BASIN AÇIKLAMASI: GÜNAYDIN SAYIN TARIM BAKANI

DENİZLİ
29.01.2008

Şube Başkanımız 25/01/2008 tarihinde yaptığı basın açıklaması ile DGD ile ilgili sayın Tarım Bakanı Mehdi EKER‘in yaptığı açıklamalara ilişkin olarak Şubemizin görüşlerini Denizli kamuoyuna aktarmıştır.

 

Şube Başkanımız 25/01/2008 tarihinde yaptığı basın açıklaması ile DGD ile ilgili sayın Tarım Bakanı Mehdi EKER‘in yaptığı açıklamalara ilişkin olarak Şubemizin görüşlerini Denizli kamuoyuna aktarmıştır. Basın açıklamasının metni aşağıdadır.

GÜNAYDIN SAYIN TARIM BAKANI !

Tarım ve Köyişleri Bakanı M. Mehdi EKER, geçenlerde yaptığı basın açıklamalarıyla Doğrudan Gelir Desteği (DGD) şeklinde yapılan desteklemelerin, Türkiye tarımına bugüne kadar istenilen yararı sağlamadığını, artık söz konusu desteklerin üretime bağlı olarak yapılacağını belirtti.

Biz Ziraat Mühendisleri Odası olarak yıllarca haykırdık.Y apılan desteklerin istenilen amaca hizmet etmediğini, hem de çok yetersiz olduğunu. Maalesef DGD‘yi savuna gelen hükümetlere anlatamadık.

DGD neden/niçin başlatıldı?

DGD, 10 Ocak 1996 tarihinde devreye giren ve Avrupa Birliği ile imzalanan Gümrük Birliğinin bir dayatmasını, bir yönlendirmesiydi. 57 ve 58. hükümetler zamanında başlatıldı ve zamanla ülke genelinde yaygınlaştırıldı. AKP hükümetleri de bu uygulamayı bugüne kadar sürdürdü.

Biz neden DGD‘ye karşıydık peki? DGD, iki önemli yanlışı içeriyordu. Bunlardan birincisi, destekleme ile üretim arasındaki bağı koparıyordu. Toprak sahibi ne ekerse eksin, ne isterse yapsın, isterse hiç üretmesin bu desteği almaya devam ediyordu.

Birçok toprak sahibi böyle yaptı yada toprağını kiraya verdi. Ancak üreten kiracı desteklerden yararlanamadı.

Asıl önemlisi de DGD, bugüne kadar ürün planlamasına, istenilen çeşit ve kalite oluşturulmasına da hiçbir katkı sağlamadı. Üreticiyi yönlendirmekten çok uzaktı.

DGD, birçok eksikliği taşıyordu. DGD, hiçbir veri tabanı kurulmadan başlatıldı. Ülkemizin önemli bölümünden kadastro henüz geçmemişti, sistem kötüye kullanılmaya açıktı ve kullanıldı.

Bize yıllarca böylesine üretimden kopuk bu uygulamaları IMF ve DB aracılığı ile dayatan AB ve ABD ise yıllarca kendi üreticilerine verdikleri yüksek desteklerle ellerinde birikmiş tarım ürünlerini ve girdilerini, bizim gibi ülkelere satarak eritmeyi ve bu şekilde de Türkiye gibi ülkelerin tarımını çökertmeyi hedeflediler ve tam bir açık bir pazar haline getirmeyi de başardılar.

Maalesef bugün tarımımızı tam bir yıkıma doğru sürükleyen, IMF ve DB ile birlikte AB‘nin emirlerini gözü kapalı emir kabul ederek harfiyen uygulayan  AKP hükümeti, artık yüzünü ülkemizin çıkar ve beklentilerine çevirmeli, DGD‘de olduğu gibi tüm yanlışlıklardan hemen vazgeçilmelidir. Zira yarın çok geç olacaktır.

Denizli Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

                                                                                           İbrahim GÜR

                                                                       TMMOB  Ziraat Mühendisleri Odası

                                                                                    Denizli Şube Başkanı

Okunma Sayısı: 1902