BARAJ SUYU İLE YERALTI SUYU KULLANAN ÇİFTÇİ ARASINDA 10 KAT FİYAT FARKI VAR - ZAMAN
Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, baraj suyu ile sulama yapan çiftçinin 100 dekarlık arazi için 2 bin 500 lira öderken yeraltı suyunu kullanan çiftçinin 100 dekarlık arazi için yaklaşık 25 bin lira elektrik ödemesi yapmasıyla ilgili bir düzenleme yapılması gerektiğini belirtti.
Öztürkmen, yeraltı suyu kullanan çiftçinin bu rekabete direnemeyeceğini ifade etti.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi‘nde Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi çiftçisi arasındaki elektrik fiyatı anlaşmazlığı sürüyor. DEDAŞ ‘helalleşme‘ kampanyası ile 100 dönümlük arazi sulaması için çiftçiden 9 bin lira talep ediyor. Öte yandan baraj suyu ile sulanan arazilerde aynı miktar için çiftçiden 2 bin 500 lira ücret alınıyor. 4 milyon 504 bin 524 dekar alanın sulandığı Şanlıurfa‘da bu alanın yüzde 46‘sı baraj suyu ile sulanırken yüzde 54‘ü ise çiftçi kendi imkanları ile yeraltı suyu kullanılarak sulanıyor. Tarımsal üretimin büyük bir bölümünü karşılayan Şanlıurfa çiftçisi, tarımsal üretime yıllık 5 milyar lira civarında değer kattığı belirtiliyor.
Bölgede günlerdir DEDAŞ ile çiftçi arasında yaşanan gerginlik devam ederken Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, çiftçiler arasında uygulanan çifte standardın kaldırılması gerektiğini vurguladı. Yeraltı suyu kullanan çiftçi ile baraj suyunu kullanan çiftçi arasında 10 katlık fiyat farkının olduğunu dile getiren Öztürkmen, "Baraj suyu ile sulama yapan çiftçilerimiz dekara 25 TL, yani 100 dekara 2 bin 500 TL ödemektedirler. Yer altı sulaması yapılan bölgelerdeki çiftçilerimiz ise 100 dekar arazi suladıkları zaman tespitlere göre 25 bin ile 30 bin TL arasında elektrik ücretini DEDAŞ‘a sulama ücreti olarak vermektedirler. Bu da çiftçilerimizi büyük sıkıntılara sokmaktadır. Bu büyük fark oldukça düşündürücüdür. Bu çiftçilerin olumsuz rekabeti söz konusudur." dedi.
Öztürkmen, ayrıca Türk üreticisinin dünyanın en pahalı enerji kaynaklarını kullandığı düşünüldüğünde problem oldukça büyük olduğunu söyledi. Çiftçiler arası çifte standardın yıllardır devam ettiğini anımsatan Öztörkmen, "Gönül ister ki yer altı sulaması yapan bu çiftçilerimiz ovada olduğu gibi ya dekar başına göre elektrik parasını çiftçiler ödeme yapsınlar, ya da elektrik kullanan bu çiftçilerimiz trafo gücüne göre çiftçiler ödeme yapsınlar. Örneğin: 100‘lük trafo için 6 bin TL, 160‘lık trafo için 8 bin TL, 250‘lık trafo için 10 bin TL, 400 lük Trafo için de 12 bin TL DEDAŞ‘a ödeme yapsınlar. Daha önceki sisteme göre sadece akşamları değil, sulama mevsiminin başlangıcı olan 1 Mart ve 31 Ekim tarihleri arasında sulama yapılsın ve gece gündüz sulama olarak şekilde olsun." şeklinde öneride bulundu.
Öte yandan pamuk çiftçisi pamuk ekimi gerçekleştirdikten sonra çiftçice ‘helalleşme‘ kampanyası kapsamında ihtarname gönderdi. DEDAŞ‘ın ekim sonrası bu tarifeyi devreye sokması ise çiftçileri çileden çıkardı. Hilvanlı çiftçi Yılmaz Yetkin, "pamuk ekimi yaptık DEDAŞ bize ihtarname gönderdi. Böyle bir çalışma varsa neden bize önce bilgi verilmedi. Ben o zaman o kadar masraf edip pamuk ekmezdim. Düşünüyorum DEDAŞ‘a o kadar para ödesem hasılat zararımı kurtarmayacak. Masraf edip ekim yaptık ama bu gidişle ektiğimiz pamuğu sökmek zorunda kalacağız." diyerek tepki gösterdi.
http://www.zaman.com.tr/bolge-haberleri_baraj-suyu-ile-yeralti-suyu-kullanan-ciftci-arasinda-10-kat-fiyat-farki-var_2221792.html