BASIN AÇIKLAMASI: GIDA GÜVENLİĞİNİN NERESİNDEYİZ ?
BASIN AÇIKLAMASI
GIDA GÜVENLİĞİNİN NERESİNDEYİZ ?
25.02.2010
Gıda güvenliği sağlıklı gıda üretimini sağlamak amacıyla gıdaların üretim, işleme, saklama, taşıma ve dağıtım aşamalarında gerekli kurallara uyulması ve önlemlerin alınması olarak tanımlanmakta ve sağlıklı, sağlığa yararlı ve sağlıklı durumu korunmuş gıda kavramlarını içermektedir.
Gıda güvenliği bugün Samsun‘da önemli bir sorun haline gelmiştir. Çevresel kirlilik ve endüstriyel atıklar, insanların güvenli gıdaya ulaşmalarına büyük ölçüde engel olmaktadır. Üretilen ve satışa sunulan gıda maddelerinin denetiminin yapılması konusunda büyük eksiklikler vardır. Gıdaların üretimi, işlenmesi, taşınması, depolanması ve tüketiciye ulaştırılması aşamalarında asgari teknik ve hijyenik koşulların sağlanması, halk sağlığı açısından önemlidir.
Özellikle merdiven altı diye tanımlanan kayıt dışı üretimin Samsun‘da tüketiminin yüksek düzeyde olması çok önemli bir sorundur. Gıda maddeleri üretiminin büyük bir çoğunluğunun uygun olmayan koşullarda gerçekleştirilmesi, üretimde teknik personelin çalıştırılmaması, yeterli ve istenen düzeyde denetimlerin yapılmaması gibi sorunlar, bugün Samsun‘da yaşanan en büyük sıkıntılardır.
Bugün sıklıkla kullanılan tarım yönteminde, kimyasal tarım ilaçlarının ve katkı maddelerinin, sentetik gübrelerin kullanımı, ormanların kesilerek bu alanlarda üretim yapılması, hayvanlardan yüksek verimler elde etmek için kullanılan sentetik hormonlar, yem katkı maddeleri, antibiyotikler vb. uygulamalar artık günümüzde hayvanlarda, bitkilerde,insanlarda hatta yeryüzündeki tüm canlılarda zararlı etkilerini göstermeye başlamıştır.
İnsanların beslenmesi için yeterli ve güvenli gıdaya ulaşma ilkesinin herkesçe kavranması ve buna göre adım atılması, sadece ülkemizde değil tüm dünyada yaşamsal öneme sahiptir. Açlıkla mücadele ve tüketicilerin bilinçlendirilmesi adına, resmi kurumlarla birlikte meslek örgütleri, sivil toplum örgütleri ve basına büyük görev ve sorumluluk düşmektedir.
Ülkemizde olduğu gibi Samsun‘da tarım ve hayvancılıkta ilaç, hormon ve antibiyotiklerin kullanımı,yararları ve zararları ile konusunda bilinç eksikliği devam etmektedir.
Samsun‘da gıdaya ilişkin risklerin oluşmasında başlıca nedenler yönetimsel kararlılığın olmaması, yasal düzenlemelerin, uygulamaların ve denetimlerin yetersizliği, gıda güvenliğine ilişkin uygun standartların konmaması ya da uygulanmaması, risk değerlendirmesi yapılmaması, kişisel hijyen kurallarının uygulanmasına ilişkin eğitimlerin verilmemesidir.
Samsun‘da özellikle kırsal alanlarda su sağlığı konusunda önemli sorunlar mevcuttur. Halen Samsun halkının %30‘u sağlıklı suya ulaşamamaktadır. Oysa Kentsel yerleşimelere su temini, dağıtımı, atık suyun toplanması ve arıtımı günümüzde belediye hizmetlerinin en önemlileri arasında yer almaktadır. Kızılırmak suyu arsenik yönünden çok dikkatli izlenmelidir.
Gıda Güvenliği konusunda kuvvetler ayrılığı ilkesine uygun bir şekilde Sağlık Bakanlığı,Tarım ve Köy işleri Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı Belediye Teşkilatı arasında gerekli eş güdüm sağlanarak düzenlemelere gidilmeli,yetki ve sorumluluklar bu üç bakanlık arasında otokontrol sağlanacak şekilde dağıtılmalıdır. Sağlık Bakanlığına Bağlı Hıfzısıhha Müdürlüğü yeniden yapılandırarak gıda güvenliği konusunda ziraat mühendisleri, gıda mühendisleri, doktor ve veteriner hekim‘in beraber çalışması sağlanmalıdır. Gıda güvenliği konusunda Samsun‘da Tüketici bilincini artırıcı halka yönelik çalışmalar yapılmalıdır.
PROF.DR.MURAT FINDIK MURAT AKAR
SAMSUN SİNOP VETERİNER ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
HEKİMLER ODASI BAŞKANI SAMSUN ŞUBE BAŞKANI
UZM.DR.CEM ŞAHAN SEMA ONAR YAKTI
SAMSUN TABİP ODASI TÜKO-DER SAMSUN ŞUBE
BAŞKANI BAŞKANI