BAKLAGİL ÇELTİKTEN ÇOK ÜZECEK - TARAF

MERKEZ
27.04.2008

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Günaydın, baklagillerde yaşanacak fiyat artışının pirinci geride bırakacağını belirterek, bunun önlenmesi için TMO'nun yeniden baklagillerle ilgili görevlendirilmesi gerektiğini söyledi.

 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın, baklagillerde yaşanacak fiyat artışlarının pirinci geride bırakacağını kaydederek "Türkiye‘de baklagillerin fiyatları füze gibi fırlayacak" dedi.

ZMO Başkanı Günaydın, Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Kahramanmaraş, Gaziantep başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu‘da aşırı sıcakların yaşandığını ve söz konusu durumun hem hububatı hem de baklagilleri etkileyeceğini söyledi.

Sıcaklardan hububat rekoltesinin daha az etkileneceğini, Türkiye‘nin diğer bölgelerinde hububat üretiminin iyi olduğunu belirten Gökhan Günaydın "Türkiye‘de baklagillerin geleneksel üreticisi Güneydoğu Anadolu‘dur, buralardaki ciddi bir üretim daralması Türkiye‘de fiyatları füze gibi fırlatacak. Bu sene çeltik için konuştuklarımızı önümüzdeki sene baklagiller için konuşacağız" dedi. Gökhan Günaydın, arz eksikliği ve fiyat artışlarının önlenmesi noktasında TMO‘nun yeniden baklagillerle ilgili görevlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

TMO GÖREVE • Günaydın, şu anda Türkiye‘de baklagillerden sorumlu bir kamu kuruluşu olmadığını, baklagillerin tamamıyla piyasanın elinde olduğunu söyledi. Olası bir arz eksikliğinin fiyatları yükseltmesi konusunda, piyasayı regüle edebilecek bir kurum da bulunmadığını ifade eden Günaydın, baklagillerin durumunun çeltikten daha kötü olacağını kaydetti.

ZMO Başkanı Günaydın, alınacak önlemler noktasında kısa vadede, Dünya piyasaları durgunken TMO‘nun şimdiden baklagillerle ilgili görevlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Söz konusu ithalatın hasat döneminin sonrasında yapılması gerektiğini vurgulayan Günaydın "Kısa dönemde arz eksikliğinin giderilmesi noktasında bundan başka yapılacak hiçbir şey yok.

Aksi durumda özel sektör fırlayan fiyatlardan yüksek paralar kazanacaktır" dedi. Orta vadede ekim alanlarının genişletilmesi gerektiğini kaydeden Günaydın, uzun vadede Türkiye‘nin çok geniş nadas alanlarında ve sulanamayan alanlarda baklagillerin üretimini özendirici tedbirler alınması gerektiğini belirtti. ANKA/Ankara

Okunma Sayısı: 408