BASIN AÇIKLAMASI
3. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali...
24-25-26 Aralık 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilecek İşçi Filmleri Festivali basına tanıtıldı.
"Toprağımız, Havamız ve suyumuz için Doğal Olarak Direniş" temasıyla gerçekleştirilecek festivalin düzenleme kurulu sözcüsü Şube Başkanımız Vahap TUNCER festivalin içeriği ve programla ilgili kamuoyunu bilgilendiren bir basın açıklaması yapmıştır.
İşçi Filmleri Festivalinin perdeleri Toprağımız, Havamız, Suyumuz için
‘‘Doğal Olarak Direnişle açılıyor‘‘
Ülkemizde altıncısı Antalya da ise üçüncüsü düzenlenecek olan Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 24-25-26 Aralık tarihleri arasında Antalya‘da gerçekleştirilecek. Bir kez daha emeğin filmlerini izleyicilerle buluşturacak festival, bu yıl ki temasıyla doğanın talanına dikkat çekerek, toprağımız, suyumuz, havamız için toplumsal duyarlılığı arttırmaya, bu uğurda direnenlere destek olmayı hedefliyor.
Ürünleri yarıştırılmayan, deneyimlerin paylaştırıldığı bir festival gerçekleştireceğiz. Yarışmasız bir festival olan İşçi Filmleri Festivalinin amacı, tüm dünyada işçi sınıfının yaşamını ve mücadelesini anlatmak; emek mücadelesine ilişkin film, belgesel yapan kişilerin, grupların deneyimlerini paylaşmak ve ortaklaştırmaktır. İşçi Filmleri Festivali işçilerin, işsizlerin, aydınların, öğrencilerin, köylülerin, yoksulların, kadınların, doğaseverlerin, sömürüye, ayrımcılığa, yolsuzluğa, hukuksuzluğa, talana karşı duranların, demokrasi ve özgürlük mücadelesi verenlerin, kısacası tüm ezilenlerin direnişini film ve belgesellerle perdeye yansıtmaya çalışıyor.
Tarihsel olarak Amerika‘da 1934 yılında katledilen liman işçilerine adanan İşçi Filmleri Festivali ilk olarak 1994 yılında Amerika‘nın San Francisco kentinde düzenlenmiştir. 5 Temmuz 1934‘de "Kanlı Perşembe" olarak anılan ve liman işçilerinin grevini destekleyen 2 işçinin öldürüldüğü günün anısına düzenlenen festival, 1994 yılından bu yana 5 Temmuzda başlayan ve bir ay süren LABORFEST olarak adlandırılan bir kültür ve film festivalidir. . Günümüzde ise birçok ülkeden çeşitli organizasyonların katılımı, Uluslararası işçi sendikalarının desteği ve işbirliği ile Uluslararası İşçi Filmleri Festivali olarak pek çok ülkede düzenlenmektedir.
Türkiye‘de ise ilk olarak 1 Mayıs 2006 tarihinde İstanbul‘da yapılmaya başlanan festivale ertesi yıl Ankara ve İstanbul ev sahipliği yapmıştır. 2007 yılından itibaren Anadolu ya açılan festival İzmir, Antalya, Eskişehir, Kocaeli, Bursa, Samsun, Diyarbakır, Antakya, Adana, Mersin, Muğla, Niğde çok Anadolu kentinde işçi sınıfıyla, aydınlarla, öğrencilerle, demokratik kitle örgütleriyle buluşmuştur.
Gelenekselleşme yolunda ilerleyen ve bu yıl altıncı kez izleyicileriyle buluşacak Uluslararası işçi filmleri festivali geçen yıllarda olduğu gibi kent kent süren ve bütün bir yıla yayılan uzun yolculuğunu kentimizde bitirecektir. Yirminin üzerinde kentimizde seyircilerine merhaba diyen festival mayıs ayında başlayan serüvenini kentimizde 24-25-26 Aralık tarihleri arasında yapılacak gösterimlerle tamamlayacaktır.
‘‘Sular boşa akıyor ‘‘ mantığı ile sözde enerji açığını kapatma adına bu ülkenin su kaynaklarını yandaşlarına ve uluslar arası işbirlikçilerine peşkeş çekenlere karşı Anadolu direnmektedir. Bugün doğu Karadeniz‘de, Fındıklı, İkizdere, Senoz‘da, Hopa‘da yurtseverler canları pahasına direnmektedirler. Munzur vadisinin gerçek sahipleri ‘‘Kanımızı veririz suyumuzu vermeyiz‘‘ demektedirler. Antalya‘da Ala kırda. Gümüş damlada, Akseki‘de, Gazipaşa‘da, Sülekler‘de köylüler sularının başında nöbettedirler.
19.Yüzyılda kuzey Fransa‘daki maden işçilerinin öyküsünü anlatan ‘‘Germinal‘‘, Doğu Karadeniz‘de HES‘lere karşı direnişi anlatan ‘Bir avuç Cesur İnsan‘‘Munzur‘daki kutsal yerlere sahip çıkmayı öne çıkaran ‘‘Sudaki Suretler‘‘,Adil ve Onurlu bir gelecek için arayışların anlatıldığı ‘‘Derdim Dünyadan Büyük‘‘ filmleri Bu alanda topluma ışık tutacaktır.
Ormanlara, meralara, verimli topraklara, akarsulara, denizlere, havaya ve güneşe baktığında insanını da bir parçası olduğu doğa yerine parayı gören, gölgesini satamadığı ağacı kesen, suyunu satamadığı akarsuyu boşa akıyor gören zihniyete karşı direnmek bu gün her zamankinden daha büyük önemdedir.
DİSK, KESK, TMMOB, ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ve HALKEVLERİ tarafından düzenlenen bu festival ülkemizden ve dünyadan emekçilerin yaşamlarından ve mücadelelerinden kesitlerin yanı sıra, Anadolulun dört bir yanında verilen su ve toprak mücadelesini halkla buluşturmayı amaçlıyor. Yerli ve yabancı 60‘a yakın filmi programına alan festival bu yıl ‘Toprağımız, Havamız, Suyumuz için DOĞAL OLARAK DİRENİŞ‘ temasıyla gerçekleştiriliyor.
. Yeryüzünü dönüştüren ve güzelleştiren insan emeğini en güzel sanat eseri olarak gören bizler bu etkinlikle sanatı, emeği ve doğaya sahip çıkma istencini toplum belleğine resmetmek istiyoruz. Ortak belleğimizi ve mücadelemizi resmeden bu film ve belgesellerle başta suyunu toprağını ve havasını korumak isteyen yiğit insanların mücadelesini toplumla buluşturmak istiyoruz. Doğal zenginliklerimizi rantçı lara ve talancılara peşkeş çektirmemek için mücadele eden, ülkesinin ve tüm insanlığın geleceğine sahip çıkan Antalya‘nın köylülerini, emekçilerini, aydınlarını, yurtseverlerini, doğaseverlerini ve tüm halkımızı selamlıyoruz.
‘‘Toprağımız, Havamız ve Suyumuz İçin
DOĞAL OLARAK DİRENİŞ‘‘
DİSK
KESK
TMMOB
ANTALYA BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYESİ
HALK EVLERİ