BASIN AÇIKLAMASI (EŞGÜDÜM KURULU) 100. YIL TESİSLERİ
Bilindiği üzere 100. Yıl Spor Kompleksi yıllardır Antalya‘da amatörce spor yapan gençlerin en önemli mekanıdır.
BASIN AÇIKLAMASI
Bu kadar da olmamalı...
Bu kadarına da izin verilmemeli...
100. Yıl Spor Kompleksinde, 30000 kişilik stadyum, 10000 kişilik spor salonu yapımı karşılığı verilen 40000 m2 ticari alan üzerine yapılacak çok katlı iş merkezi, yüksekliğini yapanın belirleyeceği (belki 100 katlı) yapılar, kentte geri dönüşümü mümkün olmayan olumsuzluklar yaratacağından, bu tesislerin kentin uygun olan başka bir yerine yapılmasına SONUNA KADAR VARIZ! 100.YIL SPOR ALANINA YAPILMASINA YOKUZ!
Bilindiği üzere 100. Yıl Spor Kompleksi yıllardır Antalya‘da amatörce spor yapan gençlerin en önemli mekanıdır. Dilek Sabancı Kapalı Spor Salonu ve ikinci kez yapılan ancak tamamlanamayan kapalı yüzme havuzu, dünya standartlarında okçuluk sahaları, tartan pistli ışıklandırmalı atletizm sahası, futbol sahaları gibi birçok açık ve kapalı mekanlardan oluşan ve Antalya‘lılara hizmet veren bir alan idi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi‘nin izni ve kamuoyunun bilmediği sözleşme ile alanı teslim alan yüklenici firmanın 2 aydan beri sürdürdüğü çalışmada yukarıda bahsedilen birçok tesis ne yazık ki yok edildi.
Antalya İlinde turizm hareketlerinin yoğun olarak yaşandığı turistik yörelerde ve yerleşim alanlarında sürdürülen inşaat faaliyetlerinin; gürültü, görüntü ve çevre kirliliği yaratması nedeniyle 15 Mayıs- 15 Ekim 2008 tarihleri arasında inşaat yasağının uygulamaya konulması Kültür ve Turizm Bakanlığının 18.04.2008 tarih ve B 16. Y1G.0 10.02.00-70814 sayılı yazısı ile bildirilmektedir. Genelgede, "Turizm hareketlerinin yoğun olarak yaşandığı, Antalya Merkez, Alanya, Finike, Gazipaşa, Demre, Kaş, Kemer, Kumluca, Manavgat ve Serik İlçeleri ile belde ve köylerinde yukarıda belirlenen tarihler arasında; yakın çevresinde konaklama yapılan inşaatlarda gürültü, çirkin görünüm ve çevreyi kirletme gibi olumsuz etkisi olan nakliyat, hafriyat ve harçlı inşaat ile benzeri faaliyetleri derhal durdurulacaktır." denilmektedir. Ancak çevresinde 3 adet turistik tesis olan bu alanda inşaat faaliyetleri, tüm ilgilenenlerin Antalya Valiliğine başvurularına karşın çalışmalar, yıkımlar görülmedik bir hızla sürmektedir.Genelgeye neden uyulmadığını, uyulmasını kimin sağlayacağını, uymayanların sorumluluklarının bulunup bulunmadığını bizlerde merak ediyoruz.
Antalya Büyükşehir Belediyesince sürekli bu alana yapılacak spor tesislerinden bahsedilmekte hiç ticari alan projesinden söz edilmemektedir. Ancak uygulama imar planı değişikliği ile de BLOK BOYU VE DERİNLİĞİ ARANMAZ plan notu eklenmiştir. Bu plan notu, zemin ve bodrum kat ile bina yüksekliğinin yüklenici tarafından sınırsız ölçüde arttırılabileceği, başka bir deyişle yapının kat adedi ve kullanım alanının sınırsız ölçüde arttırılabileceği anlamını taşımaktadır. Gökdelenlerin önü açılmıştır. Bu durum dile getirildiğinde Antalya Büyükşehir Belediyesi " bize ticari alanla ilgili hiçbir proje intikal etmedi " diyebilmektedir. Ancak yüklenici firma Koçoğlu İnşaat A.Ş. ‘nin internet sayfasına bakıldığında (http://www.kocoglu.com.tr/) yüzüncü yıl alışveriş merkezi başlığı altında inşaatın kapsamı hakkında şu sözlere yer verilmiştir. "Kapsam : Antalya Belediyesi ile yapılan sözleşmeye göre Yüzüncü Yıl Spor Kompleksleri karşılığında spor komplekslerinin yanında 40.000 m² alan üzerine Antalya‘nın en büyük alışveriş merkezi ile Antalya‘nın en büyük binası olan Residence ve iş kuleleri yapılacaktır. " bu sözlerin ve Büyükşehir Belediyesi açıklamasının yorumunu sizlere bırakıyoruz.
Büyükşehir Belediye Başkanınca bu tesislerin UEFA ve FİFA yönetmeliklerine göre mutlaka şehir merkezinde yapılmasının zorunlu olduğu onun için başka bir alan düşünülmediği dile getirilmektedir. Şu günlerde yapılmakta olan 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası UEFA tarafından İsviçre ve Avusturya‘da 8 stadyumda organize edilmektedir. Bu 8 stadın tamamı şehir merkezinin dışındadır. Bu uzaklıklar;
Şehirler ve Stadyumlar:
Salzburg (Avusturya) : Stadion Salzburg Wals-Siezenheim (10 km)
Viena (Avusturya) : Ernst-Happel-Stadion (10 km)
Klagenfurt (Avusturya) : Wörthersee Stadion (5 km)
Innsbruck (Avusturya) : Stadion Tivoli (3 km)
Zürich (İsviçre) : Letzigrund Stadion (4 km)
Bern (İsviçre) : Suisse Wankdorf (3 km)
Cenova (İsviçre) : Stade de Genève (3 km)
Basel (İsviçre) : St. Jakob-Park (2 km)
UEFA bu büyük organizasyonu yönetmeliklere aykırı olarak mı düzenlemektedir? Yoksa birileri Antalyaları mı kandırmaya çalışmaktadır?
Tüm bu olumsuzluklar göz önünde iken, yargı kararları beklenmeden yapılan bu girişim Antalya‘ya büyük ve telafisi imkansız zararlar getirecektir. Yetkilileri bir kez daha uyarıyoruz, sorumluların kişisel sorumluluklarının da doğabileceğini tekrar hatırlatıyoruz. Alanın yıkıma başlamadan önceki haline getirilerek korunmasını, düşünülen tesislerin kentin müsait bir başka bölgesinde yapılmasını, kamusal çıkar, kent ve ülke geleceğini düşünen meslek odaları olarak zorunlu görüyoruz. Bu amaçla açılan imza kampanyasına (http://www.antalya100yıl.com/) herkesin katkılarını bekliyoruz.12/06/2008.
Saygılarımızla.
ANTALYA MESLEK ODALARI EŞGÜDÜM KURULU
Antalya Barosu- Şehir Plancıları Odası- Peyzaj Mimarları Odası- Mimarlar Odası-İnşaat Mühendisleri Odası- Makine Mühendisleri Odası- Elektrik Mühendisleri Odası-Ziraat Mühendisleri Odası- Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası-Jeoloji Mühendisleri Odası- Jeofizik Mühendisleri Odası- Orman Mühendisleri Odası-Maden Mühendisleri Odası- Antalya Tabipler Odası- Antalya Veteriner Hekimleri Odası- Antalya Eczacılar Odası-Antalya Diş Hekimleri Odası-Antalya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası