ve taş ocaklarına dökülerek sağlanması gerektiği belirtildi.

Çevre ve Orman Bakanlığı, Zaman‘da 16 Mayıs‘ta yayınlanan ‘Hızlı Tren inşaatından çıkan tonlarca hafriyat tarım arazilerine dökülüyor‘ başlıklı haber üzerine harekete geçti. ÇED Genel Müdürlüğü yaptığı incelemede arazilere yapılan dökümün, firmaya verilen izne esas olan ÇED raporuna aykırı olduğunu belirledi. Raporda, "Demiryolu güzergahı etrafında arazilerin tarım arazisi olması sebebiyle, hafriyat malzemelerinin geri kalanı için araziye sermek suretiyle bertaraf söz konusu değildir" hükmünün yer aldığı tespit edildi. Aynı raporda; hafriyatın demiryolu güzergahı boyunca kullanılacağı ve dolgu malzemesi sağlamak için açılan taş ocaklarının kapatılacağı taahhüt ediliyor. Bunun üzerine ÇED Genel Müdürlüğü, dün Ankara ve Konya valiliklerine bir yazı yazarak, hafriyatın arazilere dökülmesinin önlenmesini, ÇED raporuna ve Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği‘ne uygun olarak dökümün sağlanmasını istedi.

TİGEM dökümü savunuyor

Çevre Bakanlığı‘nın karşı çıktığı uygulamayı, arazilerini hafriyat dökümüne açan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) savunuyor. Genel Müdür Vekili Dr. Halil İbrahim Özbayat, gazetemizde konuyla ilgili yayınlanan haber üzerine bir cevap ve düzeltme metni gönderdi. Haberin, Genel Müdürlük hakkında olumsuz intibalara yol açtığına dikkat çekilen metinde, şunlar ifade edildi: "Haberde belirtildiği şekilde, firmaya tarım arazisi tahsis edilmemiştir. Protokole konu olan araziler tarım arazisi olmayıp, işletmenin zirai faaliyetlerinde kullanmadığı arazilerdir."

Tarlalar molozla doldu

ÇED raporuna aykırı olmasına rağmen TİGEM arazisinin tarım için kullanılmayan 350 dönümlük bir bölümüne hafriyat dökümü halen devam ediyor. Döküm sadece TİGEM‘in arazisi ile sınırlı kalmamış. Köylülerle anlaşan taşeron firma ekili tarlaların üzerine de yaklaşık 4 metre kalınlığında hafriyat seriyor. Zaman‘ın haberi üzerine Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Dr. Gökhan Günaydın, olay yerinde inceleme yaptı. Odanın arazilere verilen zararı tespit ederek bir açıklama yapması bekleniyor.

Çevre Akademisi Başkanı Osman Akkuş da, tarım arazilerine nakliye masrafından kaçmak için hafriyat döküldüğünü belirtti. Akkuş, "TİGEM Genel Müdür Vekili, tarım arazisine dökülen hafriyatı savunup, müteahhidi masraftan kurtarma çabasından vazgeçmeli" dedi.

Okunma Sayısı: 558