BASIN AÇIKLAMASI: “ASIRLIK TARIM MESLEK LİSESİ ARAZİLERİNDE NELER OLUYOR?”
Şube 2. Başkanımız Orhan SARIBAL Tarım Meslek Lisesinin Uygulama Alanında Yapılan Kazı ve Hafriyat Çalışmalarıyla ilgili Basın Açıklaması yaptı.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesince 27 Ağustos 2011 günü "ASIRLIK TARIM MESLEK LİSESİ ARAZİLERİNDE NELER OLUYOR?" konulu bir basın açıklaması yapıldı. Şubemizce yapılan basın açıklamasına TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu (İ.K.K.) Bileşenleri, Tarım Orkam Sen ve Doğader yetkilileri de destek verdi.
Basın açıklaması Bursa Tarım İl Müdürlüğü‘nün yan tarafındaki Tarım Meslek Lisesinin uygulama alanındaki kazı ve hafriyat çalışmalarının bulunduğu yerde, Şube 2. Başkanımız Orhan SARIBAL tarafından yapıldı.
Çok sayıda basın mensubunun katıldığı açıklamaya, TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu İl Sekreteri Fikri DÜŞÜNCELİ, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim MART, Tarım Orkam Sen Bursa Şubesi Başkanı Fikret GİZİR, ve Doğader Başkanı Murat DEMİR ile birçok meslektaşımız katıldı.
ASIRLIK TARIM MESLEK LİSESİ ARAZİLERİNDE NELER OLUYOR?
27 Ağustos 2011
1890‘larda tarım alanında teknik eleman yetiştirmek amacıyla 26.000 Dekar alanda "Nazari ve Ameli Hüdavendigar Hamidiye Ziraat Mektebi Kurulmuştur. Okul; öğretim binası, idari bina, böcekhane, sera, çamlık ve ekili dikili araziden oluşmaktaydı ve ilk mezunlarını 1894 yılında verdi.
1. Dünya Savaşı‘nda işgaller nedeniyle okul kapatılmıştır. Yunanlıların Bursa‘yı boşaltarak çekilmeleri sırasında, eski okul ve tesisleri-böcekhane dışında- tümüyle yıkıldı ise de, sonradan eski görünümüne uygun olarak yenilendi.
Bursa‘nın kurtuluşu ve Cumhuriyet‘in ilanından sonra 1924- 1925 ders yılında yine eğitim öğretime açılmış ve BURSA ZİRAAT MEKTEBİ adıyla anılmaya başlamıştır. 1930 yılına kadar ilkokul mezunları kayıtları yapılmıştır. 1930‘dan sonra ailesi çiftçi olmak kaydıyla ortaokul mezunlarına eğitim vermiş ve öğrenim süresi 3 yıl olarak belirlenmiştir. Okul parasız ve yatılıydı.
Okulun başlangıçtaki arazi varlığı 1950 yılına kadar korunmuştur.(1934 yıllığında okulun arazisi 100ha) 1950 yılından sonra arazinin bir kısmının Bulgaristan‘dan gelen göçmenlerin iskânına tahsis edilmiş ve okul arazisinin küçülmesinin başlangıcı olmuştur.
1980 yılından itibaren Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı‘na bağlı Kurumlar Sınavı ile mecburi hizmet yükümlüsü olarak ortaokul mezunu öğrencileri kabul eden ve gıda ağırlıklı 4 yıl teknik eğitim veren yapısına kavuşmuş ve ZİRAAT MESLEK LİSESİ adını almıştır.
1982 yılında Resmi Gazete‘de yayınlanan ilgili yönetmeliğe göre, okulun amaçları:
1- Yurt ekonomisine tarımsal üretim yönünden katkıda bulunmak, ileri tarım yöntemlerini uygulayabilecek pratik bilgi ve beceriye sahip tarım teknisyeni yetiştirmek,
2- Tarımsal işletmeleriyle çevresinde önderlik etmek, kırsal kesimin sosyal yaşamını ilgilendiren alanlarda çeşitli deneme, uygulamalı araştırma ve yayım çalışmalarını yaparak sonuçlarını değerlendirmek,
3- Özel yönetmeliği uyarınca; çiftçi aile bireylerine memleket tarımının gelişmesini sağlayacak teknolojik gelişmeleri aktaracak biçimde kurslar açmaktır.
Bu gün gelişen kentin içinde kalmış olan Meslek Lisesinin arazisi 500 dekara kadar düşmüş olup, Milli Eğitim Bakanlığı‘na bağlı olarak eğitim-öğretim faaliyetini sürdürmektedir.
Yüz yılı aşkın süredir tarımımıza hizmet eden ve ülke tarımı için ara eleman yetiştiren, bu günkü adıyla "Bursa Tarım Meslek Lisesi" arazilerinde, amacı-niteliği bilinmeyen kazı çalışmaları başlatılmıştır. Birçok uygulaması ile Bursa Ovasını talan etmeyi hedef etmiş olan Bursa Büyükşehir Belediyesince çalışma başlatılmış olması kaygı vericidir.
Bursa Tarım Meslek lisesinin 1890 Yılı kuruluşunda 26.000 dekar olan arazisi günümüzde 500 dekara kadar düşmüş, günümüzde lise arazisi olan yaklaşık 50 dekar arazi ise Bursa Büyükşehir Belediyesince çevrilerek altyapı çalışmaları yapılmakta olduğu bilgisini içeren levhalar konulmuştur. Ancak, sit alanı olan ve hiçbir çalışma yapılmaması gereken bu alanda başlatılan çalışmaların kapsamı konusunda alınan duyumlar tamamen farklıdır. (Alınan duyumlar; spor tesisi yapılacağı, su kay park tarzı tesis, peyzaj ve çiçekçilere kullanım alanı gibi)
Son dönemde; Samanlı Sağlık Kompleksi, Samanlı bağlantı yolu, Bursa ovası toplulaştırma projesi ve Yeniceabat Mesleki Teknik Eğitim Kampüsü gibi büyük kamu yatırımlarına, Bursa Ovasında yer seçerek, ovadaki yapılaşma baskısı arttırılmakta, Bursa Ovası devlet eliyle göz göre göre talan edilmekte, ovadaki yapılaşma adeta teşvik edilmektedir.
5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile üst ölçekli plan hükümlerini (1/100.000 ölçekli Bursa 2020 yılı Çevre Düzeni Planını) yok sayan, Hukuka aykırı Plan değişikliklerini ısrarla uygulamak isteyen, (yargı kararları ile iptal edilen plan değişiklik kararlarını yeniden meclis gündemine taşıyarak aynı hukuksuz kararları yeniden çıkaran) Bursa Büyükşehir Belediyesince çalışma başlatılması, asırlık Tarım Meslek Lisesi arazilerinde rant paylaşım oyunları oynanmak istendiği şüphesini uyandırmaktadır.
TMMOB ve bağlı meslek odaları bugüne kadar ülkemizde kamu yararına verilen pek çok mücadeleden başarıyla çıkmıştır. Dolayısıyla meslek odaları, kar alanı sıkışmış sermayeye doğal varlıkları servis etmeye kalkan siyasi iktidarların ve yerel yönetimlerin en çekindiği örgüt konumundadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü`ne "mimarlık ve mühendislik meslek kuruluşlarına ilişkin mevzuatı hazırlamak ve bunları denetlemek" görevinin verilmiş olması, meslek odaları ile bu Bakanlık arasında hiyerarşik bir ilişki yaratılarak, kamu yararına verilen mücadelenin zayıflatılmak istenmesi anlamına gelmektedir. Etkisizleştirilmek istenen TMMOB‘a bağlı Meslek Odaları ve Tüm Demokratik Kitle Örgütleri adına, Bursa Büyükşehir Belediyesinin Hukuk dışı çalışmalarını kamuoyu ve basınımızın dikkatine sunuyor Bursa Büyükşehir Belediyesinin toprağımızdan, ağaçlarımızdan, yeşil alanlarımızdan elini çekmesini ve bu hukuksuz çalışmayı durdurmasını kamu yararı adına talep ediyoruz.
Yönetim Kurulu adına
Orhan SARIBAL
Ziraat Mühendisleri Odası
Bursa Şube 2. Başkanı