BASIN AÇIKLAMASI: 21 MAYIS DÜNYA SÜT GÜNÜ

BASIN AÇIKLAMASI: 21 MAYIS DÜNYA SÜT GÜNÜ
KONYA
21.05.2012
 

Uluslararası Sütçülük Federasyonu‘nun 1956 yılında aldığı bir karar gereğince, 21 Mayıs günü, Federasyon‘ a üye tüm ülkelerde "Dünya Süt Günü" olarak kutlanmaktadır. Bu çerçevede, 21 Mayıs Dünya Süt Günü‘ nün içinde bulunduğu 21-25 Mayıs tarihlerini kapsayan hafta bizim ülkemizde de "Süt Haftası" olarak kutlanmaktadır.

Süt A, B, D, E vitaminleri, demir, bakır, kalsiyum ve protein gibi büyüme ve gelişmenin temel yapı taşlarını içerir.

Sütün bileşimi bağışıklık sisteminin korunmasını sağlayacak nitelikte besin elementlerini içermektedir. İçerdiği kalsiyum ile kemiklerin gelişimine büyük destek olur. Süt proteini yüksek kalitede olup, proteinin yapı taşı olan ve vücut için alınması zorunlu aminoasitlerin tamamını içerir. Proteinler kas yapımı ve onarımında önemli olan maddelerdir.  

Sütün, sadece çocukluk dönemi için gerekli bir besin maddesi olduğu gibi yanlış bir kanı bulunmaktadır. Sütü tüketmenin yaşı yoktur. Süt tüketimi her yaşta gereklidir. Bebeklik döneminde büyüme ve gelişme, çocukluk ve ergenlik döneminde yine büyüme ve kemik, diş sağlığının gelişimi, orta yaş ve yaşlılıkta ise yine özellikle kemik sağlığını koruma ve kemik kırılganlığını en aza indirgeme amaçları ile süt ve süt mamülleri mutlaka tüketilmelidir. Büyüme döneminde ve yaşlılarda yeterli Kalsiyum ve D vitamini alınmazsa iskelet sisteminde gelişme geriliği veya kemik erimesi kaçınılmaz olacaktır.

Günde içilecek 2 bardak süt ile; vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyumun %75‘ni, fosforun %60‘nı ve iyotun %25‘ni, B2 ve B12 vitamin ihtiyacının ise %77‘sini karşılarken aynı zamanda prostat, barsak, rahim ve mesane kanserlerinden doğal yollarla korunabilinir.  Süt çok eski zamanlardan bu yana, cildi yumuşatmak ve nemlendirmek için kullanılan eşsiz bir kozmetiktir. Tokluk hissi veren süt, diyet sırasında içerdiği kalsiyum minerali ile yağ yakışını hızlandırması nedeni ile hızlı kilo verilmesini sağlar. Bu nedenle diyetlerde az yağlı yoğurt, peynir ve diğer sütlü mamüller çok önemli yer tutmaktadır.

Pek çok Avrupa ülkesinde yıllık 100 litrenin üzerinde olan süt tüketimi, ülkemizde 24-26 litre dir. Bizim de hedefimiz güvenli süt tüketimini arttırmak olmalıdır. Bu yönde özellikle devlet eliyle yapılması ya da teşvik edilmesi gereken birçok nokta vardır. Üreticilerimiz ve tüketicilerimizin mağdur edilmemesi için süt fiyatlarının her zaman dengede olması sağlanmalıdır.  Yakın zamanda gerçekleştirilen okullara süt dağıtılmasına genişletilerek devam edilmeli, sağlıklı ve yeterli süt üretimi için üretim yapan işletmeler geliştirilmeli ve teşvik edilmeli, tüketiciye güvenli ve uygun fiyatla süt ulaştıracak piyasa mekanizmaları oluşturulmalıdır. Sağlıklı birey, sağlıklı nesil için süt ve süt ürünlerinin üretiminde güvenli gıda zincirinin oluşturulması sağlanmalı ve kontrol sistemi geliştirilmelidir.

21 Mayıs Dünya Süt gününün, süt ve süt mamulü üreticilerine ve tüketicilerine  hayırlara vesile olmasını dileriz.

Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz...

                                                                                                                           Başkan

                                                                                                                      Özkan TAŞPINAR

Okunma Sayısı: 1227
Fotoğraf Galerisi