BALIKLIGÖL AJANS: ŞANLIURFA İLK SIRAYI BIRAKMADI- 22 ŞUBAT 2021
"Şanlıurfa, 2020 yılında da en fazla pamuk üretimi yapan iller arasında birinci sırayı aldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2020 yılında Türkiye'deki pamuk ihtiyacının yüzde 32'sini Şanlıurfa karşıladı. Ancak, kentteki üretim alanı önceki yıla oranla yüzde 50'den fazla geriledi."
TÜİK’in 2020 yılı pamuk üretimi verilerine göre, Türkiye’deki pamuğun yüzde 32’si Şanlıurfa’da yetişti. 1 milyon 287 bin 469 dekarlık bir alanda ekim yapılan kentte, 567 bin 251 ton pamuk elde edildi. Verilerle birlikte Şanlıurfa hem alan hem de üretim bazında pamuk üretiminin en fazla yapıldığı şehir oldu.
ÖNCEKİ YILA ORANLA DÜŞÜŞ VAR
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, hem ekim alanlarının hem üretimin önceki yıla oranla bir hayli gerilediğine dikkat çekiyor. “Şanlıurfa’da toplam 4 milyon dönüm sulanabilir tarım arazisi bulunmaktadır’ diyen Melik, “2019 yılında Şanlıurfa’da 2 milyon 850 bin dönüm alanda pamuk tarımı yapılmıştır. Yaklaşık olarak da 400 bin ton lif pamuk elde edilmiştir” şeklinde konuştu.
MELİK’TEN ‘İTHAL PAMUK’ ELEŞTİRİSİ
Son iki yılda Türkiye’deki lif pamuk üretiminin 950 bin ton olduğunu belirten Melik, şöyle konuştu: “TÜİK verilerine göre Türkiye’nin 2019/2020 lif pamuk üretimi 950 bin ton tüketimi ise 1,5 milyon ton. Ülkemiz yaklaşık olarak 600 bin ton ile 1 milyon ton lifli pamuğu dışardan almaktadır. Türkiye her yıl 2 milyar dolar para vererek yurtdışından pamuk ithal etmektedir, İktidar kendi çiftçisini daha da destekleyeceğine dışardan pamuk ithal ederek yurtdışındaki çiftçiyi desteklemektedir.”
“YURDIŞINA GİDEN PARA YERLİ ÜRETİCİYE VERİLMELİ”
Peki Şanlıurfa’da pamuk ekim alanlarında bu kadar düşüş nasıl yaşandı? Melik, bu durumu bakanlık tarafından getirilen kotaya bağlıyor. “Tarım Bakanlığının getirmiş olduğu pamukta üç yıl ekim kotasıyla birlikte 2020 yılında münavebe uygulanmıştır” diyen Melik, şu ifadelere yer verdi: “Münavebe desteklemelerinde düşük olmasıyla ve üretim maliyetlerinizde yüksek olmasıyla birlikte 2021 yılında pamuk ekim alanı yaklaşık 1 milyon 300 bin dönüm alana gerilemiştir. Biz ülke olarak yurtdışındaki çiftçiyi destekleyeceğimize kendi çiftçimizi daha da desteklersek 2 milyar dolar para kendi ülkemizde kalmış olacaktır ve 2 milyar doları kendi çiftçimize desteklemeler artırarak vermeliyiz.”
Haber: Ali Güzel
Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ.