BASIN AÇIKLAMASI: "FABRİKASINI SAVUNAN TEKEL İŞÇİLERİNE -10 DERECEDE SIKILAN SU, HEPİMİZE SIKILMIŞTIR"

DENİZLİ
03.03.2008

Şube Başkanımız 26 Şubat 2008 tarihinde Tekel‘in satılmasına ilişkin olarak "Fabrikasını savunan Tekel işçilerine -10 derecede satılan su, hepimize sıkılmıştır" başlıklı basın açıklaması yaptı.

 

Şube Başkanımız 26 Şubat 2008 tarihinde Tekel‘in satılmasına ilişkin olarak "Fabrikasını savunan Tekel işçilerine -10 derecede satılan su, hepimize sıkılmıştır" başlıklı basın açıklaması yaptı. Açıklama yerel basın ve TV‘lerde geniş yer buldu.

Basın açıklaması metni aşağıdadır.

BASIN AÇIKLAMASI                                                                                         26/02/2008

  

FABRİKASINI SAVUNAN TEKEL İŞÇİLERİNE

-10 DERECEDE SIKILAN SU, HEPİMİZE SIKILMIŞTIR!

  

 

       Tekel tütün işletmeleri, türbanın kaldırdığı toz duman içinde, gözlerden uzak kalarak bugünlerde yok edilmeye hazırlanıyor.

       Bilindiği üzere 3 Haziran 2003 tarihinde TEKEL‘in sigara ve içki bölümlerinin ticaret siciline ayrı ayrı tescilleri yapıldı.Böylece bağımsız şirket kimliği kazanan TEKEL‘in sigara ve içki bölümlerinin ayrı ayrı özelleştirilmelerinin yolu açıldı.

       Ülkemizin en büyük kuruluşlarından biri olan TEKEL‘in önce alkol bölümü Nurol - Limak- Özaltın- TUTSAB konsorsiyumuna 292 Milyon dolara satıldı. Bu birleşme Mey İçki Sanayi ve Ticaret AŞ. adını alarak Şubat 2004‘te faaliyete başladı. 2006 yılında Mey İçki Texsas Pacific Group‘a -TPG- yüzde 90 payını 810 milyon dolara sattı.

       Bu özelleştirmeden binlerce TEKEL işçisi gibi binlerce üzüm üreticisi aile de  olumsuz etkilendi. Özelleştirilen suma işletmeleri ve şarap fabrikaları üretici  yerine tüccarlardan üzüm almayı tercih etti. Böylece, alkol, şarap ve konyak üretimi için kullanılan üzüm fiyatları alabildiğine düşürüldü. Bazı bölgelerde çiftçiler bağlarını köklemek zorunda kaldılar.

       Peki, TEKEL‘in Alkol Bölümünün özelleştirilmesinden Hazineye gelir sağlandı mı? Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu‘nun hazırladığı rapor yanıltıcı propaganda yapıldığını, hazinenin gelir elde etmediğini gösteriyor. Raporda: "Hisse devrinin yapıldığı tarih itibariyle 262 milyon 384 bin dolar değerindeki net aktif (özkaynak) 292 milyon dolara devredildi. Bu devir karşılığında 29 milyon 616 bin dolar gelir elde edilmiştir. Bu gelir, devredilen markaların peştemaliye (kira) değeridir. Böyle bir hükmün sözleşmeye konulması, devir esnasında markaların peştemaliye değerinin tespitinin eleştirilmesinin de önünü tıkamıştır. Böylece özelleştirme sonucunda hiçbir gelir elde edilememiştir." Deniliyor.

       MEY İçki TEKEL‘in Alkol Bölümünü devralırken beraberinde kasasındaki  348,4 trilyon TL‘yi de devraldığı söylenmektedir ve konuyla ilgili meclise soru önergesi de verilmiştir.  Açıkçası TEKEL‘in alkollü içkiler bölümü MEY İçki‘ye hibe edilmiştir. Bu durum neo-liberal politikaların ortaya çıkarttığı bir sonuçtur. Buradaki mesele, tek başına alkol bölümünün peşkeş çekilmesi, hibe edilmesi hatta üstüne para verilmesi, kamunun elinde olan herşeyin her ne olursa olsun, nasıl yapılırsa yapılsın sermayeye sunulması değildir.  Özelleştirmelerle esasen ulusaşırı şirketler, kamunun pazar payını ele geçirmekte ve üretici ile devletin bağının koparmaktadır. Hükümet ve şirketler tarafından serbest piyasa diye propaganda edilen bu durum çiftçinin örgütsüz bırakıldığı bir ortamda ulusaşırı şirketlerin tek başına egemen kılınmasının örtülü adından başka bir şey değildir. Başka bir deyişle küresel sermayenin uluslararası yeni iş bölümünün gereğinin yerine getirilmesidir. Hedeflenen gerçekleşmiştir, TEKEL‘in alkol bölümü Teksaslıların eline geçmiştir.

       Tekelin tütün işletmelerinin özelleştirilmesinin kayıpları büyük olacaktır.Ancxak olay türban tartışmalarının sis perdesi altında halka gösterilmiyor. Örneğin hiçbir tv kanalında Tekel konusunda hiçbir program göremiyoruz. Türban, varolan acı gerçekleri de örtüyor.Tıpkı sosyal güvenlikle ilgili yasa çalışmalarında olduğu gibi.Emekli olmak için gereken süre 9000 güne çıkarılıyor.Toplumumuzda kaç kişi bunlardan haberdar?

       Yapılan vergi düzenlemeleri ile Tekel‘in Pazar payı düşürüldü.Bugün uygulana gelen bu politikalar sayesinde yabancı sigara firmaları sevinçten ellerini ovuşturuyorlar.

       Aslında dondurucu soğuk altında, Tekel‘in özelleştirilmesine demokratik tepkisini gösteren tekel işçilerine-10 dereceyi aşan hava koşullarında sıkılan su, hepimize sıkılmıştır.

       Şimdi sıra TEKEL‘in sigara bölümündedir.Bu kez TEKEL‘i satacağız diyorlar.Oylarını aldıkları üreticileri ve çalışanları hiç düşünmeden rahatlıkla söylüyorlar bunları.Faturayı çalışanların ve üreticilerin ödeyeceklerini bile bile söylüyorlar.

       AKP hükümetini uyarıyoruz! TEKEL‘in özelleştirilmesinden derhal vazgeçilmelidir.

       Biz TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası olarak diyoruz ki: AKP halkın oylarından aldığı yetkiyi halkın zararına kullanmaktan vazgeçilmelidir.

       Denizli Kamuoyuna Saygı ile duyurulur.

 

 

                                                                                 İbrahim GÜR

                                                                       Ziraat Mühendisleri Odası

                                                                            Denizli Şube Başkanı

Okunma Sayısı: 820