BASIN AÇIKLAMASI: 14 MAYIS ÜLKEMİZDE ÇİFTÇİ DAYANIŞMA VE MÜCADELE GÜNÜ OLSUN
Şube başkanımız, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle Denizli Kamuoyuna basın açıklamasında bulundu.
Şube başkanımız, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle Denizli Kamuoyuna basın açıklamasında bulundu. Açıklama metni aşağıdadır.
14 MAYIS DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ
Bugün 14 Mayıs. Keza Dünya Çiftçiler Günü.
Bugün, AB ve ABD‘de çiftçilerin günü aslında.Bizim gibi ülkelerin çiftçilerin günü olamaz. Olsa olsa bir burukluk, bir kırgınlık günüdür. Bugünün,aslında bizim çiftçilerimiz için, bir hesap sorma, bir sorgulanma günü olması gerekir. Neden mi?AB ve ABD‘de çiftçiler, arkalarına aldıkları devlet destekleri ile yarattıkları katma değerlerin varlığı ile yaşamlarını rahatlıkla sürdürmekteler. Bir gelecek kaygılarıda yoktur. Bu ülkeler, tüm tarım altyapı sorunlarını çözmüşler, kullandıkları ileri teknoloji ile üretim maliyetlerini de düşürerek, kendi kendine yeterliliklerinden çok daha fazla, tarımsal ürün üreticisi konumuna gelmişlerdir. Artık ellerinde stoklar oluşmuştur. Tek sıkıntıları bu ürün fazlalıklarını bizim gibi ülkelere satmak, kendi gıda güvenliklerini garanti altına almaktır. Tabiki dünyada bugünkü gelişmelere görede, tarım ve gıda sektörünü yani rant alanları olarak bakmalarıdır.
Oysa bizim ülkemizde durum böyle mi? Uzun yıllar uygulana gelen politikalar sonucu, tarımımızın temel altyapı sorunları çözülmemiş, dış dayatmalarla, zaten yetersiz olan destekler kesilmiş, tarımsal KİT‘ler satılarak, üretici aracının insafına bırakılmış, bunlarda yetmezmiş gibi kullandıkları tüm girdi fiyatlarında %50, hatta %100‘ü geçen fiyat artışları olmuş, buna karşılık ürettikleri ürün fiyatları hep yerinde saymış.
Üreticimiz,özellikle küçük üreticimiz bugün çaresizdir. Yaşama küskündür. Üretime devam edecek bir nedeni yoktur. Çünkü kazanamamaktadır. Hızla üretim süreçlerinden kopmaktadırlar. Çiftçimiz örgütsüzdür. Zaten bu gidişle de, AB ve ABD‘li çiftçilerin üretiklerinin fakir tüketicileri olmaları da kaçınılmaz olacaktır.
Aslında tüm bu gelişmeler doğrudan tüketicimizi de etkilemekte. Çok daha yüksek fiyattan gıda tüketmek zorunda kalmaktalar her geçen gün.
Bir taraftan da ülke olarak da artık tarımda da kendi kendimize yeterliliğimizi yitirdik.Hızla tarım ürünleri dışalımcısı ülke konumuna düşürüldük.
Aslında tarım çıplak. Ama bunun böyle olduğunu göstermek istemiyorlar. Görenlerde çok az.Acı gerçekte ortaya çıktığında artık çok geç olacaktır. Bugün bu gerçeği görmeyenlerin, gelecekte feryat figan etmeleri de bir şeyi değiştirmeyecektir. IMF dayatmalarıyla şekillendirilen Türk tarımı, bugün ciddi bir yıkım yaşamaktadır. Çok geç olmadan yanlış ve icazetli tarım politikalarından vazgeçilmeli.
Başta üreticilerimiz tüm insanımız için, mevcut potansiyelimizi harekete geçirecek ve varolan temel altyapı sorunlarını çözmeye yönelik, tarıma destek verecek ulusal tarım politikaları acilen uygulanmaya konulmalıdır.
Tarımımızın sorunları bellidir. Çözümleri de bellidir. Yeter ki istensin. Tarımdan gelen çığlığın sesinin duyulması ve gereğinin yapılması dileğimle, üreticilerimizin bugünü kutluyorum. Ama unutmayalım ki geleceğimizi, kurgulamak tüm üreticilerimizin, tüm çalışanlarımızın bir başka deyişle emekçilerin ortak mücadelesi ile olacaktır.
İBRAHİM GÜR
DENİZLİ ŞUBE
BAŞKANI