BASIN AÇIKLAMASI: DIŞA BAĞIMLI TARIM POLİTİKALARI İLE ÇAĞ ATLANMAZ!
Tarım ve Köyişleri Bakanı Sn: Mehdi EKER‘in Samsun‘u ziyareti nedeniyle basında çıkan Tarımda Çağ Atladık başlıklı haberlere karşı Samsun ve Ülke tarımını anlatan basın açıklaması yapıldı.
Basın açıklaması metni aşağıdadır.
DIŞA BAĞIMLI TARIM POLİTİKALARI İLE ÇAĞ ATLANMAZ
Geçtiğimiz hafta sonu Tarım ve Köyişleri Bakanının kalabalık bir heyetle Samsun‘a gelmeleri dolayısıyla yerel basına yansıyan haberlerden tarımda çağ atladığımızı öğrenmiş olduk.
Ancak ironiye bakın ki; aynı hafta içerisinde yine yerel basına çıkan haberlerde, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı , ekonomik kriz nedeniyle kredi borçlarını ödeyemeyen çiftçilerin icraya verilmeyeceğini yeni bir borç yapılandırmasını hayata geçirdiklerini söylüyordu.
Yani , çağ atlayan tarımın gerçek sahibi olan üreticilerin borç içinde ve icralık olduğunu yine bir başka devlet kurumu doğruluyordu.
150 yıldır tütün ekilen bu bölgede tütün artık tarihe karışmaktadır. 1980 yılında 50 bin aile tütün ekerken bugün ancak 8 bin çiftçi ailesi tütün ekmektedir. O yıllarda tütün ekimi+işlenmesi+satımı derken her dört kişiden biri geçimini tütünden sağlıyordu. Bugün tütünün bitmesi ile işsiz kalan bu insanların şehri terk etmesi , Samsun‘dan göçün önemli bir nedeni olmuştur.
Sosyo-ekonomik gelişmişlik açısından 1980 lerin ortasına kadar ilk 10 il içerisinde yer alan Samsun şu anda 34. sırada bulunmaktadır. Bunda tütün üzerinden Samsun‘a giren nakit paranın tükenmesinin önemli rolü vardır.
Çeltik, mısır,buğday,ayçiçeği,şeker pancarı gibi ürünlerin fiyatları 2003 yılından sonra ya azalmış yada aynı kalmış ,buna karşın girdi fiyatları neredeyse ikiye katlanmıştır.Bunun sonucunda mısır,ayçiçeği,şeker pancarı ekim alanları her yıl azalmakta, boş bırakılan araziler artmaktadır.
TEKEL , isim hakkı da dahil olmak üzere satılmış şimdi şeker fabrikaları satılmaktadır.Samsun‘da üretilen şeker pancarını değerlendiren Çarşamba Şeker Fabrikası da satılmış olup muhtemelen kapatılacaktır.
Çarşamba Şeker fabrikasının kapatılması ile bu bölgede artık bir daha şeker pancarı ekilemeyecektir.
Türkiye‘nin sulanabilir arazilerinin % 61 i sulamaya açılmışken ,Çarşamba ve Bafra Ovası gibi Türkiye‘nin sayılı iki ovasına sahip Samsun‘da , Cumhuriyetin ilanından bugüne kadar sulanabilir arazilerin ancak % 12 si sulamaya açılabilmiştir.
Önemli bir sebze üretim bölgesi olan Çarşamba ve Bafra Ovasında bu sebzeler için dondurulmuş ,soyulmuş, kurutulmuş veya konserve gıda üreten işletmelerin olmayışı , ayrıca ürünü depolayacak ve pazarlara ulaştıracak soğuk zincirin yetersizliği nedeniyle ürünün önemli, bir kısmı çürümekte yada satılamadığından çöpe atılmaktadır.
Son yirmi yılda EBK , SEK , TMO, TZDK , TEKEL, TŞFAŞ , SÜMERBANK , YEMSAN, TİGEM,TÜGSAŞ,İGSAŞ, gibi tarımsal KİT ler , özelleştirme kapsamında satılmış ve büyük bir kısmı kapanmıştır. Tarımı bir bütün olarak düşündüğümüzde bu KİT ler çiftçinin hem üretimde kullandığı girdi anlamında , hem de ürettiği ürünlerin satımında çiftçiye destek olmakta , ürüne verdiği taban fiyatla üreticiyi piyasaya karşı korumakta ve bir anlamda regülatör görevi görmekte idi.Bunların kapatılması ile çiftçi tüccarın karşısında savunmasız kalmış, girdi fiyatlarını tekeller belirlemiş ,ürünün fiyatı yine tekellerin insafına kalmış, çiftçi yalnızlaştırılmış, ürettiği üründen para kazanamamış, tarlasını terk edip ,metropollere göç etmek zorunda kalmıştır.
Sonuç olarak ;
Tarımsal dış ticaret dengesi ; 1980-89 döneminde yıllık ortalama 1,5 milyar dolar fazlalık verirken , 2002-2006 döneminde uygulanan politikalar sonucu sadece 105 milyon dolar fazlalık vermiş, 2008 yılında tarımsal ihracat 2007 yılına göre % 5,4 artarak 3 milyar 928 milyon dolar olmuş,ancak ; ithalat 2007 yılına göre % 37,7 artarak 6 milyar 392 milyon dolar olmuştur.
Yani 2007 yılında 916 milyon dolar olan tarım ürünleri dış ticaret açığı , 2008 yılında tam % 169 oranında artarak 2 milyar 464 milyon dolar olmuştur.
Bu 85 yıllık Cumhuriyet tarihinde bir rekordur.
Geçmişte kendi kendine yetebilen 7 ülkeden biri olmakla gurur duyduğumuz Türkiye‘nin , bugün net tarım ithalatçısı bir ülke durumuna düşmesi tarımda çağ atlamak ise, biz ortaçağa geri atladık demektir.
Dışa bağımlı tarım politikaları bir ülkeyi ileriye değil geriye götürür. Gerçekten tarımda çağ atlamak istiyorsak bunu ; Türkiye‘nin çok uluslu tekellerin pazarı olmaktan çıkararak dış güçlerin dayattığı politikalarla değil , ulusal tarım politikalarını uygulayarak gerçekleştirebiliriz.
Saygılarımızla.
Murat AKAR
Şube Başkanı
Yönetim Kurulu Adına