BASIN AÇIKLAMASI: ANTEPFISTIĞI VE ZEYTİNDE KURAKLIK DARBESİ
Dünya pazarlarında ülkemizde yetiştirilen antepfıstığının pazarlama sorunu aşılmalıdır.
Yurdumuzun Gaziantep ve yörelerinde istediği ortamı bulan bitki, ekonomik verimliliğini yurdumuzda arttırmış bulunmaktadır.
İki yılda bir yüksek rekolte alınan antepfıstığında, 2007 yılına oranla 2008 yılında yüksek rekolte beklenmektedir. 2007 yılında ülke genelinde 50-55 bin tonluk rekolte elde edilen antepfıstığında, bu yıl ise beklentiler 110-130 bin ton civarında olacağı tahmin edilmektedir. Antepfıstığında bu verim yüksekliği ise bitkinin genetik yapısı itibari ile periyodisiteden (Bitkinin bir yıl iyi ürün vermesi, diğer yıl az ürün vermesi) kaynaklanmaktadır.
Bölgemizde görülen yağış yetersizliği ve olası yaz aylarının da aşırı sıcak seyretmesi beklenen rekolteyi % 25-30 oranında da olumsuz etkileyeceği de unutulmamalıdır.
Antepfıstığı ağaç olarak dioik bir bitki, yani erkek çiçekle dişi çiçekler farklı ağaçlar üzerinde bulunmaktadır. Üretimi engelleyen en önemli sorunlardan biriside tozlanma problemidir. Çünkü tozlanmamış meyveler boş kalmakta ve bu da verime çok olumsuz etki etmektedir.
Kötü şartlarda gerçekten ekonomik olarak verim sağlayabilse de; antepfıstığının sulama, gübreleme, budama, toprak işleme, ilaçlama gibi ihtiyaçları da vardır ve bu koşullar sağlandığında verim dikkate değer şekilde artmaktadır. Yapılan çalışmalarda, sulanarak verimin arttığı tespit edilmiştir.
Antepfıstığı salkımlarında bulunan meyveler aynı zamanda olgunlaşmazlar. Olgunlaşma önce salkımın uç kısmında bulunan meyvelerde başlar. Olgunlaşan meyveler ağaç altına dökülmeye başlar. Öte yandan ağaç altı meyve dökümleri aynı zamanda hasat döneminin saptanmasına yardımcı olmaktadır. Ağaçlardaki meyvelerin %1-3 ‘ ü yere döküldüğünde hasada başlanabilir.
Antep fıstığı hasadı cumbaların (fıstık salkımı) elle koparılması ile yapılır. Cumbaların salkım eğiminin ters yönünde ve salkım sapının dalla birleştiği yerden koparılmasına özen gösterilmelidir.
Salkımı daldan koparmadan meyveleri tek tek seçerek hasat yapmak doğru değildir. Hasat bu şekilde yapılırsa ağaç üzerinde salkım sapları ve boş meyveler kalmaktadır. Ağaçta kalan bu artıklar zararlılar için uygun bir barınak teşkil edeceğinden mutlaka koparılmalıdır.
Ağaç dallarını sallayarak veya sopalarla dallara vurarak hasat yapmak da doğru değildir. Bu şekilde yapılan hasatta ağaç dalları zedelenip kırılabilir. Neticede gelecek yılın mahsul gözleri zarar görebilir. Bunların yanı sıra hasatta kullanılan sopalar tüm ağaçlarda kullanıldığında ağaçların birisisinde bulunan hastalık etmenleri diğer ağaçlara vektörel taşıma yoluyla bulaşma olasılığı da vardır.
Adını İlimizin adından alan Antepfıstığının şehrin belirli yerlerine figürleri konulmalıdır. Ülkemizin birçok İllerinde Yetişme ve üretim koşullarına bağlı olarak örneğin; Denizlide horoz, Amasya da elma, Isparta da gül gibi fiğürler şehirlerin belirli mevkilerinde yer alırken, adını ilimizin adından alan antepfıstığının bir figürüne şehrimizde rastlanılmamaktadır.
Antepfıstığı üretim koşulları iyileştirilmeli, pazarlamaya yardımcı olunmalı, üreticilerin sorunları aşılmalıdır.
Güçlü bir Antepfıstığı, tanıtım organizasyonu ile tanıtılarak (Fındık tanıtım grubu gibi). Dünya pazarlarında ülkemizde yetiştirilen antepfıstığının pazarlama sorunu aşılmalıdır.