BASIN AÇIKLAMASI: HUBUBATA ZORLARSANIZ HATA EDERSİNİZ!

BASIN AÇIKLAMASI: HUBUBATA ZORLARSANIZ HATA EDERSİNİZ!
KONYA
14.06.2010

ZMO Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, basına yaptığı açıklama da “Konya Ovası’nda Konyalı olmayan çiftçilik yapmayan, suyu kullanmayan kişilerin Ovadaki su kullanımıyla alakalı ahkam kesmesi mantığıma aykırı geliyor” dedi

 

   ZMO Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, "Son dönemlerde Konya Ovası ile ilgili çeşitli dernekler ve özel kurumların düzenlediği eğitim çalışmalarını çok anlamlı bulmadıklarını ve Konya Ovası‘nda Konyalı olmayan, çiftçilik yapmayan, suyu kullanmayan kişilerin ahkam kesmesine anlam veremediğini" belirtti. Konya Ovası‘nda yapılan bu çalışmaların daha az su kullanan bitkilerin ekimi için öğütler verildiğini anlatan TAŞPINAR, " Bu söylediğimiz kişiler Konya Ovası‘nda az su tüketen hububatların üretilmesini istiyorlar. Konya‘da tarlada sadece hububata bağlı üretim yaparsanız iki yılda bir hububat ekebilirsiniz." ifadelerini kullandı.

   Çalışmaların bazı boyutlarını desteklediklerini belirten Başkanımız Özkan TAŞPINAR, "Doğal Hayatı Koruma Derneği‘nin çiftçilere basınçlı özel sulama tekniklerinin yaygınlaştırılması adına verdiği eğitim ve desteklerde önemli. Bunu önemsiyoruz. Konya Ovası‘nda su probleminin çözümü için suyun nasıl getirileceğinin tartışılması daha da önemli. Bunları konuşmamız lazım" sözlerini kullandı.

   Konya‘da yaşayan halkın dolaylı ya da dolaysız yüzde 80′inin tarıma bağlı olduğuna dikkat çeken Başkanımız TAŞPINAR, " Eğer sadece hububat ekersek, Konya‘da tarıma bağlı olan yüzde 80′lik kısmı batırmış olursunuz. Konya Ovası‘nda şeker pancarı, mısır, ayçiçeği, kuru fasülye gibi ürün çeşitleri olmalı ki tarım bu bölgede sürdürülebilir olsun.  Daha fazla su tüketiyor diye bu ürünleri ektirmezseniz hata olur. Ekmeyin diye sadece Konyalı olmayanlar tavsiyede bulunur" şeklinde konuştu.

   Reklam çalışmaları veya toplantılarla bu sorunun çözülemeyeceğini ifade eden Başkanımız Özkan TAŞPINAR, " Hububatı özendirir ve başarırsak Konya ekonomisi alt-üst olur. Arap ülkeleri gibi oluruz. Bizim yeraltı madenleri açısından zenginliklerimiz yok, ne ile geçimimizi sağlayacağız? Bu iş İstanbul‘dan göründüğü gibi değil" şeklinde sözlerine son verdi.

  

  

Okunma Sayısı: 1210
Fotoğraf Galerisi