BALIKÇILIK SOS VERİYOR - EVRENSEL

MERKEZ
27.11.2006
 

Ziraat Mühendisleri Odası 2‘nci Öğrenci Kurultayı‘nda hem karada hem suda yapılan tarımın sorunları masaya yatırıldı. Mühendis adayları, özellikle balıkçılık sektöründeki olumsuz gelişmelere dikkat çekerek, deniz balıkları üretiminde yaşanan gerilemeyi gözler önüne serdi.

Ziraat, Su Ürünleri, Tütün Teknolojisi ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği öğrencileri ile öğretim üyeleri ve ziraat mühendislerini buluşturan Ziraat Mühendisleri Odası 2‘nci Öğrenci Kurultayı‘nda, geleceğin mühendis adayları ülke tarımını tartıştı. Karadeniz Teknik Üniversitesi Denizbilimleri Fakültesi‘nden 5 öğrencinin birlikte hazırladığı sunum, balıkçılık sektöründe yaşanan gelişmelere ışık tuttu.

Sunumdaki bilgilere göre, Türkiye‘de deniz balıkları, iç su balıkları ve yetiştiricilik dahil olmak üzere toplam balık üretimi 2005 yılında 544 bin 773 ton olarak gerçekleşti. Üretimde ilk sırada 380 bin 381 tonla deniz balıkları yer aldı. Ancak bu rakam son 5 yılın en düşük rakamı. Deniz balıkları üretimi 2002‘de 522 bin 744 ton, 2003‘te 463 bin 74 ton ve 2004‘te 507 897 ton olmuştu. 2005 üretimi geçen yılların yanı sıra 1980 yılındaki üretim seviyesinden bile geride. 1980‘te deniz balıkları üretimi 397 bin 321 ton olarak gerçekleşmişti.

Türkiye‘de deniz balıkları üretiminde birinci sırada 138 bin 569 ton ile hamsi yer alıyor. Ancak hamsi üretiminde de ciddi bir gerileme söz konusu. Hamsi üretimi 2004‘te 340 bin tondu. Hamsiyi, sırasıyla palamut, istavrit, sardalya izliyor. Balıkçılık sektörü ülke ekonomisine yılda 1 milyar 641 milyon 568 bin 700 YTL katkı sağlıyor.

Öğrencilerin önerileri

Geleceğin mühendisleri şu önerileri getiriyor: "Ulusal ve bölgesel balıkçılık gelişim planları oluşturulmalı, uluslararası normlarda alt sektörlere yönelik eylem planları hazırlanmalı, idari kadrolarda balıkçılık eğitimi almış mühendisler atanmalı, yasal düzenlemelerle işler tek elden, bir bakanlık veya genel müdürlük tarafından yürütülmeli, mevzuattaki yetersizlikler giderilmeli, araştırma ve eğitim çalışmalarına hız verilmeli, teknoloji yenilenmeli, balık tüketimi teşvik edilmeli, kültür balıkları tanıtılmalı, farklı büyüklük ve sunum ile arzda çeşitlilik yaratılmalı, kalite kontrol sistemi geliştirilmeli, pazarın kontrolünün rakip ülkelere geçmesini önlemek amacıyla, üretim artırıcı ve rekabeti kolaylaştırıcı teşvikler uygulanmalı." (Ankara/EVRENSEL)

Okunma Sayısı: 505